Europarlamentarul Cristian Bușoi: Aprobarea în Parlament a PNRR este o falsă dezbatere | Industria europeană este un lider global în multe sectoare și reprezintă peste jumătate din exporturi

Europarlamentarul Cristian Bușoi: Aprobarea în Parlament a PNRR este o falsă dezbatere | Industria europeană este un lider global în multe sectoare și reprezintă peste jumătate din exporturi
Europarlamentar si președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Busoi. Foto: Facebook
Publicat: 18/05/2021, 15:58
Actualizat: 18/05/2021, 16:33

Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Bușoi, a oferit explicații privind două teme de actualitate, PNRR și Noua Strategie Industrială a UE 2021.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a oferit precizări pentru GÂNDUL.RO despre aprobarea în Parlamentul României a PNRR, un subiect intens prezentat în spațiul public în ultimele zile. Europarlamentarul a explicat că „în niciun stat membru, Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost aprobat de Legislativ, Opoziția având posibilitatea să contribuie cu anumite soluții. Mai mult, eurodeputatul Cristian Bușoi numește dezbaterea inițiată de PSD și AUR „o falsă dezbatere”, care le conferă poziția de Opozant.

„Nu există această procedură în nicio țară a Uniunii Europene. Planul Național de Redresare și Reziliență nu trebuie aprobat de Parlament. În Legislativ, trebuie aprobat mecanismul cu 2/3 care permite Uniunii Europene să se împrumute, un moment care poate oferi dezbaterea PNRR, se pot face declarații politice, iar cei din Opoziție pot veni cu soluții – deși a existat un document draft, în mandatul ministrului Boloș, iar ulterior ministrul Ghinea a consultat societatea civilă – , puteau veni cu soluții. Cred că este o falsă dezbatere, prin care PSD și AUR încearcă să acrediteze ideea că nu se ține cont de opinia lor”, a spus Cristian Bușoi pentru GÂNDUL.RO

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, 17 mai, că este „foarte complicat” ca Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să facă obiectul unei dezbateri parlamentare și a afirmat că nu înțelege de ce PSD încearcă să pună o legătură între dezbaterea PNRR în Parlament și ratificarea EURATOM.

Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European a spus că, în contextul în care proiectele trebuie să fie trimise până în data de 31 mai, Executivul trebuie să lucreze la partea tehnică a proiectelor, dar și la reformele necesare.

„După vizita premierului Cîțu la Bruxelles, direcțiile de acțiune au fost stabilite, rămâne ca administrația publică și ministerele să lucreze pe partea tehnică, acele proiecte care vor primi finanțare, dar și reformele necesare. Suntem contracronometru până în data de 31 mai”. 

Citește și: Florin Cîțu: România va depune un PNRR cu toată suma de 29,2 miliarde euro la Bruxelles

Președintele ITRE din Parlamentul European a participat, astăzi, la dezbaterea din plenul Parlamentului European privind Noua Strategie Industrială a UE 2021, în contextul problemelor economice generate de Covid-19, fiind pus accentul pe Green Deal și nevoia de a investi, astfel încât să fie atins obiectivul neutralității climatice până în 2050. De asemenea, s-a pus accentul pe digitalizarea economiei și pe piața unică.

În ceea ce privește vulnerabilitățile identificate de Comisia Europeană, europarlamentarul Cristian Bușoi a spus că există o problemă în ceea ce privește  materiile prime, a producției de medicamente, dar și a capacității de producție în interiorul blocului comunitar.

„Am participat, în calitate de președinte al Comisiei ITRE, la dezbaterea privind Noua Strategie Industrială a UE 2021, care se concentrează pe creșterea competitivitățîi  industriei  europene, în contextul noilor provocări – criza generată de Covid-19 și problemele economice generate de pandemie – . S-a pus accent pe două direcții strategice esențiale pentru UE:  Green Deal și nevoia de a investi în tehnologii noi, de a transforma industria de transporturi, industria auto, agricultură,  cu scopul atingerii obiectivul neutralității climatice până în 2050. Cealaltă este cea a digitalizarii economiei, pentru că viitorul este al digitalizari, al  inteligenței artificiale, al tehologiilor 5G. Evident că Executivul european a venit cu o direcție foarte importantă, acea a pieței interne, competitivitatea va crește în raport cu diminuarea barierelor.

Un alt aspect important este dependența în ceea ce privește materiile prime importate de către UE, iar Comisia a identificat o serie de vulnerabilități.

Citește și: Eurodeputatul Cristian Bușoi: Minerii din România trebuie să știe că țările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor

Cristian Bușoi: Avem o probleme cu materiile prime, producția de medicamente, dar și în zone ale industriei

Este nevoie de o mai bună strategie,  contracte pe termen lung și deschiderea unor capacități de producție în UE pentru aceste materii”, a declarat Cristian Bușoi  pentru GÂNDUL.RO

Europarlamentarul român, Cristian Busoi, a susținut o declarație în Parlamentul European în ceea ce privește măsurile care trebuie luate de Uniunea Europeană. Președintele ITRE din Parlamentul European a spus că, în contextul în care Europei îi lipsește o politică industrială cuprinzătoare și integrată, este nevoie ca transformările digitale și ecologice ale economiei să fie fezabile pentru sectoarele industrial, iar cea siderurgică și a cărbunelui nu ar trebui afectate. „Pentru a îndeplini aceste ambiții avem nevoie de investiții, de angajamentul Comisiei de a sprijini statele membre și industrii și condițiile-cadru adecvate pentru că sectorul să prospere chiar și în timpul procesului de redresare”, spune europarlamentarul Cristian Bușoi.

„Industria europeană este un lider global în multe sectoare și reprezintă peste jumătate din exporturile Europei și oferă, direct și indirect, peste 20% din locurile de muncă din Europa.

Conducerea industrială va fi un factor cheie în contextul geopolitic, deoarece cei care stabilesc standardele astăzi sunt cei care vor avea un pârghie pe piețele internaționale mâine.

Cu toate acestea, Europei îi lipsește încă o politică industrială cuprinzătoare și integrată, fragmentată geografic, sectorială mai degrabă decât orizontală.

Având în vedere că capacitatea industrială a Europei stă la baza altor domenii politice (precum energia, mediul, digitalul, apărarea, spațiul, transporturile, turismul și comerțul), noi, PE și comitetul ITRE acordăm atenția cuvenită politicii industriale a Uniunii și ca facilitator și motor pentru celelalte sectoare pentru a aprofunda transformările digitale și ecologice ale economiei noastre.

Cu toate acestea, această transformare, tranziția către ecologic și digital, trebuie să fie echilibrată și trebuie să fie fezabilă pentru toate regiunile noastre și pentru toate sectoarele noastre industriale, niciun sector al industriei, în special industria siderurgică și cea a cărbunelui, nu ar trebui să fie afectat în continuare, mai ales având în vedere impactul economic COVID 19.

Strategia industrială actualizată se referă la asigurarea faptului că industriile noastre sunt echipate pentru această tranziție dublă, asigurându-se în același timp că rămân competitive, menținând lanțuri valorice, locuri de muncă și companii competitive.

Această strategie se referă la modul în care UE își poate maximiza performanțele industriale combinând capacitățile sale tehnologice și industriale într-o manieră coordonată și să se dezvolte în continuare, cu adoptarea tehnologiilor, stimulând IMM-urile, transformând industriile tradiționale și perfecționarea și recalificarea.

Pentru a îndeplini aceste ambiții avem nevoie de investiții, de angajamentul Comisiei de a sprijini statele membre și industrii și condițiile-cadru adecvate pentru ca sectorul să prospere chiar și în timpul procesului de redresare”, a declarat Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE, în plenul Parlamentului European

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU