Emil Boc vrea să interzică centralele de apartament în blocurile noi din Cluj-Napoca. Ce se întâmplă cu apartamentele din blocurile vechi

Emil Boc vrea să interzică centralele de apartament în blocurile noi din Cluj-Napoca. Ce se întâmplă cu apartamentele din blocurile vechi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/11/2021, 09:49
Actualizat: 12/11/2021, 09:57

Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente din Cluj-Napoca, măsura fiind propusă de primarul Emil Boc pentru a reduce poluarea din oraș, scrie Radio Cluj. Nu este pentru prima dată când Boc anunță această schimbare, însă. În martie, Boc spunea că pe viitor vrea ca noile blocuri ridicate să fie legate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună.

Săptămâna aceasta, primarul Emil Boc a anunțat că la Cluj-Napoca se lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare și reducerea poluării cauzate de centralele de apartament. Astfel, municipalitatea le va impune dezvoltatorilor imobiliari să nu mai monteze centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente, scrie Radio Cluj.

„Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a declarat Emic Boc.

Apartamentele din blocurile vechi vor putea fi debranșate în continuare

În ceea ce privește proprietarii de apartamente din blocurile vechi care vor să se debranșeze pentru a-și monta o centrală individuală, primarul Clujului a dat asigurări că oamenii vor putea în continuare să opteze pentru asta, primăria neavând în plan să stopeze această practică.

„Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus Emil Boc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase