Dragoș Damian, de la Terapia Cluj, despre „Coaliţia FRATIC 2023 – Fraierii care plătesc Taxe, Impozite şi Contribuţii”

Dragoș Damian, de la Terapia Cluj, despre „Coaliţia FRATIC 2023 - Fraierii care plătesc Taxe, Impozite şi Contribuţii”
Publicat: 05/08/2023, 20:49
Actualizat: 05/08/2023, 21:07

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, atacă într-un editorial publicat de Ziarul Financiar subiectul facilităților fiscale dezbătute de autoritățile centrale în aceste zile.

Mesajul lui Dragoș Damian este unul categoric: „Membrii coaliției FRATIC (Fraierii care plătesc Taxe, Impozite şi Contribuţii) se duc de luni înapoi la serviciu, urmând ca la finalul lunii să plătească toate taxele, impozitele și contribuțiile, ca de obicei. Taxe, impozite și contribuții din care se vor finanța și cele 4 campanii electorale din 2024”.

Dragoș Damian: „România este îndatorată, nu are bani în contul curent”

Dragi prieteni, sigur, este de înțeles că membrii FRATIC 2023, care nu beneficiază de scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente, nu vor să iasă public, pentru că, așa cum ne asumăm încă din numele coaliției, suntem fraieri.

Dar, având în vedere că suntem mai mulți decât cei care au scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente este bine că ne-am organizat, pentru ca opinia publică să vadă că avem o voce, chiar dacă se aude foarte slab în vuietul făcut de cei care beneficiază de scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente și care sunt confruntați de spectrul pierderii acestora. Suntem alături de ei în lupta grea pe care o dau pentru a le menține, de altfel nu am reacționat niciodată cerând ca aceste scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente să fie tăiate pentru că vroiam și noi să le obținem. Dar nu s-a putut.

Astfel încât, în acest moment greu pentru economia țării, în care toți deopotrivă vor trebui să plătească integral taxe, impozite și contribuții – ținem pumnii strânși totuși ca unii să scape – este bine să ne unim vocile și să explicăm încă o dată mediului de afaceri, politicienilor și, desigur, opiniei publice, ce înseamnă să fi contribuabil onest și să plătești integral taxe, impozite și contribuții către statul român.

  1. România este îndatorată, nu are bani în contul curent, are deficit de balanță comercială și riscă blocajul finanțărilor nerambursabile din fonduri europene și PNRR și din cauză că s-au acordat scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente. Subliniez și, pentru că pe locul întâi se află criminalitatea fiscală, iar pe locul doi administrația publică nereformată.
  2. Din taxele, impozitele și contribuțiile plătite – putem discuta dacă sunt mari sau mici față de alte state din UE și de ce – se construiesc spitalele și școlile din România. Haideți s-o punem altfel: o scutire de CASS înseamnă un pacient cu cancer condamnat la moarte. O scutire de impozit înseamnă un copil care abandonează prematur școala. Nu sunt exemple lacrimogene, chiar așa se întâmplă.
  3. Scutirile, facilitățile, schemele de ajutor și alte stimulente se dau pentru a crește strategic sectoare economice, pe termen cel mult mediu, pe baza unui plan de afaceri și verificând atingerea unor criterii de performanță. În România s-au dat – varianta scurtă –  pentru că un director știa un politician sau un director era un politician.
  4. Companiile care acum sunt organizate în FRATIC 2023, adică cele care sunt fraiere și plătesc taxe, impozite și contribuții, sunt discriminate în raport cu cele care au scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente; sunt puse în situația de a le migra angajații către companiile care au scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente; au rapoarte financiare mai slabe datorită unui mediu neconcurențial creat prin acordarea de scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente.
  5. FRATIC 2023 nu știe dacă s-a sesizat cineva însă scutirile, facilitățile, schemele de ajutor și alte stimulente au redus proporțional în decursul anilor și disponibilul pentru sponsorizări și / sau mecenat, că tot se vorbește de acest subiect.
  6. Și nu în ultimul rând trebuie spus apăsat că până și în cazul ideal al dispariției criminalității fiscale și reformării administrației publice astfel de scutiri, facilități, scheme de ajutor și alte stimulente NU trebuie acordate în afară unui cadru strategic de dezvoltare economică până în 2030.

Membrii coaliției FRATIC se duc de luni înapoi la serviciu, urmând ca la finalul lunii să plateasca toate taxele, impozitele si contribuțiile, ca de obicei. Taxe, impozite și contribuții din care se vor finanța și cele 4 campanii electorale din 2024”, punctează Dragoș Damian într-un punct de vedere publicat pe zf.ro.

Sursa FOTO: Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb