Eurodeputatul Cristian Bușoi: Minerii din România trebuie să știe că țările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Minerii din România trebuie să știe că țările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor
Eurodeputatul Cristian Bușoi. Foto. Facebook
Publicat: 23/02/2021, 18:02
Actualizat: 23/02/2021, 19:30

Eurodeputatul Cristian Bușoi a scris un mesaj adresat atât politicienilor europeni, cât și minerilor din România, după declarația lui  Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European a afirmat că mineritul în România va avea același parcus precum cel din Polonia și Germania.

Eurodeputatul susține că un echilibru între ceea ce vor minerii și acceptarea Acordului Verde European, susținut de Comisiei, trebuie să existe, fiind necesar să fie evitate mesajele radicale generate în această perioadă  de timp.

„Industria minieră din România are tot atât viitor cât în Polonia și Germania”

„Legat de declarațiile vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, trebuie spus că toți politicienii europeni (fie că provin sau nu din țări cu industrie minieră) ar trebui să înțeleagă că un mesaj radical nu ajută discutia și așa tensionată despre ce vor face minerii și nu ajută nici la acceptarea Acordului Verde European (Green Deal), susținut de Comisie”.

Totodată, europarlamentarul român susține că minerii trebuie să fie înțeleși. Mai mult, Cristian Bușoi transmite minerilor din România că în aceasi situație se află minerii din Polonia, Cehia și Germania. Pe lângă soluțiile care trebuie să răspundă problemelor celor afectați, politicienii trebuie să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor.

„Minerii din România trebuie să știe că tările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor”

„Nu poți spune unor oameni, care sunt afectați direct și au de suferit, că” nu este nimic personal”, că trebuie să renunțe peste noapte la viața lor și să devină altcineva, iar apoi să te aștepți să ai un dialog cu acei oameni. Pentru ei este foarte personal și pentru oricine ar fi personal.

Cel mai important. Minerii din România trebuie să știe că sunt în același tren cu minerii polonezi, cehi și nemți. Țările UE deși reduc numărul de mine, protejează, pe cât posibil industria, în același timp. Plus că închiderea minelor trebuie însoțită de soluții concrete pentru cei afectați (locuri noi de muncă, reconversie profesională) și pentru sistemele energetice (susținerea altor surse pentru producerea de energie).

Dar, mai ales, este nevoie ca toți politicienii să dea dovada de moderație și să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor”.

Industria minieră din România are tot atât viitor cât în Polonia și Germania.

Legat de declarațiile vice-președintelui…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, February 23, 2021

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat, în cadrul unei conferinţe de specialitate, că România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie.

Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a arătat oficialul european.

Există un viitor pentru oamenii care lucrează acum în această industrie, a continuat el.

„Trebuie să spunem clar acest lucru şi să mobilizăm mecanismul de tranziţie justă pentru a fi siguri că regiunile miniere se redefinesc, că vor exista noi posibilităţi acolo”, a precizat Timmermans.

El a recomandat României să utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv în energia regenerabilă.

Oricum, România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară. Cred că este foarte important să investiţi în aceste direcţii. Iar gazul să fie de tranziţie, nu o situaţie permanentă”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Ministrul Energiei anunță că soarta minerilor din Valea Jiului a fost decisă la Palatul Victoria. Complexul Energetic Hunedoara a intrat încă de anul trecut într-un proces de reorganizare ce ar putea fi finalizat în maximum „o lună, o lună şi jumătate”, afirmă Virgil Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația