Prima pagină » Actualitate » Efectul TVA 19% în turism. Horeca anunță un val de concedieri în Ospitalitate

Efectul TVA 19% în turism. Horeca anunță un val de concedieri în Ospitalitate

Una din măsurile prin care se încearcă reducerea deficitului bugetar ar fi creșterea cotei de TVA la 19% pentru restaurante, hoteluri, baruri și cafenele. Cei din industrie avertizează că măsura va avea efecte nedorite scumpiri în nota de plată, insolvențe în lanț și concedieri, în contextul în care 40% dintre firmele din sector sunt deja pe marginea prăpastiei. Ce nu spun hotelierii, există deja o lipsă de personal calificat în industrie pe care n-o ocupă nici Nepalul.

Patronii din industria HoReCa au avertizat, joi, într-o conferință de presă, că este nevoie de menținerea cotei reduse de TVA de 9% pentru restaurante și serviciile conexe, în contextul scenariilor luate în calcul pentru stabilizarea deficitului bugetar. Cu o zi înainte, făcând referire la deficitul bugetar, președintele Nicușor Dan spusese, în cadrul unei conferințe de presă, că România plăteşte o pizza medie şi mănâncă una mare şi a adăugat că această diferenţă trebuie să fie plătită de cineva.

Ironic, coferința cu microfoane la vedere a avut loc la celebrul stabiliment Pescăruș din Herăstrău, locul unde nu exista scumieră sau sutien neracordate, în vremurile prospere ale comunismului.

Pizza ca la Herstrău

Despre pizza au încercat și cei din industria ospitalității să arate care va fi rezultatul majorării cotei de TVA de la 9% la 19% pentru tot ceea ce înseamnă restaurante, cafenele, baruri sau hoteluri. Însă, deși s-ar strânge bani la buget, costurile pentru români ar crește.  Impactul ar putea fi unul și mai mare, având în vedere că 40% dintre firmele care activează în domeniul Horeca sunt într-o situație dificilă și riscă să își pună lacătul pe ușă.

Datele oficiale ne arată că numărul turiștilor în luna aprilie a crescut cu doar 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în zona montană a stagnat. Pe perioada pandemiei, industria a beneficiat de o cotă redusă de TVA de 5% iar din 2022 a trecut la cota standard de 9%

Citiți și: Patronii HoReCa, răspuns pentru Nicușor Dan: Să nu facem aceeași greșeală, să comandăm o PIZZA medie cu gândul la una mare

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
BREAKING | Wiz Khalifa, condamnat în România la 9 luni de închisoare cu executare!
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Detaliul din biroul lui Vladimir Putin care a dat de gol o nouă minciună a propagandei Kremlinului
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
A început războiul pentru averea Rodicăi Stănoiu! Moștenitorii surpriză, care i-au luat fața Puișorului
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Care este gradul de ocupare în hotelurile din România de Crăciun și Revelion?