Prima pagină » Emisiuni » Adrian Năstase: „Am fost obișnuiți să mergem pe pilot automat. Nu ne-am pus mari probleme în legătură cu politica externă”

Adrian Năstase: „Am fost obișnuiți să mergem pe pilot automat. Nu ne-am pus mari probleme în legătură cu politica externă”

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii „Ai aflat!” cu Ionuț Cristache, Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, a precizat că „am fost obișnuiți să mergem pe pilot automat” în ceea ce privește politica externă.

„Eu cred că, în ultimii ani, noi am fost obișnuiți să mergem pe pilot automat, am urmat o anumită linie într-un mod foarte disciplinat, linia de la Bruxelles sau linia de la Washington și atunci nu ne-am pus mari probleme în legătură cu politica externă. Practic, pilotul automat s-a defectat și acum trebuie să intrăm pe pilot manual și nu știm prea bine manetele. Nu mai avem experiența respectivă care înseamnă sau ar însemna, în momentul de față, să navigăm printre zonele acestea de furtună, stoluri de păsări și obstacole care pot să însemne munți foarte înalți. Să nu ne izbin de ele.

Nu avem, în momentul de față, voința de a trece de la pilotul automat la pilotul manual și încă suntem dezorientați pentru că nu știm dacă să alegem America sau să alegem Europa”, a explicat Adrian Năstase.

„Ar fi o mare greșeală”

Întrebat dacă suntem în poziția de a alege între SUA și Europa, Adrian Năstase a afirmat că „ar fi o mare greșeală”.

„Ar fi o mare greșeală. Până acum am reușit să alegem și una și cealaltă. Sau, mai bine zis, am reușit să ne descurcăm între pozițiile divergente în anumite situații de conflict și să rămânem în contact și cu americanii, importanți pentru umbrela de securitate, și cu Uniunea Europeană, extrem de importantă din punctul de vedere al resurselor, dar și al comerțului, pentru că 70%, cel puțin, din comerțul nostru în exterior se derulează în interiorul spațiului european.

Am fost în echilibru. Asta am făcut reușind, pe de o parte, să intrăm în NATO și pe de altă parte, să finalizăm negocierile cu Uniunea Europeană. Am avut puncte foarte dificile, cum a fost, de exemplu, conflictul – al 2-lea război din Golf în 2003, când americanii aveau o anumită abordare după Turnurile Gemene și ideea de război preventiv împotriva terorismului și pe de altă parte, europenii, în special Franța, care ar fi vrut să protejeze interesele economice ale Franței în Iran și deci să nu înceapă războiul și noi cumva părea că o să cădem la mijloc. Nu știu dacă vă aduceți aminte de scandalurile cu președintele Chirac, care spunea despre noua Europă, despre România, că am pierdut ocazia de a tăcea, că bun, era de înțeles lucrul acesta.

Iar eu vă readuc aminte ce am spus la intrarea la o reuniune de la Bruxelles cu foarte mulți ziariști care m-au rugat să comenteze exact această afirmație a președintelui Chirac și eu am spus atunci într-adevăr, atunci când am o problemă cu soția mea, țip la copii. Ideea era că în loc să se certe Chirac cu americanii se certa cu România. Noi n-aveam nicio vină, pentru că noi încercam să ne rezolvăm niște interese care erau particulare și atunci extrem de importante, legate de intrarea în NATO, așa încât nu noi eram de vină pentru acea diferență de abordare între francezi și americani”, a completat fostul prim-ministru.

Vezi emisiunea integral AICI:

https://www.youtube.com/live/ZEPXjyOqBpE?si=UoSWteYCv5mGI-Ur

CITEȘTE ȘI:

Adrian Năstase: Este momentul oportun să ne apropiem de China

Ce va face România în războiul TARIFELOR lui Trump / Anunțul lui Bolojan: Vor avea un efect negativ asupra economiei europene și a celei românești

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele