E-mailuri virusate trimise în numele ANAF. Zeci de români, anunțați că ar avea datorii la Fisc

E-mailuri virusate trimise în numele ANAF. Zeci de români, anunțați că ar avea datorii la Fisc
Fotografie cu caracter ilustrativ
Publicat: 28/06/2022, 22:18
Actualizat: 28/06/2022, 22:23

ANAF atenționează contribuabilii cu privire la emailuri false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că au plăți fiscale restante. Experții sfătuiesc populația să nu deschidă aceste emailuri, iar dacă au fost deschise să nu acceseze documentele anexate sau linkurile din conținut.

Textul e-mail-ului care părea trimis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a ajuns la mai mulți români zilele acestea. În prima parte a mesajului destinatarii sunt anunțați că au facturi fiscale restante și sunt rugați să își plătească datoriile. În a doua parte sunt rugați să acceseze un atașament care de fapt este fisier malițios care infectează dispozitivul automat.

Speriați că ar putea să aibă datorii neplătite, oamenii au sunat imediat la ANAF.

„Au fost câteva persoane care au sunat la acel număr care este de la ANAF, bine au făcut pentru că li s-a spus că este un e-mail fals. Noi niciodată nu trimitem pe e-mail se folosește spațiul privat virtual care este principala interfață de comunicare cu contribuabilii, dacă intră în executare silită de primesc somațiile.”, a declarat Lucian Heiuș – președintele ANAF, potrivit digi24.ro

Au fost și români care și-au dat seama că sunt ținta unui atac.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat, în ultimele zile, o creştere notabilă a utilizării malware-ului LokiBot în atacuri propagate prin intermediul serviciului de email, infractori cibernetici folosind identitatea vizuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a transmite un cod maliţios prin intermediul unor e-mail-uri.

Conform unui comunicat al DNSC, mulţi utilizatori au observat că este vorba despre un atac şi nu un e-mail legitim din partea autorităţii şi au notificat autorităţile.

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, metoda de atac constă în e-mail-uri nesolicitate care copiază identitatea vizuală a unor instituţii sau organizaţii cu reputaţie şi este des folosită de atacatori pentru a oferi potenţialelor victime un scenariu plauzibil, mizând în acelaşi timp pe emoţionarea utilizatorului pentru a-l face mai puţin vigilent.

„În acest caz, textul folosit de atacatori face referire la acest stimul psihologic încă de la început, destinatarii e-mail-ului fiind anunţaţi că au ‘plăţi restante fiscale’, iar pentru a verifica situaţia trebuie să acceseze ‘factura fiscală ataşată’. Odată descărcat şi accesat, ataşamentul duce la infectarea dispozitivului cu malware-ul LokiBot”, explică specialiştii DNSC, citați de Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase