Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. Ideea că România închide minele este o minciună populistă”

Eurodeputatul Cristian Bușoi:  „Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. Ideea că România închide minele este o minciună populistă”
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. Foto: Facebook
Publicat: 22/02/2021, 15:00
Actualizat: 22/02/2021, 15:04

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a scris pe pagina sa de Facebook despre situația minerilor, după ce aceștia au protestat, fiind supărați pentru că salariile lor  au întârziat.

Eurodeputatul afirmă că minerii din Europa de Vest se confruntă cu aceeași situație, țările cu bazine carbonifiere având aceeași problemă. Mai mult, europarlamentarul spune că se află în dialog cu minerii și autoritățile statelor membre, iar problemele și soluțiile sunt similare.

Europarlamentarul Cristian Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia, Cehia și Germania sunt la adăpost este o minciună populistă

Toate țările cu bazine carbonifere au aceleași probleme și cer timp pentru inchiderea minelor.

Ca președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, voi fi mereu la dispoziția și alături de sindicaliștii și autoritățile locale din Valea Jiului, așa cum sunt în contact cu minerii și autoritățile din Polonia și alte țări ale UE. Minerii trebuie să înțeleagă că probleme similare există peste tot în UE și se rezolvă la fel în toată Uniunea”.

Europarlamentarul dezminte informațiile potrivit cărora Uniunea Europeană cauzează astfel de probleme în România, fiind tratată cu dublă măsură.

„Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE. Cum Polonia are protecție și timp de tranziție pentru minerii ei, așa are și România. Ideea că alte țări își păstrează minele și România le închide este o minciună populistă.

Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. În 2019, industria europeană a cărbunelui a raportat o producție de 65 milioane tone, față de 277 milioane tone în 1990. O scădere cu 80%”.

Eurodeputatul Busoi spune că toate țările iau decizii nepopulare. Germania este un exemplu: a adoptat o lege privind închiderea minelor. Mai mult, Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, a redus numărul minelor la mai mult de jumătate, autoritățile  având diferite divergente atât cu minerii, cât și cu ecologiștii.

„Germania, Polonia, Cehia au aceleași probleme ca România și toate țările iau decizii nepopulare, asupra cărora revin, negociază, caută soluții, fac progrese lente și plătesc costuri. Nicăieri nu există o rețetă de succes.

Germania a adoptat legea privind închiderea minelor în iulie anul trecut, dar închiderea este programată peste 17 ani. La fel și în Cehia. Germania a deschis anul trecut în Datteln o mină care a provocat proteste mari și din partea ecologiștilor și a minerilor fără locuri de muncă.

În Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, din cauza costurilor, numărul de mine s-a redus de la 70 la 25, iar numărul minerilor a scăzut de 4 ori, minerii și guvernul ajungând abia în septembrie 2020 la un acord de închidere a minelor peste 28 de ani. Și Polonia a deschis, după 25 de ani, o mină nouă, care provoacă proteste majore din partea ecologiștilor; dar, tot anul trecut, Polonia a închis două mine”.

„Problema este una și de percepție”

Cristian Busoi spune că problema este una de percepție” . Totodată, europarlamentarul spune că reprezentanți ai minerilor sunt implicați în politica europeană și comunică cu instituțiile europene.

„Problema majoră în raport cu problemele din bazinele miniere este de limbaj și de interes dovedit și asta este speculat de populiști care pun gaz pe foc. Da, oamenii dintr-o industrie pusă la încercare peste tot în Europa se simt nedreptățiți și lăsați în voia sorții când văd politicieni europeni discutând schimbări care înseamnă costuri sociale. Problema este foarte mult deci și de percepție.

Oamenii din Valea Jiului, mineri, sindicaliști, autorități locale, trebuie să știe că sunt foști și actuali reprezentanți ai minerilor implicați în politica europeană, sindicatele miniere comunică cu toate instituțiile europene. Oamenii din Valea Jiului să știe că nu stau ei în partea de Europă cu acoperișul mai scurt, iar nemții, polonezii, cehii sunt acoperiți. Aceasta este o intoxicare și de aici trebuie pornit și discutat clar un plan pe termen scurt și lung.

De asemenea, exista surse de finanțare – precum Fondul pentru Tranziția Justă – care vor putea sprijini locurile de muncă noi și reconversia profesională pentru cei afectați de închiderea minelor.

Un fond pentru tranziție echitabilă este necesar dacă UE, cu acordul statelor membre și al Parlamentului European, va finaliza uriașa transformare într-un continent neutru din punct de vedere climatic.

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia,…

Posted by Cristian Bușoi on Monday, February 22, 2021

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Cel mai important sfat dacă ai mașină DIESEL și pleci la drum iarna
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Noua Ordine Mondială! Schimbare totală pe scena politică a lumii. Nimic nu va mai fi...
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România