Eduard HELLVIG îl spulberă pe Claudiu Târziu: „În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta numele de «idiot util»”/AUR și propaganda rusă

Eduard HELLVIG îl spulberă pe Claudiu Târziu: „În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta numele de «idiot util»”/AUR și propaganda rusă
Eduard Hellvig îl spulberă pe Claudiu Târziu: „În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta numele de «idiot util» / Sursa FOTO: Hepta
Publicat: 29/01/2024, 11:56

Eduard Hellvig, fost șef al Serviciului Român de Informații, a luat atitudine după discursul rostit de Claudiu Târziu cu ocazia sărbătorii Zilei Unirii. La Iași, senatorul AUR a spus că România trebuie „reîntregită” cu teritoriile care i-au aparținut de-a lungul istoriei – Basarabia, Bucovina de Nord și Herța.

Ex-directorul SRI crede că Târziu își alege în mod intenționat teme cu puternic impact emoțional la electoratul român.

Hellvig: „Se joacă cinic cu o temă fierbinte”

Totuși, Hellvig arată că, în timp ce bate șaua reîntregirii „României Mari”, politicianul AUR nu face altceva decât să-i ridice mingea la fileu liderului rus Vladimir Putin.

În politică, un astfel de personaj este catalogat ca „idiot util”.

Zilele trecute, un domn a cuvântat despre nevoia de a avea bune relații de cooperare cu Rusia și despre cum ar trebui ca noi, România, să mergem să recuperăm teritorii de la Ucraina aflată în corzi.

Bineînțeles, discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: «Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat».

În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de «idiot util». Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului. Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul.

Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum idea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral.

Știe, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român.

Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert.

„O trompetă improbabilă”

Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina.

Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând.

Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă «normală» se referă? Ca să știm cum să ne pregătim…

Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi…

Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”, a scris luni, 29 ianuarie, într-un mesaj postat pe rețeaua X, Eduard Hellvig.

Claudiu Târziu: „Basarabia trebuie să vină acasă”

Cu ocazia Zilei Unirii, sărbătorită la 24 ianuarie, Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al partidului AUR, a vorbit despre reîntregirea vechilor teritorii ale țării, unele dintre acestea aflate în prezent sub stăpânirea Ucrainei.

Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia nu poate fi uitată. Ea trebuie să vină acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, Ținutul Herța, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași stat.

Acesta e idealul pe care noi ne-am născut și pe care nu avem voie să-l uităm, să-l ignorăm. Moldova este ciuntită, Moldova de est și Moldova de vest, pentru că Moldova e toată. Moldova lui Ștefan trebuie să fie acasă, în România”, a declarat Claudiu Târziu la Iași, pe 24 ianuarie.

Ungaria își anunță intențiile: „Revendicăm Transcarpatia”

După cum remarca și Eduard Hellvig, declarațiile lui Claudiu Târziu au fost urmate de afirmații similare făcute de Laszlo Toroczkai, de la partidul maghiar de extremă dreapta „Patria Noastră”.

Ungurii anunță că vor revendica Transcarpatia, regiune din vestul Ucrainei în care locuiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari.

Se va întâmpla asta, însă, numai dacă Kievul va pierde războiul cu Rusia.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pace şi o rezolvare prin discuţii.

Dacă acest război se termină cu pierderea statalităţii Ucrainei, pentru că şi acest lucru este în cărţi, atunci, ca singurul partid maghiar care adoptă această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus Laszlo Toroczkai la o conferinţă a partidului.

AUR și-a lansat europarlamentarii în Italia

Pe de altă parte, lista candidaţilor Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) la alegerile europarlamentare a fost prezentată duminică, 28 ianuarie, la Lodi, în Italia.

Așa cum a remarcat și Eduard Hellvig, AUR a ales Italia, acolo unde este o comunitate numeroasă de români, și nu „Moldova de est” sau vreuna dintre celelalte regiuni despre care a vorbit Claudiu Târziu.

Sunteţi principalul inamic al acestui sistem bolnav care jefuieşte România. Şi, pentru că acum diaspora nu mai votează Klaus Iohannis, pentru că acum diaspora nu mai votează Rareş Bogdan, ce s-au gândit covrigarii care conduc România? Să nu lăsăm diaspora să voteze”, a spus George Simion la Lodi.

La viitoarele alegeri, Claudiu Târziu va candida din partea AUR pentru un loc de europarlamentar.

CITEȘTE ȘI:

IMAGINI EXCLUSIVE. Coldea, Dîncu & finuțul Popică au prânzit cu doamnele la libanez! Claudiu Târziu a ”băgat” și el capul în tabloul aproape familial

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească