Doi turiști olandezi, reținuți pentru salutul nazist în fața porților lagărului de la Auschwitz-Birkenau

Doi turiști olandezi, reținuți pentru salutul nazist în fața porților lagărului de la Auschwitz-Birkenau
Sursa FOTO: wikipedia
Publicat: 24/01/2022, 22:22

Un turist olandez a fost arestat în Polonia pentru că a salutat nazist în afara porților lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau. Autoritățile din sudul Poloniei au confirmat că o femeie de 29 de ani a fost reținută după incidentul de duminică, potrivit  euronews.com.

Bartosz Izdebski, șeful biroului de presă al Muzeului Memorial Auschwitz, a declarat că turista i-a cerut soțului ei să-i facă o fotografie în fața porții Arbeit Macht Frei (Munca te eliberează).

Gardienii au sunat la poliție când au observat-o salutând nazist. Soțul femeii a fost și el reținut.

Cei doi au fost duși la o secție de poliție din orașul sudic Oswiecim pentru audieri, iar femeia a fost amendată. Turista le-a spus autorităților că gestul ei a fost „o glumă stupidă”, pe care a spus că o regretă.

În Polonia, susținerea publică a oricăror simboluri sau gesturi ale regimului nazist poate duce la până la doi ani de închisoare.

În 2013, doi studenți turci au fost amendați și condamnați la șase luni de închisoare pentru că au salutat nazist în afara porților principale ale lagărului.

De asemenea, Muzeul Memorial Auschwitz le-a cerut vizitatorilor să nu se fotografieze mergând pe șinele de cale ferată care duc la tabără.

„Există locuri mai bune pentru a învăța cum să echilibrezi decât site-ul care simbolizează deportarea a sute de mii de oameni la moartea lor”, au adăugat reprezentanții instituției pe Twitter.

Complexul de lagăre Auschwitz-Birkenau a fost înființat pe pământul polonez de către Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au murit acolo, de foame, frig și boli sau în camerele de gazare din Birkenau.