Electrocasnicele vor avea o nouă etichetă energetică de la 1 martie. Ce se schimbă

Electrocasnicele vor avea o nouă etichetă energetică de la 1 martie. Ce se schimbă
Electrocasnicele vor avea o nouă etichetă energetică de la 1 martie. Ce se schimbă. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/03/2021, 13:11

Uniunea Europeană începe, din 1 martie, implementarea unei noi etichete energetice pentru electrocasnice, la nivelul tuturor statelor membre.

Actuala scară A+++ până la G va fi înlocuită de una mai ușor de înțeles și de utitlizat, de la A la G, fără simboluri, informează Digi24.

Astfel, din martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat rufe, mașini de spălate vase, televizoare etc.

„De la introducerea sa în 1994, eticheta energetică a fost una dintre cele mai de succes inițiative ale Uniunii Europene pentru consumatori, ajutându-i să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic, contribuind în același timp la atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei și al climei.

În ultimii 25 de ani, eticheta a sprijinit cu succes consumatorii în economia de energie și reducerea costurilor. Pentru diferite grupuri de produse, eficiența energetică a fost îmbunătățită cu peste 80%, realizând, în unele cazuri, o economie de costuri de câteva sute de euro pe durata de viață a produsului. Pentru a continua această poveste de succes, UE introduce acum o etichetă revizuită și mai transparentă pentru a oferi în viitor orientări mai eficiente consumatorilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Noi etichete și pentru sursele de lumină

Ministerul Energiei mai anunță că noile etichete pentru sursele de lumină vor fi introduse în septembrie, iar pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aparatele de aer condiționat sau cele pentru încălzirea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.

„Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct”, mai anunță Ministerul.

Noile etichete vor fi introduse în perioada 1-18 martie

Comercianții vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse în perioada 1-18 martie.

Noile prevederi susțin că modelele vechi de produse pot purta eticheta veche, dar nu vor mai putea fi vândute după noiembrie 2021.

Pentru vânzările online, eticheta va trebui să fie afișată lângă prețul produsului sau într-o săgeată colorată cu un link către eticheta corespunzătoare, mai anunță Ministerul Energiei.