„Drumul morții” din Iași. Parapet pe rulouri pentru prevenirea accidentelor grave. Șapte oameni au murit în februarie într-o ciocnire violentă

Publicat: 02/05/2022, 17:09

În zona unde a avut loc tragicul accident de la Bălțați, pe sensul de mers Târgu Frumos-Iași, în urma căruia șapte persoane și-au pierdut viața, cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași instalează în această perioadă un parapet median pe rulouri. Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 1 februarie 2022.

Lucrările de montare a parapetului între localitățile Războieni și Bălțați din județul Iași, pe DN28, numit și „Drumul morții”, au început de săptămâna trecută și sunt încă în desfășurare. Măsura face parte dintr-un proiect al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la nivel național, pentru reducerea riscului de accidente rutiere grave pe anumite sectoare de drum.

„Parapetele pe rulouri reprezintă un sistem de protecție inovativ conceput pentru a evita evenimentele rutiere soldate cu leziuni mortale, datorită capacității acestora de dispersare a energiilor în lungul parapetelui, cu ajutorul rolelor. Vehiculele care intră în contact cu acest sistem de protecție sunt redirecționate înapoi pe calea de rulare, fiind astfel eliminat riscul coliziunii frontale.

Caracteristicile tehnice au permis sistemului de protecție să obțină rezultate pozitive deosebite în crash-teste de siguranță rutieră, performanțele superioare fiind datorate elementelor avansate de design și siguranță”, au explicat reprezentanții DRDP Iași.

Directorul DRDP Iași a mai explicat că după instalarea acestui parapet urmează să fie aplicat și sistemul 2+1, cu benzi interschimbabile, mai exact intercalarea porțiunilor cu o bandă pe un sens și două benzi pe sensul opus. „Este un sistem care a fost deja implementat în zona Urziceni, cu rezultate bune. Sistemul va fi aplicat după ce vom turna covor asfaltic între Târgu Frumos și Șcheia, iar asta depinde de vreme, de momentul când va începe prestatorul să toarne asfaltul, undeva spre finalul lunii iulie ar fi termenul maxim. Vrem să terminăm cât mai repede, înainte de a începe efectiv sezonul de concedii”, a declarat Dănuț Pilă, directorul DRDP Iași pentru Gândul.

La începutul lunii februarie în zona comunei Bălțați, pe drumul DN 28 Iaşi – Târgu Frumos, în zona unde este instalat parapetul a avut loc un grav accident. Șapte persoane și-au pierdut viața după ce o mașină de mare tonaj a lovit o ambulanță și apoi o autoutilitară cu șase muncitori, care se deplasau spre Iași, unde lucrau în domeniul construcțiilor.

Atât șoferul autoutilitarei, care era patronul firmei, cât și ceilalți cinci muncitori s-au stins din viață. De asemenea, a murit și șoferul camionului care se presupune că ar fi produs accidentul, un tânăr în vârstă de 30 de ani. Ulterior, în luna februarie, cei de la DRDP Iași au instalat în zona respectivă mai multe indicatoare rutiere care limitează viteza conducătorilor auto la 70 km/oră, iar marginea drumului a fost limitată cu mici stâlpi cu bandă reflectorizantă în vârf, care marchează începutul șanțurilor de colectare a apei amplasate de-a lungul șoselei.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului