Epava unei drone ucrainene, recuperată din Dunăre între Sulina și Sf. Gheorghe

Epava unei drone ucrainene, recuperată din Dunăre între Sulina și Sf. Gheorghe
FOTO - Dobrogea TV
Publicat: 23/05/2022, 22:25
Actualizat: 23/05/2022, 22:30

Forțele Navale Române au recuperat, luni, epava unei drone ucrainene, care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Epava se afla într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de țărm, fiind preluată ulterior de Forțele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României.

Din primele date a rezultat că epava, care poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament și muniție la bord.

Din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbușit în spațiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acțiunilor desfășurate în perioada 7-8 mai.

Epava a fost ulterior purtată de curenți către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în data de 11 mai din apele Dunării.

La acest moment, sunt desfășurate procedurile legale de notificare a autorităților ucrainene cu privire la această situație.

Este vorba de o dronă tip Bayraktar TB2, care – cel mai probabil – a fost distrusă în timpul luptelor de lângă Insula Șerpilor. Curenții apei ar fi adus-o în apele teritoriale ale României, așa cum s-a întâmplat și cu elemente din epava navei Moskva, notează Observatornews.ro.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult