Două tone de chiftele, retrase dintr-un lanț de magazine. Conțin oxid de etilenă

Două tone de chiftele, retrase dintr-un lanț de magazine. Conțin oxid de etilenă
Foto: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 04/08/2021, 10:17
Actualizat: 04/08/2021, 10:59

Aproape două tone de chiftele care conțin oxid de etilenă au fost descoperite într-un lanț de magazine din România.

Update:

Întrebat dacă poate oferi detalii despre magazinele în care au fost comercializate, dar şi despre ce tip de chiftele este vorba, directorul ANSVSA a răspuns că ”în cel mai scurt timp, ANSVSA va pune public pe site aceste produse. Atrag atenţia comercianţilor că atât timp cât vând în România produse alimentare, au obligaţia ca ele să fie sigure. Dacă se depistează un risc, au obligaţia să informeze consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea supermarketurilor. Nu ne jucăm cu siguranţa cetăţeanului!”

Știre inițială:

Chiftelele conțin oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa. Consumarea acestor produse ar putea duce la tulburări cardiace, pulmonare sau chiar la cancer, spun medicii.

Produsele au fost retrase de pe piață.

„Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor ”

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru. Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse.

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce.

Atrag atenția comercianților care comercializează în România produse alimentare că au obligația ca acestea să fie sigure. În cazul în care în acestea se depistează un risc, sunt obligați să informeze de îndată consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea unor platforme sau activității acelor supermaketuri. Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor ”, a declarat Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, potrivit Antena3.

”Oxidul de etilenă este folosit pentru a distruge bacteriile din acei aditivi. Este ca un fungicid, ca un dezinfectant, folosit pentru a dezinfecta pe vapoare acei aditivi care se pun în înghețată, în chiftele, în produsele alimentare”, a mai explicat directorul ANSVSA.

Citește și…

Mai multe loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din magazinele Carrefour și Auchan. „Aceste chimicale pot produce cancer”

Mai multe loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din magazinele Carrefour și Auchan, din cauza prezenței unui compus chimic extrem de periculos.  O mare parte din marfă a fost însă deja vândută.

Nu mai puţin de 20 de sortimente de îngheţată au fost retrase din Carrefour şi alte patru sortimente vor fi scoase din hipermarketurile Auchan.

Autoritatea Sanitar-Veterinară anunță, într-o informare de presă, că lanțul de magazine Carrefour a fost notificat de producătorul înghețatei, Froneri Franța, de faptul că în ingredientul gumă de carruba, oxidul de etilenă este prezent într-o concentrație peste limita admisă.