Electrica va moderniza rețelele de distribuție a energiei. Compania anunță că Banca Europeană de Investiții a aprobat un împrumut ad-hoc de 120 milioane de euro

Electrica va moderniza rețelele de distribuție a energiei. Compania anunță că Banca Europeană de Investiții a aprobat un împrumut ad-hoc de 120 milioane de euro
(FOTO: ANRE - caracter ilustrativ)
Publicat: 14/07/2021, 19:11
Actualizat: 14/07/2021, 19:12

Grupul Electrica va folosi suma de 120 de milioane de euro, împrumut din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, a anunţat compania într-un comunicat transmis miercuri.

Conform companiei, împrumutul în valoare de 120 milioane de euro este oferit pe o perioadă de 15 ani şi reprezintă prima parte a sprijinului BEI de 210 milioane de euro pentru investiţiile în infrastructura energetică a DEER şi acordul de garanţie aferent au fost semnate la Bucureşti de Corina Popescu – director general Electrica, Valentin Brănescu – director general interimar al DEER, respectiv Christian Kettel-Thomsen – vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, în prezenţa ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

Electrica va instala componente pentru automatizarea reţelei în România

„Banca Europeană de Investiţii a încheiat astăzi, oficial, un nou împrumut de 120 milioane euro cu Distribuţie Energie Electrică România SA (DEER), filiala de distribuţie a energiei electrice a Grupului Electrica. Prima finanţare realizată de Banca Europeană de Investiţii pentru DEER va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din ţară, inclusiv modernizarea şi construirea de noi linii electrice, construirea şi renovarea staţiilor electrice şi instalarea componentelor pentru automatizarea reţelei în România”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Investiţii pentru îmbunătăţirea calitatății serviciilor și optimizarea costurilor

De asemenea, directorul general al Electrica a menţionat că, „pe segmentul de distribuţie, Grupul Electrica se angajează să realizeze investiţii care îmbunătăţesc performanţa operaţională, îmbunătăţesc calitatea serviciilor şi optimizează costurile pentru consumatorul final, deschizând calea pentru o reţea mai inteligentă în România”.

„Primul împrumut de 120 de milioane de euro parte a unei facilităţi de 210 milioane de euro convenite cu Banca Europeană de Investiţii va ajuta Electrica să satisfacă mai bine nevoile de energie ale celor 3,8 milioane de clienţi ai noştri în anii următori şi să sprijine tranziţia verde în România”, a adăugat Corina Popescu.

Prima finanţare BEI pentru Grupul Electrica

La rândul său, Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedinte al BEI şi responsabil cu operaţiunile de energie şi împrumuturi din România, a afirmat: „Banca Europeană de Investiţii se angajează să consolideze sprijinul pentru investiţiile energetice cu impact ridicat în România. Suntem încântaţi să acordăm prima noastră finanţare pentru Grupul Electrica in vederea sprijinirii investiţiilor pentru transformare, pentru sporirea capacitaţii reţelei de distribuţie a energiei electrice din România, pentru a răspunde cererii în creştere, pentru a îmbunătăţi calitatea aprovizionării cu energie electrică şi pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare pe termen lung”.

Conectarea a peste 180.000 de clienţi noi şi integrarea pe termen lung a energiei regenerabile

Noul împrumut BEI va finanţa până la 75% din investiţiile eligibile identificate de DEER şi vizează modernizarea distribuţiei energiei electrice, reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea fiabilităţii generale a reţelei în judeţele: Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa- Năsăud, Bihor şi Satu Mare.

„Modernizarea distribuţiei de energie electrică a operatorului din Grupul Electrica va permite conectarea a peste 180.000 de clienţi noi şi integrarea pe termen lung a energiei regenerabile în România. Mai mult, implementarea contoarelor inteligente va contribui la o operare mai eficientă a reţelei. Noua investiţie in reţeaua Electrica, susţinută de BEI, va spori furnizarea de energie modernă şi fiabilă la preţuri accesibile (ODD 7), va sprijini o creştere economică incluzivă şi durabilă (ODD 8) şi acţiunile climatice (ODD 13)”, informează Electrica.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene (UE) deţinută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Începând cu anul 1991, instituţia a acordat finanţări de peste 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în energie în România.

Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator naţional de distribuţie a energiei electrice, ce acoperă 18 judeţe (40,7% din teritoriul României). Cu o tradiţie de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru mai mult de 3,8 milioane de utilizatori, printr-o reţea de distribuţie de aproximativ 198.988 de kilometri.

Din 2014, după oferta publica iniţială, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi îmbunătăţirea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de 4,39 miliarde lei investiţi.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...