Este INFORMAȚIA momentului! România, „fruntașa” UE, la investigațiile privind fraudarea fondurilor europene. Cele 16 dosare majore investigate de OLAF

Este INFORMAȚIA momentului! România, fruntașa UE, la investigațiile privind fraudarea fondurilor europene. Cele 16 dosare majore investigate de OLAF
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 19/06/2024, 14:41
Actualizat: 19/06/2024, 14:45

România nu se dezminte! Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul investigațiilor lansate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), în legătură cu fraudarea fondurilor europene. potrivit raportului pentru 2023 făcut public miercuri de instituție. Cu cele 16 investigații ale OLAF, România conduce clasamentul, urmată de Bulgaria (14), Ungaria (11), Italia (11) și Franța (9).

Unul dintre dosarele majore investigate de OLAF în România a vizat o fraudă informatică internațională

OLAF și Parchetul European (EPPO) au investigat o suspiciune de fraudă în valoare de 15 milioane de euro. Investigațiile se referă la proiecte IT finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a sprijini inovarea și a crește productivitatea, potrivit G4media.

Investigațiile au scos la iveală o schemă complexă de fraudă internațională, pusă în aplicare de mai mulți actori și entități situate în Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite ale Americii, care ar fi sustras milioane de euro din fondurile UE prin intermediul unor facturi false sau incorecte, iar apoi ar fi încercat să spele banii.

Totodată, în 2023, OLAF și-a finalizat investigația complementară privind aspectul financiar al infracțiunii și a recomandat recuperarea a 15 milioane de euro către bugetul UE, suma totală cu care UE a contribuit la proiectul investigat.

Ancheta penală desfășurată de EPPO este în curs de desfășurare. În noiembrie 2023, EPPO a efectuat 38 de percheziții la domiciliu și la sediu și a obținut o cantitate mare de probe, inclusiv date stocate pe dispozitive IT.

Protecția mediului, o altă direcție abordată de OLAF

Mai exact, în cadrul unei operațiuni inspectorii organizației au colaborat cu de autoritățile locale din România pentru confiscarea a 353 de litri de insecticid în valoare de aproximativ 100 000 EUR

Într-un alt dosar din 2023, OLAF a ajutat autoritățile să demonteze o rețea infracțională care producea țigări ilicite în Spania și apoi le introducea în contrabandă în Europa. Rețeaua avea legături cu Polonia, România, Grecia, Italia, Slovacia și Ucraina.

După ce a primit informații, OLAF a asigurat legătura cu autoritățile naționale competente din statele membre. OLAF a creat o rețea de schimb de informații între investigatori care a accelerat colectarea și schimbul de date, a oferit analize, sprijin tehnic și a facilitat adoptarea unei strategii comune de investigare.

Parchetul European a deschis anul trecut 215 dosare, privind fraudarea fondurilor europene în România

Totodată, Parchetul European (EPPO) a deschis anul trecut, în România, 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene, cu prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde de euro. În total, EPPO are 260 de investigații active în România, cu un prejudiciu total de aproape 2 miliarde de euro.

În total, cu tot cu anchetete de dinainte de 2023, în România sunt deschise 260 de dosare cu privire la fraudarea fondurilor comunitare, în valoare de 1,97 miliarde de euro, potrivit informațiilor romania.europalibera.org.

Anul trecut, în cele 22 de state semnatare ale acordului de înființare a EPPO au fost deschise 1.315 investigații, care duc numărul cazurilor în derulare la peste 1.900. Foarte multe dintre anchete au de altfel o dimensiune transfrontalieră, explică Parchetul European.

CITIȚI ȘI:

JUSTIȚIA din România, între cifre și realități. Peste 467.000 de cauze penale, cu autor neidentificat, înregistrate în 2023

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Jucătoarele de fotbal ale Australiei au ajuns la Paris fără bagaje și echipament medical