Eurodeputatul Cristian Terheș a cerut Guvernului contractele cu firmele care produc vaccinurile împotriva COVID-19. „Românii au dreptul să știe ce este în aceste contracte”

Publicat: 15/11/2021, 17:31
Actualizat: 15/11/2021, 17:36

Europarlamentarul Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) Cristian Terheș a acuzat Guvernul de sfidare a pricipiului democratic al transparenței pentru că nu face publice contractele încheiate cu companiile producătoare ale vaccinurilor împotriva COVID-19, informații pe care cetățenii au dreptul să le cunoască, la fel și parlamentarii, care sunt aleși să legifereze în intersul lor. Declarațiile policianului au fost făcute la o conferință a reprezentanțilot AUR, în contextul în care legea privind certificatul digital UE provind vaccinarea a ajuns în dezbaterea comisiilor Camerei Deputaților, în calitate de form decizional. Copreşedintele formațiunii, George Simion, a dat asigurări că acest proiect de act normativ va ajunge la votul din plen săptămâna aceasta  „poate peste corpurile noastre”.

Eurodeputatul PNȚCD Cristian Terheș a prezentat luni, în Parlamentul României, mai multe hârtii despre care a spus că sunt contracte încheiate cu companiile producătoare de vaccinuri împotriva COVID, care erau parțial cenzurate, documente pe care le-a cerut autorităților române. El a participat la coferința AUR privind proiectul de lege privind certificatului verde din România, ajunsă la Camnera Deputaților, după ce a fost respins, în 27 octombrie, de Senat.

„Sunt românii corect informați cu privire la aceste vaccinuri pentru a putea să ia o decizie liberă?”

Europarlamentarul Cristian Terheş a acuzat Guvernul de lipsă de transparenţă privind conţinutul contractelor încheiate de statul român cu firmele care asigură vaccinurile împotriva COVID-19.

„Sunt românii corect informați cu privire la aceste vaccinuri pentru a putea să ia o decizie liberă? A fost luat la începutul anului în Parlamentul European atât în grupurile de pe dreapta eșichierului politic – dintr-un astfel de grup făcând parte chiar eu – până la stânga, toți au pus următoarea întrebare: unde sunt contractele semnate între Comisia Europeană și toate aceste firme de vaccinare? O să vă arăt câteva dintre ele. Am fost și eu curios de răspunsul acestora. În România s-au trecut câteva legi și hotărâri de Guvern unde se menționează în expunerea de motive că România a semnat o serie de contracte și aceste firme de vaccinare”, a declarat Cristian Terheș.

„Eu am cerut-o nu din poziția de acces la informații de interes public, ci de europarlamentar care am fost mandatat să merg să votez, să iau decizii care îl privesc și pe români. Și am trimis în urmă cu câteva luni Guvernului o solicitare să îmi pună la dispoziție toate contractele semnate de România cu firmele de vaccinare. După două luni şi ceva de refuzuri – că a căzut Guvernul, că e ministru interimar – am primit răspuns de la Ministerul Sănătăţii şi vă spun ce spune răspunsul: Domnule europarlamentar Cristian Terheş, având în vedere email-ul redirecţionat către dumneavoastră cu privire la solicitarea de a vi se transmite copiile contractelor cu firmele de vaccinare pe adresa de email, vă comunicăm următoarele: statele membre trebuie să menţină confidenţialitatea acestor contracte, drept urmare, ele nu pot fi transmise”, a afirmat europarlamentarul.

„Dorim o Românie democrată sau ne întoarcem în tiranie?”

În acest context el a reclamat că se încalcă principiul transparenței, un principiu esențial al democrației, iar parlamentarii României sunt chemați să voteze în orb, neavând cunoștință de datele din aceste contracte.

„Au fost plătite vaccinurile alea din banii românilor. Păi nu e normal ca românii să știe ce se întâmplă cu aceste contracte?”, a spus europarlamentarul, care consideră că este „sfidare” lipsa de transparenţă a Guvernului. „Cum este posibil să impui românilor astăzi, în România, să nu poată să meargă la serviciu, să se injecteze cu un astfel de produs medical, iar Guvernul României refuză să ne comunice nouă, ca aleşi publici, gândiţi-vă la oameni ce se întâmplă. Este o sfidare a tot ceea ce înseamnă principiile pe care s-a construit Europa modernă”, a spus europarmanentarul.

„Românii au dreptul să știe ce este în aceste contracte ca să poată să facă, astfel cum spune Carta fundamentală a drepturilor din UE – o decizie liberă și corect informată”, a subliniat politicianul, adăugînd că și aleșii, din toate partidele, trebuie să aibă o părere informată.

„În momentul de faţă, bătălia nu mai este între stânga şi dreapta, nu mai este între AUR – PSD – PNL, bătălia este: Dorim o Românie democrată în continuare, unde drepturile şi libertăţile fiecărui om sunt respectate, sau ne întoarcem în tiranie, unde o mână de oameni decide pentru întreaga ţară şi parlamentarii fac efectiv umbră pământului aici, că nu au ce să facă altceva, pentru că nu poţi vota în cunoştinţă de cauză când tu nu ai acces la toate aceste informaţii?”, a transmis europarlamentarul.

În acest context, George Simion a amintit că, printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor, s-a înfiinţat o Comisie de anchetă pentru achiziţiile din timpul pandemiei şi i-a rugat pe colegii de la PNL şi USR să nu tergiverseze înfiinţarea acestei comisii, pentru că românii trebuie să ştie. „Dacă vrem transparenţă şi să meargă într-o decizie corectă, românii trebuie să cunoască conţinutul acestor contracte. Avem legea la Camera Deputaţilor şi colegii de la Senat sunt pe aceleaşi poziţii şi nu vom ezita să folosim toate căile legale, de la Curtea Constituţională până la Curtea Supremă de Justiţie”, a afirmat George Simion.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului