Doi maghiari condamnați de ICCJ pentru terorism, medaliaţi de Consiliul Naţional Secuiesc după ce au fost eliberaţi din închisoare

Doi maghiari condamnați de ICCJ pentru terorism, medaliaţi de Consiliul Naţional Secuiesc după ce au fost eliberaţi din închisoare
Sursa FOTO: ziaruldeiasi.ro
Publicat: 14/10/2021, 19:30

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a înmânat diploma şi medalia de onoare „Moyses Márton” lui István Beke şi lui Zoltán Szocs, care au fost recent eliberaţi din închisoare, după ce au fost condamnaţi pentru terorism.

Ceremonia de premiere, care a avut loc în cerc restrâns marţi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, a fost transmisă pe pagina de socializare a CNS. La eveniment a participat doar Zoltán Szocs, în timp ce István Beke, fiind răcit, a urmărit ceremonia pe internet, potrivit ziaruldeiasi.ro.

„Distincţia care poartă numele lui Márton Moyses este compusă dintr-o diplomă, o medalie de onoare şi o insignă, poartă motoul „Nevinovat pentru adevăr”, a declarat Balázs Izsák, preşedintele CNS.

El a adăugat că insigna a fost concepută în aşa fel încât să poată fi purtată tot timpul – deoarece ea nu trebuie purtată din mândrie, ci pentru a îndemna comunitatea la rezistenţă. Csaba Ferencz, vicepreşedintele CNS, i-a elogiat pe cei doi, spunând: István Beke şi Zoltán Szocs au făcut ceea ce ar trebui să facă toţi tinerii secui cu sentimente naţionale.

„Cu mijloacele pe care le aveau la dispoziţie, ei au format o comunitate şi au acţionat pentru a contracara eforturile de deznaţionalizare care durează de un secol. Ei nu şi-au ascuns identitatea moştenită de la strămoşii lor, şi-au asumat-o cu mândrie şi au trăit-o în viaţa de zi cu zi”, a spus acestea

În opinia vorbitorului, puterea din România a vrut să statueze un exemplu prin cazul lor, de aceea au fost întemniţaţi. În discursul său de mulţumire, Zoltán Szocs a afirmat că şi-au făcut datoria ca tineri rebeli.

István Beke şi Zoltán Szocs au fost condamnaţi de ICCJ la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szocs au fost condamnaţi de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.

Cei doi au ispăşit din pedeapsă patru ani, fără câteva zile. Condamnarea celor doi bărbaţi din Târgu Secuiesc a provocat indignarea generală în rândurile maghiarilor din Transilvania, întrucât Curtea de Apel din Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a constatat că cea mai mare parte a rechizitoriului este nefondat, absolvindu-i de majoritatea capetelor de acuzare.

Ei au fost deferiţi instanţei de către DIICOT care, pe baza unor convorbiri interceptate între cei doi şi a unor petarde descoperite în locuinţa lui István Beke, a concluzionat că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică