Europarlamentarul Eugen Tomac, scrisoare deschisă către Vladimir Putin: ”Rusia are obligația morală să-și ceară scuze pentru toate crimele produse împotriva poporului român”

Europarlamentarul Eugen Tomac, scrisoare deschisă către Vladimir Putin: ”Rusia are obligația morală să-și ceară scuze pentru toate crimele produse împotriva poporului român”
Europarlamentarul Eugen Tomac, scrisoare deschisă către Vladimir Putin
Publicat: 21/07/2021, 10:31
Actualizat: 21/07/2021, 16:41

Europarlamentarul Eugen Tomac i-a transmis lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, o scrisoare deschisă în care răspunde unor afirmații pe care acesta le-a făcut în articolul pe care l-a publicat pe pagina oficială a Kremlinului.

Vladimir Putin a dezvoltat, într-un articol, mai multe teze controversate care i-au determinat pe analiștii politici europeni să ia atitudine și să considere că atitudinea de forță a Rusiei – manifestată la toate nivelurile – este completată, de la Kremlin, și printr-un eseu controversat al ”Țarului”. Prin intermediul Misiunii Permanente a Federației Ruse în UE, Eugen Tomac îi transmite acestuia că prezentarea subiectivă a unor evenimente istorice – cu referire la România – este o abordare îngrijorătoare.

Vladimir Putin a notat că România ar fi ocupat Basarabia și Bucovina în 1918, iar URSS – în 1940 – a ”eliberat” o parte din aceste teritorii.

”Am transmis astăzi prin Misiunea Permanentă a Federației Ruse la Uniunea Europeană o adresă către Vladimir Putin, Președintele Rusiei. Redau mai jos textul integral al scrisorii transmise către Kremlin.

Domnului Vladimir Putin, Președintele Federației Ruse

Domnule Președinte,

Am citit recent articolul semnat de dumneavoastră și publicat pe pagina oficială a Kremlinului, în care ați prezentat evoluția unor evenimente istorice, inclusiv unele cu referire la țara mea.

Susțineți, domnule Președinte, preluând teza predecesorilor dumneavoastră sovietici, precum că România, în 1918, a ocupat Basarabia și Bucovina. Iar ulterior, în 1940, URSS a „eliberat” o parte din aceste teritorii.

Având în vedere că omiteți un aspect important legat de anul 1940, doresc să vă reamintesc că țara noastră a fost pusă în situația de a accepta ultimatumul dat de Stalin în 26 iunie 1940, pentru că așa s-a înțeles cu Hitler, să ne ocupe teritoriul Basarabiei în baza înțelegerii secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova la 23 august 1939”, scrie europarlamentarul Eugen Tomac.

”Toate provinciile locuite de români, inclusiv Basarabia și Bucovina, s-au unit cu țara-mamă România”

Europarlamentarul Eugen Tomac îi ”predă” lui Vladimir Putin o scurtă – dar esențială – lecție de istorie, amintindu-i acestuia că Basarabia și Bucovina s-au unit cu țara-mamă, România, în 1918, iar adevărul istoric nu poate fi prezentat deformat.

Totodată, Eugen Tomac alătură și ”Rezoluția Parlamentului European referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial”, document care evidențiază consecințele tragice ale Pactului Ribbentrop-Molotov pentru Polonia, România, Lituania, Estonia și Letonia.

”De asemenea, trebuie să știți că, în 1918, toate provinciile locuite de români, inclusiv Basarabia și Bucovina, s-au unit cu țara-mamă România. Contextul politic internațional ne-a permis să realizăm acest obiectiv important pentru națiunea noastră.

Totodată, pentru ca adevărul să nu fie prezentat deformat, vă transmit alăturat Rezoluția Parlamentului European referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial și la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, adoptată pe 17 septembrie 2019.

În acest document, la punctul C, se precizează următoarele: „Întrucât, ca o consecință directă a Pactului Ribbentrop-Molotov, urmat de Tratatul de prietenie și frontieră germano-sovietic din 28 septembrie 1939, Republica Polonă a fost invadată mai întâi de Hitler și două săptămâni mai târziu de Stalin, care a înlăturat independența acestei țări, ceea ce a reprezentat o tragedie fără precedent pentru poporul polonez – Uniunea Sovietică comunistă a început un război agresiv împotriva Finlandei la 30 noiembrie 1939, iar în iunie 1940 a ocupat și a anexat părți din România – teritorii care nu au fost niciodată returnate – și a anexat republicile independente Lituania, Letonia și Estonia”.

Aceste evenimente tragice au produs consecințe dramatice pentru majoritatea populației din aceste teritorii. Aș aminti aici drama de la Fântâna Albă, Bucovina, din 1 aprilie 1941, când mii de români au fost omorâți doar pentru că nu voiau să devină cetățeni ai URSS. Au urmat apoi deportările în Siberia și Kazahstan, unde sute de mii de familii au avut de suferit din cauza ororilor staliniste”, mai precizează europarlamentarul Eugen Tomac.

Eugen Tomac: ”Vă doresc să vă găsiți inspirația necesară pentru a spune adevărul despre teroarea sovietică”

Din nefericire, mai scrie Eugen Tomac în scrisoarea adresată lui Vladimir Putin, locuitorii din teritoriile românești care au fost anexate URSS s-au regăsit în postura de a fi ”pedepsiți” și la nivel lingvistic, fiindcă autoritățile sovietice au ”inventat” o nouă ”identitate lingvistică – limba moldovenească”.

O astfel de decizie a reprezentat, practic, ”un atac diabolic asupra culturii și identității unui popor”, pus la cale de ”mințile bolnave din aparatul de propagandă al URSS”. Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere președintelui Vladimir Putin ca Rusia – succesoare a URSS – să ceară scuze pentru ”toate crimele produse împotriva poporului român”.

”Iar pentru a-i pedepsi pe majoritatea locuitorilor din teritoriile anexate la URSS, conducerea sovietică a inventat o nouă identitate lingvistică – limba moldovenească. Înlocuind pur și simplu caracterele latine ale limbii române cu litere chirilice. Un atac diabolic asupra culturii și identității unui popor, fapt care nu poate fi trecut cu vederea niciodată.

Nu vă spun toate acestea din cărți de specialitate. V-o spun în calitate de om născut în aceste teritorii, om care a trăit această experiență de a studia în școală o limbă creată artificial. Am primit acasă educația de care am fost lipsit cu forța de către mințile bolnave din aparatul de propagandă al URSS”, punctează Eugen Tomac.

”De aceea, îmi permit să vă transmit, domnule Președinte, că Rusia, ca succesoare a URSS, are obligația morală să renunțe la aceste teze și să-și ceară scuze pentru toate crimele produse împotriva poporului român”

Eugen Tomac

”În speranța că veți accepta să nu mai promovați pe viitor astfel de neadevăruri, vă doresc să vă găsiți inspirația necesară pentru a spune adevărul despre teroarea sovietică îndreptată împotriva popoarelor provenite din teritoriile anexate. Doar așa se pot pune bazele unei noi relații clădite pe respect reciproc și promovarea adevărului”, încheie europarlamentarul Eugen Tomac scrisoarea deschisă transmisă lui Vladimir Putin.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Cele mai bune femei la pat din zodiac. Sunt adevărate zeițe
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Emisiunea care a dispărut complet din grila Pro TV, deși au lucrat la ea Bobonete...
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Pasta Gun Gum îți salvează mașina. Orice șofer poate să-și repare autoturismul
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Alin Oprea, declarații exclusive. Tavi Colen tentativă de viol asupra Minodorei: 'Am intervenit eu'
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
BOMBĂ! Tavi Colen, tentativă de VIOL la adresa Minodorei?! Primele reacții
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
ULTIMA ORĂ: America trimite o UNDĂ DE ȘOC în România! SUNTEM implicați într-un scandal mondial
Legenda din jurul misteriosului Mr. Pink. Cine este, de fapt, fostul iubit al Monicăi Gabor....
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...