EXCLUSIV | 90 de zile de la masacrul Hamas. Schimbare de tactică a Israelului la început de 2024? „Rezerviștii încep să fie trimiși acasă”

EXCLUSIV | 90 de zile de la masacrul Hamas. Schimbare de tactică a Israelului la început de 2024? Rezerviștii încep să fie trimiși acasă
Publicat: 05/01/2024, 08:00

Maximillian Katz – directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, dar și vicepreședintele Asociației Sioniste din România – a vorbit,  într-un interviu acordat Gândul, despre perspectivele războiului dintre Israel și Hamas la început de 2024. Interlocutorul Gândul recunoaște că eliberarea celor 133 de ostatici, aflați încă în tunelurile din Gaza, rămâne principalul scop declarat al Israelului.

Maximillian Katz a mărturisit că joi (n.r – 4 ianuarie) s-au împlinit 90 de zile de la acea sâmbătă neagră din 7 octombrie, de când gruparea teroristă Hamas a atacat Israelului.

În plus, tot joi, Kfir Bibas, cel mai mic ostatic luat de Hamas – aflat în captivitate împreună cu mama și fratele său – a împlinit un an.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de gruparea teroristă Hamas

Între 24 și 30 noiembrie, Hamas a eliberat 105 ostatici civili – dintre care 81 israelieni, 23 thailandezi și un filipinez – în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni, dintre care 107 minori.

Mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas, în masacrul din 7 octombrie.

133 de ostatici sunt, în continuare, ținuți ostatici de gruparea teroristă Hamas

„Frontul de Nord este mai inflamat decât a fost acum o lună de zile, din cauza atacurilor repetate și mai dese ale Hezbollah”

În ceea ce privește dinamica războiului, Maximillian Katz susține că Israelul merge pe o schimbare de tactică, care permite eliberarea mai multor forțe de pe front, punctând că, în ultimele zile, rezerviștii încep să fie trimiși acasă după trei luni de luptă.

„În primul rând, joi au fost exact 90 de zile de la 7 octombrie 2023 (n.r. – masacrul Hamas asupra Israelului). În Gaza, sunt încă 125 de ostatici pe care îi vrem înapoit. Printre ei și acel bebeluș, Kfir Bibas, care a împlinit tot joi un an, fiind acolo încă ținut ostatic, alături de fratele lui puțin mai mare și de mama lui. În orice caz, anul 2024 a început așa cum s-a terminat 2023. Mai exact, acțiunea în Gaza continuă. Sunt anumite schimbări în tactică, începute din 2023, când în sudul Gazei nu s-a mai folosit aceeași tactică ca în Nordul Gazei.

Adică, au încetat bombardamentele directe ale aviației. De fapt, cine se luptă în sudul, în centrul Gazei și încă în Nordul Gazei, sunt forțele de infanterie, cele speciale și tancurile, cu ajutorul aviației. Dar este o schimbare de tactică, ce permite eliberarea multor forțe angajate pe front timp de trei luni de zile. În ultimele zece zile, încep rezerviștii să fie trimiși acasă după trei luni de luptă. Este o schimbare în strategia pe care Israelul o are față de Gaza, dar războiul continuă.

Frontul de Nord este mai inflamat decât a fost acum o lună de zile, din cauza atacurilor repetate și mai dese ale Hezbollah și din cauza ripostei israeliene, care în ultimele zece zile a depășit deja acel stadiu unde artileria sau tancurile răspundeau. A început și aviația israeliană să fie mult mai activă pe cerul Libanului și de asemenea în Siria. Acum, eliminarea acelui lider Hamas – care-și avea sediul în «înima» comandamentului Hezbollah din Beirut – este un semn foarte clar pe care Israelul l-a dat celor din Hezbollah, fiind targhetat exact acel lider Hamas și nimeni altcineva.”

„Israelul nu a condus niciun fel de acțiune împotriva Hezbollah, în Beirut”

Reamintim că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a avertizat Israelul că dacă va mai comite asasinate pe teritoriul libanez se va confrunta cu o „reacție severă”, după ce marți Saleh al-Arouri, liderul adjunct al Hamas, a fost ucis în Beirut de un atac cu dronă.

Maximilian Katz mărturisește că Israelul nu ignoră declarațiile liderului Hezbollah, recunoscând că este foarte greu să-ți dai seama cum vor să acționeze cei de la Teheran, în condițiile în care, avertizează interlocutorul Gândul, cei care apasă butoanele și controlează Hezbollah sunt cei din Iran.

„Declarațiile lui Hassan Nasrallah, conducătorul grupării Hezbollah, sunt declarații pe care le repetă, atunci când apare în spațiul public sau când se creează o astfel de situație. Este «o placă» pe care Israelul o ia în serios, nu o ignoră deloc, dar în același timp știm că asta este «placa» lui și atâta timp cât doar vorbește și acțiunile lor nu se întețesc pe granița cu Israelul, asta înseamnă că se păstrează o anumită limită. Situația se poate însă schimba de la un moment la altul.

Este foarte greu să-ți dai seama cum gândesc și cum vor să acționeze cei de la Teheran, pentru că cine apasă pe butoanele Hezbollah sunt cei din Iran. Ei sunt cei care controlează 100% Hezbollah. Referitor la ceea ce s-a întâmplat în Sudul Iranului, de obicei Israelul nu targhetează populația civilă, nu conduce atacuri teroriste care să omoare civili și să omoare oameni nevinovați, așa cum s-a întâmplat joi în Sudul Iranului.

Bineînțeles că retorica iraniană are nevoie de astfel de incidente. De fiecare dată când ele au loc, ei le ridică la nivel intermațional și încep să emită acuze, care să justifice eventuale, posibile acțiuni militare ale lor în următoarele zile sau săptămâni”, explică Maximilian Katz.

„Din ce în ce mai multe voci din Israel au spus că trebui să fie de acord cu orice condiție pe care Hamasul o impune”

Maximillian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, a mai precizat că după 90 de zile de la masacrul Hamas, în Israel sunt voci care susțin că ar trebui acceptată orice condiție impusă de Hamas, pentru a fi recuperați cei 133 de ostatici.

Acesta recunoaște că, deși nu se știe o dată clară, va exista și cel de-al treilea armistițiu între Israel și Hamas.  În ceea ce privește eradicarea grupării teroriste, interlocutorul Gândul susține că Hamasul nu a fost eliminat, ci a fost redus, din punct de vedere al capacității militare, strategic și tactic.

„Fără îndoială, un armistițiu va fi (n.r. – între Israel și Hamas.) Este greu de spus când, dar va fi! Iar scopul unui nou armistițiu este, fără îndoială, eliberarea ostaticilor. Din ce în ce mai multe voci din Israel au spus că țara ar trebui să fie de acord cu orice condiție pe care Hamasul o impune, pentru a elibera toți ostaticii, nu doar o parte, iar după aceea, în viitor, vedem ce se va întâmpla.

În același timp, nu poți să oprești un astfel de război de astăzi pe mâine, pentru că atunci se creează un vacuum care va fi imediat ocupat de teroriștii care sunt pe teren. Noi să înțelegem, Hamasul nu a fost eliminat! Hamasul a fost redus, din punct de vedere al capacității militare, din punct de vedere strategic și tactic, din punct de vedere al conducerii lui, dar Hamasul a rămas încă o forță.

Iar problema cea mai importantă este că populația palestiniană – în urma sondajelor care se fac, atât în Gaza, cât și în Iudeea și Samaria, în zona palestiniană – arată faptul că ei susțin Hamasul și sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie. Iar noi nu uităm 7 octombrie, în ciuda faptului că lumea deja a estompat tot ce s-a întâmplat atunci. Problema noastră este că, o dată la câteva zile, aflăm că unii dintre ostatici au murit în captivitate. Mai sunt și cazuri, foarte puține, unde printre rămășițele celor care au fost uciși pe 7 octombrie, se identifică și persoane despre care s-a crezut că sunt în captivitate”, a conchis Maximillian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.

Hezbollah a amenințat că va riposta după uciderea liderului adjunct al Hamas Saleh al-Arouri

Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, care trăia în exil în Liban, a fost ucis într-un atac cu dronă lansat marți într-o suburbie din Beirut, capitala Libanului, atacul fiind atribuit Israelului.

Hezbollah a amenințat că va riposta după uciderea liderului adjunct al Hamas Saleh al-Arouri, susținând că „această crimă nu va trece niciodată fără răspuns și pedeapsă”, potrivit surselor citate.

„Dumnezeu atotputernic a încheiat cariera acestui mare lider cu cele mai înalte medalii de onoare și demnitate și a obținut martiriul pe care l-a căutat de mult timp și la care tânjise”, spune Hezbollah despre Arouri.

Și liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a transmis marți seară o declarație puternică prin intermediul televiziunii, în care a acuzat Israelul de „un act terorist”, după moartea liderului grupării Saleh al-Arouri, în Liban, conform The Guardian.

„Asasinarea de către ocupaţia sionistă a marelui lider naţional şi viteazului luptător Saleh al-Arouri, precum şi a unor fraţi ai săi printre liderii şi cadrele mişcării, pe teritoriul libanez, este un act terorist caracteristic, o încălcare a suveranităţii Libanului şi o extindere a agresiunii sale împotriva poporului şi a naţiunii noastre”, a acuzat Ismail Haniyeh.

ISIS revendică atentatele care au ucis 84 de persoane în Iran, la comemorarea generalului Soleimani

Statul Islamic a revendicat, joi, dublul atentat sinucigaș cu bombă comis miercuri în timpul unei ceremonii de comemorare a generalului iranian Qasem Soleimani în orașul Kerman, Iran, soldat cu cel puțin 84 de morți și peste 250 de răniți, relatează The Atlas News.

Cele două explozii care au avut loc miercuri în Iran, în timpul unei comemorări a generalului Qassim Suleimani, au ucis cel puțin 84 de persoane și au rănit aproape 300, conform ultimului bilanț revizuit, generând anxietate, acuzații și speculații cu privire la autorii atacului.

Oficialii iranieni au spus că cele două bombe au fost plasate în saci, de-a lungul drumului spre un cimitir din orașul Kerman, și au explodat în timp ce o mulțime numeroasă se îndrepta spre mormântul generalului Suleimani – ucis în 2020 de americani.

„Vom continua până când Hamas va fi distrus”

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că oricine crede că Israelul va opri războiul este „rupt de realitate”, scrie The Times of Israel.

„Continuăm războiul până la capăt. Vom continua până când Hamas va fi distrus. Până la victorie, până când toate obiectivele pe care ni le-am propus vor fi îndeplinite: distrugerea Hamas, eliberarea ostaticilor noștri și îndepărtarea amenințării din Gaza.

Oricine crede că ne vom opri este rupt de realitate… Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, se confruntă cu moartea. Au doar două opțiuni: să se predea sau să moară”, a susținut Netanyahu.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni