Dr. Cezar, despre postul intermitent (FASTING): „Un comportament natural al oricărei vietăți de pe pământ”. Ce spune medicul despre sedentarism

Dr. Cezar, despre postul intermitent (FASTING): „Un comportament natural al oricărei vietăți de pe pământ”. Ce spune medicul despre sedentarism
Dr. Cezar
Publicat: 22/02/2024, 19:24
Actualizat: 22/02/2024, 21:43

Doctorul Cezar Amititeloaie (51 de ani), medic specialist cardiolog, spune că un procent de 60 la sută dintre români mor din cauza afecțiunilor cardiace. Cât timp a lucrat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași și Timișoara, el s-a întrebat cum ar putea preveni acest lucru. Studiind fenomenul, a realizat că 90 la sută din patologii pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

Într-un interviu pentru Unica.ro., Dr. Cezar a vorbit despre sedentarism, pericolul kilogramelor în plus, a spus de ce este sănătos fastingul (sau postul intermitent) și câtă apă este recomandat să bem zilnic, dar a dezvăluit și lista alimentelor recomandate pentru a fi consumate toamna.

„În primul rând fructele de sezon, recomand să fie cât mai colorate și mai diverse, să fie de la noi din țară. Merele se mănâncă toamna, nu în aprilie când sunt date cu pesticide și ceruite. Lăsăm portocalele pentru decembrie, acum mâncăm struguri. Persoanele cu diabet pot mânca struguri, dar să nu bea must. Fructele, dacă sunt mai necoapte, prunele de exemplu, au mai multe fibre. Dacă sunt mai coapte au mai multă fructoză și polifenoli. Așa că ambele variante sunt bune, dar din perspective diferite. Persoanele cu diabet sau ficat gras e bine să mănânce mere și fructe mai puțin dulci”, a declarat celebrul medic.

Fastingul este pentru toată lumea?

„Fastingul (sau postul intermitent) se face treptat și absolut toată lumea poate face. Suntem din start adaptați pentru așa ceva, fastingul este comportamentul natural al oricărei vietăți de pe pământ. Biologic vorbind, nu avem siguranța următoarei mese, iar oamenii și animalele au alimentația variabilă, în funcție de circumstanțe. Următoarea masă pentru un tigru sau pentru o vrabie nu este asigurată. Fiecare vietate face un anumit efort, de la o masă la alta, pentru a dobândi hrană. Deci mâncarea nu este asigurată la ore fixe.

Mai este un concept pe care eu îl recomand celor care au ajuns la un echilibru, și anume ospățul. Are și el sensul său biologic și hormonal. E bine să-i dăm corpului mesajul că nu suntem vânători imcompetenti, suntem capabili să ne găsim hrană. În acest fel, subconstientul se relaxează și capătă încredere că va căpăta și un ospăț. Dacă facem fasting prelungit ne reprimăm plăcerile, bunătățile, iar acest comportament este reluat de organism ca pe un stres”, a afirmat dr. Cezar.

Ce înseamnă câteva kilograme în plus?

„Practic, dacă ești sedentar orice kilogram înseamnă în plus. Dar ce este foarte important de precizat este următorul lucru: un fumător care face mișcare are o speranță de viață mai mare decât un nefumător sedentar. O persoană supraponderală care face mișcare va trăi mai mult decât una normoponderală, care nu face mișcare. Sedentarismul este cel mai rău stil de viață, mai rău ca fumatul sau obezitatea. O personă sedentară, chiar normoponderală, are un risc metabolit, de patologie, mult mai ridicat decât anumite persoane cu comportamente nocive, dar care fac mișcare în mod consecvent. Sunt persoane care vor să slăbească și se duc la sală. Dar nu numai că nu slăbesc, ci observă că se îngrașă. Este vorba despre masa musculară care începe să crească. La femei, un procent de grăsime aflat între 15 și 25 la sută este un procent sănătos. Acea grăsime trebuie să fie dispusă pe șolduri și pe coapse, nu pe ficat și în jurul taliei”, a mai spus medicul cardiolog.

Câtă apă este recomandat să bem pe zi?

„Toată lumea vrea răspunsuri simple, dar tot ce trebuie să faci este să-ți simți organismul. Dacă bem prea multă apă, fără să luăm în considerare variabilitatea zilei noastre, nu e bine. Această idee cu 2 litri pe zi este o întrebare la care Ministerul Sănătății nu răspunde corect, pentru că românii nu sunt pe medie. Cei care sunt obsedați de ideea de băut apă și nu își ascultă corpul pot pierde săruri și să leșine pe stradă”, mai spune dr. Cezar Amititeloaie.

FOTO – Facebook.com/doctorcezar.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Mulți români riscă amenzi de 1 mai. Unde se poate ieși la grătar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji