Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. Ideea că România închide minele este o minciună populistă”

Redactor:
Florentina Dinu
Eurodeputatul Cristian Bușoi:  „Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. Ideea că România închide minele este o minciună populistă”
Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. Foto: Facebook

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a scris pe pagina sa de Facebook despre situația minerilor, după ce aceștia au protestat, fiind supărați pentru că salariile lor  au întârziat.

 

Eurodeputatul afirmă că minerii din Europa de Vest se confruntă cu aceeași situație, țările cu bazine carbonifiere având aceeași problemă. Mai mult, europarlamentarul spune că se află în dialog cu minerii și autoritățile statelor membre, iar problemele și soluțiile sunt similare.

 

Europarlamentarul Cristian Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia, Cehia și Germania sunt la adăpost este o minciună populistă

Toate țările cu bazine carbonifere au aceleași probleme și cer timp pentru inchiderea minelor.

 

Ca președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, voi fi mereu la dispoziția și alături de sindicaliștii și autoritățile locale din Valea Jiului, așa cum sunt în contact cu minerii și autoritățile din Polonia și alte țări ale UE. Minerii trebuie să înțeleagă că probleme similare există peste tot în UE și se rezolvă la fel în toată Uniunea”.

 

Europarlamentarul dezminte informațiile potrivit cărora Uniunea Europeană cauzează astfel de probleme în România, fiind tratată cu dublă măsură.

 

„Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE. Cum Polonia are protecție și timp de tranziție pentru minerii ei, așa are și România. Ideea că alte țări își păstrează minele și România le închide este o minciună populistă.

 

Industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. În 2019, industria europeană a cărbunelui a raportat o producție de 65 milioane tone, față de 277 milioane tone în 1990. O scădere cu 80%”.

 

Eurodeputatul Busoi spune că toate țările iau decizii nepopulare. Germania este un exemplu: a adoptat o lege privind închiderea minelor. Mai mult, Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, a redus numărul minelor la mai mult de jumătate, autoritățile  având diferite divergente atât cu minerii, cât și cu ecologiștii.

 

„Germania, Polonia, Cehia au aceleași probleme ca România și toate țările iau decizii nepopulare, asupra cărora revin, negociază, caută soluții, fac progrese lente și plătesc costuri. Nicăieri nu există o rețetă de succes.

 

Germania a adoptat legea privind închiderea minelor în iulie anul trecut, dar închiderea este programată peste 17 ani. La fel și în Cehia. Germania a deschis anul trecut în Datteln o mină care a provocat proteste mari și din partea ecologiștilor și a minerilor fără locuri de muncă.

 

În Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, din cauza costurilor, numărul de mine s-a redus de la 70 la 25, iar numărul minerilor a scăzut de 4 ori, minerii și guvernul ajungând abia în septembrie 2020 la un acord de închidere a minelor peste 28 de ani. Și Polonia a deschis, după 25 de ani, o mină nouă, care provoacă proteste majore din partea ecologiștilor; dar, tot anul trecut, Polonia a închis două mine”.

„Problema este una și de percepție”

Cristian Busoi spune că problema este una de percepție” . Totodată, europarlamentarul spune că reprezentanți ai minerilor sunt implicați în politica europeană și comunică cu instituțiile europene.

 

„Problema majoră în raport cu problemele din bazinele miniere este de limbaj și de interes dovedit și asta este speculat de populiști care pun gaz pe foc. Da, oamenii dintr-o industrie pusă la încercare peste tot în Europa se simt nedreptățiți și lăsați în voia sorții când văd politicieni europeni discutând schimbări care înseamnă costuri sociale. Problema este foarte mult deci și de percepție.

 

Oamenii din Valea Jiului, mineri, sindicaliști, autorități locale, trebuie să știe că sunt foști și actuali reprezentanți ai minerilor implicați în politica europeană, sindicatele miniere comunică cu toate instituțiile europene. Oamenii din Valea Jiului să știe că nu stau ei în partea de Europă cu acoperișul mai scurt, iar nemții, polonezii, cehii sunt acoperiți. Aceasta este o intoxicare și de aici trebuie pornit și discutat clar un plan pe termen scurt și lung.

 

De asemenea, exista surse de finanțare – precum Fondul pentru Tranziția Justă – care vor putea sprijini locurile de muncă noi și reconversia profesională pentru cei afectați de închiderea minelor.

Un fond pentru tranziție echitabilă este necesar dacă UE, cu acordul statelor membre și al Parlamentului European, va finaliza uriașa transformare într-un continent neutru din punct de vedere climatic.

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia,…

Posted by Cristian Bușoi on Monday, February 22, 2021

 

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide