Efectele și bubele evaluării digitale a simulărilor examenelor din educație, în opinia Ligiei Deca. Evaluatori CORIGENȚI!

Publicat: 25/03/2024, 15:38
Actualizat: 25/03/2024, 15:45

Ligia Deca a vorbit, luni, într-o conferinţă de presă, despre simularea examenelor naţionale. La ultima evaluare digitalizată au participat peste 300 de mii de elevi, susținuți logistic de 40 de mii de dascăli, mai mult sau mai puțin antrenați.

”Este pentru prima dată când un număr atât de mare de elevi, aproape 300.000, au fost evaluaţi folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. În total, au fost aproape 1.600.000 de lucrări. Au fost implicaţi în desfăşurarea simulărilor peste 40.000 de colegi, cărora le mulţumesc pentru tot efortul depus pentru copii”, a declarat Ligia Deca.

Radiografia competențelor

Aceasta a subliniat importanţa evaluării digitalizate: ”Evaluarea digitalizată ne ajută să avem pentru prima dată o imagine de ansamblu asupra competenţelor pe care copiii noştri deja le au, precum şi asupra acelora care trebuie îmbunătăţite”.

Putem vedea procentul de rezolvare pe fiecare item, iar asta se întâmplă din nou pentru prima dată. Avem date clare de la care să pornim în elaborarea politicilor educaţionale şi, pe termen scurt, în elaborarea planurilor remediale şi, de asemenea, în calibrarea subiectelor pentru examenele din vară, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Profesorii cu competențe discutabile vor fi evaluați și antrenați

Ligia Deca a vorbit şi despre problemele apărute în urma evaluării digitalizate.

”Din punctul de vedere al evaluării, strict, printre problemele semnalate au fost cele legate de numărul relativ mare de lucrări cu diferenţe de evaluare mai mari de un punct. Pentru aceste situaţii există mecanisme de reglaj, deja, prin repartizarea lucrărilor către alţi doi evaluatori, automat. Luăm în calcul ca profesorii, în cazul cărora a fost evidentă corectura deficitară, să nu mai poată evalua înainte de a participa la sesiuni de formare dedicată”, a mai declarat Deca.

Dascălii împovărați de numărul de lucrări

Potrivit acesteia, pentru o corectură cât mai uniformă, va vor organiza sesiuni de lucru cu inspectorii de specialitate în zilele de examen, imediat după afişarea subiectelor şi a baremelor, urmând ca, la rândul lor, aceştia să instruiască evaluatorii înainte de startul evaluării.

”Un alt neajuns a fost numărul mare de lucrări primite de către unii profesori evaluatori. Volumul mare de lucrări de corectat a fost cauzat în unele cazuri de numărul insuficient de profesori implicaţi în evaluare. Ştim efortul şi le mulţumesc profesorilor pentru el şi, de asemenea, rog inspectoratele să trateze cu seriozitate procesul de evaluare, inclusiv prin selecţia atentă a evaluatorilor, atât din punct de vedere al numărului acestora, raportat la necesarul pentru fiecare judeţ, cât şi din punctul de vedere al profesionalismului dovedit.  De asemenea, rog colegii mei să prioritizeze participarea la examenele din vară a acelor profesori care au fost evaluatori la simulări”, a mai declarat Deca.

Evaluarea Bac-ului, va fi publicată la virgulă

Aceasta a afirmat că urmează să fie publicate rezultatele pe fiecare item de la simularea bacalaureatului.

”Urmează să publicăm gradul de reuşită pe itemi pentru simularea examenului de bacalaureat şi, aşa cum am procedat şi la simularea evaluării naţionale, urmează să publicăm o analiză pe itemi raportată la competenţele urmărite împreună cu recomandări de activităţi remediale sau de consolidare”, a mai declarat Deca.

Dezastrul de la română

Aceasta a anunţat că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul nu se modifică anul acesta.

Ministerul Educaţiei a centralizat, în 15 martie, rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de bacalaureat, susţinută în perioada 4 – 7 martie 2024, la nivel naţional, de elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă. Datele din aplicaţie arată că rata de promovare este cuprinsă între 60,16% la Limba română şi 84,08% la Limba maternă. La trei dintre problele de examen, peste 35% dintre elevi au obţinut note sub 5, procentul ajungând aproape la 40% la Limba română.

Citiți și: Dezastru la simularea Bac, limba română. 40% dintre elevi nu au luat nota 5. Procentul coincide cu cel al analfabeților funcționali. Câte note de 10?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni