Drona americană MQ-9 doborâtă în Marea Neagră decolase de la baza din România pentru o misiune de recunoaștere – New York Times

Drona americană MQ-9 doborâtă în Marea Neagră decolase de la baza din România pentru o misiune de recunoaștere - New York Times
Foto: Profimedia
Publicat: 15/03/2023, 07:42
Actualizat: 15/03/2023, 10:56

Oficiali militari au văzut cum avioanele rusești au „hărțuit” drona americană MQ-9, într-un flux video, a declarat un oficial american.

Un înalt oficial militar american a declarat că drona americană MQ-9 care a fost doborâtă în Marea Neagră, marți, a decolat de la baza sa din România, dimineața, pentru o misiune de recunoaștere programată, care durează de regulă aproximativ 9-10 ore.

În timp ce dronele Reapers pot transporta rachete Hellfire, această dronă era neînarmată și supraveghea la aproximativ 75 mile sud-vest (120 km) de Crimeea când două avioane rusești au interceptat-o, a declarat oficialul.

Cum au „hărțuit” rușii drona americană

Reaper, care zboară la o altitudine de aproximativ 25.000 de picioare (7.620 m), dispune de camere sofisticate și alți senzori care pot monitoriza Crimeea controlată de Rusia din spațiul aerian internațional – o misiune tipică, a declarat oficialul.

Dar misiunea a luat rapid o întorsătură riscantă. Avioanele de război rusești mult mai agile au „hărțuit” în mod repetat drona Reaper cu elice și au aruncat combustibil pe ea, aparent într-un efort de a murdări camerele aparatului de zbor sau de a deteriora senzorii, a spus oficialul.

Episodul i-a uimit pe oficialii militari americani care vizionau printr-un flux video imagini de la dronă, transmise către un centru de operațiuni de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Incidentul poate duce la o confruntare (oficial militar)

Înalți oficiali americani sunt în alertă de luni de zile și cred că un asemenea incident la Marea Neagră, inclusiv o comunicare greșită, ar putea duce la o confruntare.

Samuel Charap, un politolog senior la RAND Corporation, a descris confruntarea aeriană de marți drept un model de „semnalizare colectivă” rusă – acțiuni militare care nu folosesc forța, dar afectează comportamentul unui inamic.

Indiferent dacă această coliziune a fost deliberată, a spus oficialul militar, „rezultatul a fost în concordanță cu ceea ce voiau rușii să obțină, și anume să facă drona să plece din zonă”, una sensibilă din punct de vedere militar, scrie nytimes.com.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase