Emil Boc: „Criza gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19. Eu am avertizat”

Emil Boc: „Criza gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19. Eu am avertizat”
Publicat: 24/06/2022, 14:30

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a tras un semnal de alarmă cu privire la o viitoare criză economică în Europa și a criticat dur decizia Germaniei de a nu folosi energia nucleară.

Edilul a arătat că o potențială criză a gazului ar putea avea efecte mai dramatice decât criza COVID-19 și a criticat lipsa unei strategii la nivel european pentru aprovizionarea cu gaz în următoarea iarnă.

„Partea goală a paharului este criza economică și o potențială recesiune care bate la ușă, datorită crizei gazului. Eu am tras niște semnale foarte serioase de alarmă că această criză a gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19, dacă nu se iau acum măsurile necesare pentru la iarnă. Sunt decizii strategice ca până în octombrie, 80% din capacitatea de stocare a gazelor să fie realizată pentru iarnă, iar până la începutul iernii să fie 90. Dar, la cum arată lucrurile astăzi, aceste scenarii sunt doar ipotetice, nu sunt realizabile”, a declarat Emil Boc într-o emisiune radio.

Emil Boc, mesaj dur la adresa Germaniei

Primarul Clujului a transmis un mesaj dur cu privire la refuzul Germaniei de a folosi energie nucleară și arată că este nevoie de o analiză matură la nivelul Uniunii Europene privind folosirea unor surse alternative de energie pentru a reduce dependența de gazele rusești.

„Mai sunt țări precum Germania care refuză cu obstinație să folosească energia nucleară, deși mai au câteva surse de energie nucleară pe care vor să le închidă în vara aceasta. Ar trebui să se gândească, pentru că, dacă declanșezi o criză economică pornind de la ea și pornind de la cea mai importantă economie a Europei, dacă intră în declin economia Germaniei, totul se duce în Europa ca un bumerang și se întoarce împotriva salariilor și a condițiilor de viață.

Ucraina trebuie să câștige acest război, Rusia trebuie să piardă acest război, Rusia trebuie învinsă strategic astfel încât să nu mai fie capabilă niciodată să mai ridice capul ca să șteargă de pe harta Europei sau a lumii țări sau să pretindă să dispară națiuni din Europa, aceste atitudini trebuie categoric să fie oprite. Cu atitudini precum «Ucraina să cedeze teritorii Rusiei ca să le dea gaz europenilor», cu asta nu sunt de acord. Nu poți să fii șantajat la infinit de către Rusia”, a mai spus edilul.

Criza economică, tratată superficial de UE?

Fostul premier vede atitudinea instituțiilor UE ca fiind una superficială când vine vorba de o viitoare criză economică. Edilul susține că sursele alternative de energie trebuie îmbrățișate nu doar în perspectiva războiului din Ucraina, ci și ca strategie pe termen lung pentru a avea o Europă neutră climatic în 2050.

„Trebuie să ne gândim că sunt și alte metode de energie, de la gazele lichefiate, trebuie să ne gândim la sursele de energie alternative, cum este energia nucleară, pe care o consider verde și nepoluantă și care se încadrează în principiile europene pentru o Europă neutră climatic până în 2050. Deciziile trebuie luate acum, iar problema este astăzi pe agenda Consiliului European de la Bruxelles, dar problema economică mi se pare că este tratată superficial, cu o atitudine de «lasă, că ne-om descurca noi cumva». Iarna nu e departe, suntem în luna iunie și deja din octombrie avem nevoie de gaz pentru iarnă”, mai spune Boc.

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore