UPDATE. Omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi soţia sa, Laura Vicol, au scăpat de arestul preventiv, ca urmare a deciziei ÎCCJ, care le-a admis contestaţiile şi a decis plasarea lui Ciorbă sub control judiciar. Instanţa nu a mai stabilit nicio altă măsură preventivă în cazul Laurei Vicol. Un judecător a avut o opinie separată, în sensul că Laura Vicol și doi frați Poștoacă să fie plasați în arest la domiciliu, în timp ce ceilalți arestați preventiv de CAB să rămână în arest preventiv.
Reamintim că soții Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost arestați preventiv alături de alți trei inculpați (frații Cristian, Alexandru și Emanuel Poștoacă), în timp ce alte persoane au ajuns în arest la domiciliu (Sanda Răileanu, Claudia Oprea și Bogdan Șaitoș) sau sub control judiciar (Alina Vasile, Marian Ivan și Andrei Matei).
Contestațiile de la ICCJ au fost judecate de un complet format din judecătorii Elena Barbu și Mihail Udroiu. Ulterior, pentru că cei doi au avut opinii separate privind decizia, s-a format un complet de divergență, fiind implicat un al treilea judecător.
În final, decizia definitivă a fost luată cu opiniile lui Mihail Udroiu și judecătorului de divergență, iar opinie separată a avut judecătoarea Elena Barbu.
Judecătoarea Elena Barbu a fost în completul care a decis achitarea lui Cristian Popescu Piedone, în timp ce era încarcerat după condamnarea în dosarul Colectiv. Aceeași judecătoare l-a achitat pe fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea în dosarul achizițiilor frauduloase de la DIPI.
În perioada în care Tudorel Toader era ministrul Justiției, judecătoarea Elena Barbu a semnat o scrisoare împotriva colegilor ei magistrați care protestau față de modificările la Legile Justiției.
Mihail Udroiu a fost în completul care a restituit la Parchetul General dosarul Revoluției.
Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat vineri asupra contestației depuse de Laura Vicol și Vladimir Ciorbă împotriva măsurii arestării preventive.
„Cu majoritate: Admite contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi de inculpaţii CIORBĂ VLADIMIR RĂZVAN, VICOL-CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA, PO?TOACĂ GHEORGHE EMANUEL, PO?TOACĂ NICOLAE CRISTIAN, PO?TOACĂ FLORIN ALEXANDRU, ŞAITO? BOGDAN ADALBERT, RĂILEANU SANDA, OPREA OANA CLAUDIA şi IVAN GEORGE MARIAN împotriva încheierii/DL din data de 05 februarie 2025, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 652/2/2025 (393/2025). (…)
Cu opinia separată a doamnei judecător Elena Barbu, în sensul: Admiterii contestaţiilor formulate de inculpaţii POŞTOACĂ FLORIN ALEXANDRU, POŞTOACĂ NICOLAE CRISTIAN şi VICOL-CIORBĂ LAURA CĂTĂLINA împotriva încheierii/DL din 5.02.2025 pronunţate în dosarul penal nr. 652/2/2025 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel București, secţia a II-a penală, al desfiinţării acesteia cu privire la admiterea propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate privind pe inculpaţii mai sus menţionaţi şi, în urma rejudecării, în temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. d Cod procedură penală şi art. 218 Cod procedură penală, al luării măsurii arestului la domiciliu faţă de aceştia;
Respingerii contestasțiilor formulate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIICOT – STRUCTURA CENTRALĂ – SECŢIA DE COMBATERE A CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE şi de inculpaţii POŞTOACĂ GHEORGHE EMANUEL, CIORBĂ VLADIMIR RĂZVAN, RĂILEANU SANDA, OPREA OANA CLAUDIA, ŞAITOŞ BOGDAN ADALBERT ŞI IVAN GEORGE MARIAN”, se arată în argumentele instanței.
ȘTIRE INIȚIALĂ. Cei doi judecători din completul inițial nu au ajuns la un acord asupra deciziei, ceea ce a dus la formarea unui complet de divergență, în care a fost adăugat un al treilea judecător, Luminița Criștiu-Ninu, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.
Completul inițial din care făceau parte judecătorii Elena Barbu și Mihai Udroiu nu a reușit să cadă de acord asupra soluției. Astfel, Luminița Criștiu-Ninu s-a alăturat completului pentru a lua decizia finală.
Miercurea trecută, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă pentru 30 de zile a cinci dintre inculpaţii din Dosarul Nordis, respectiv Laura Cătălina Vicol Ciorbă, Vladimir Răzvan Ciorbă, Gheorghe Emanuel Poştoacă, Nicolae Cristian Poştoacă şi Florin Alexandru Poştoacă.
Potrivit deciziei instanţei, aceştia ar urma să rămână în arest preventiv până la data de 6 martie, inclusiv.
Alte trei persoane, Bogdan Adalbert Şaitoş, Sanda Răileanu şi Oana Claudia Oprea, au fost arestate la dimiciliu şi trei, Cristian Andrei Matei, Gabriela Alina Vasile şi George Marian Ivan, au fost plasate sub control judiciar.
Totodată, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins propunerea de arestare preventivă în cazul inculpaţilor Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea,Bogdan Adalbert Şaitoş, Cristian Andrei Matei, Gabriela Alina Vasile şi Gheorghe Marian Ivan. În cazul lui Răileanu, Oprea şi Şaitoş, instanţa a dispus arestul la domiciliu pentru 30 de zile, din 5 februarie până în 6 martie, inclusiv. Instanţa a stabilit şi mai multe măsuri pentru inculpaţii arestaţi la domiciliu, între care aceea de a nu comunica între ei sau cu maertorii din dosar.
În cazul inculpaţilor Cristian Matei, Gabriela Vasile şi George Ivan, Judecătorii au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, până la data de 5 aprilie, inclusiv.
În 4 februarie, au fost reţinute 11 persoane, între care Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă, acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
Poliţia Română a anunțat că în Dosarul Nordis a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile – apartamente şi case – , cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni. De asemenea, au fost blocate 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice şi juridice.
Potrivit documentelor consultate de Gândul procurorii o acuză pe Laura Vicol de constituire a unui grup infracțional organizat în varianta aderării și sprijinirii, “constând în aceea că începând cu anul 2018 a aderat la grupul infracțional inițiat și constituit de Ciorbă Vladimir Răzvan, Poștoacă Gheorghe Emanuel și Mihai Alexandru, la care au aderat și alte persoane, care a funcționat până în luna ianuarie 2025, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor
„Achiziția de autoturisme, în special cele de lux (branduri de nișă – Ferrari, Bentley, Rolls Royce) a generat cheltuieli de 19.336.134 lei și 965.391 euro.
CITIȚI ȘI: