EXCLUSIV | Anchetatori „plouați” de cartușe cu țigări de contrabandă, la perchezițiile de la vama Giurgiu. Cum erau scoase țigaretele din evidențele capturilor (Ep. 2)

EXCLUSIV | Anchetatori plouați de cartușe cu țigări de contrabandă, la perchezițiile de la vama Giurgiu. Cum erau scoase țigaretele din evidențele capturilor (Ep. 2)
Publicat: 31/01/2023, 08:00

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dat de urma unei ”afaceri” cu țigări de contrabandă la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, după o captură uriașă făcut la finalul anului trecut, în valoare de 2 milioane de euro, iar Gândul a prezentat, în exclusivitate, toate detaliile. Denunțul a venit de la un angajat al Poliției de Frontieră, care le-a povestit anchetatorilor nu doar că unii colegi de-ai săi au sustras mai multe baxuri cu țigări din acea captură, ci le-a indicat și locul exact unde aceștia le-au ascuns, până când ar fi putut să le vândă, au spus, în exclusivitate pentru Gândul, surse judiciare.

Aproape jumătate de milion de pachete de țigări de contrabandă, de diverse mărci, au fost găsite, în 21 decembrie 2022, într-un tir care în acte transporta portocale din Bulgaria în Ungaria. După ce au oprit camionul pentru că trezea suspiciuni, polițiștii de frontieră de la PTF Giurgiu au găsit ascunse în spatele lăzilor cu portocale uriașa cantitate de țigări.

Șoferul a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, iar polițiștii de frontieră au confiscate baxurile cu țigări de contrabandă și camionul cu care au fost transportate.

La scurt timp de la captură, un angajat al PTF Giurgiu a devoalat la Direcția Națională Anticorupție ”planul” unor colegi de a sustrage o parte a baxurilor cu țigări de la ultima captură.

Mergând pe firul denunțului, la începutul anului, procurorii DNA au descins la PTF Giurgiu, în căutarea ascunzătorii pline cu țigări de contrabandă care, după captură, ar fi trebuit să ajungă într-un depozit, ambalate în saci și etichetate.

Știind exact unde să caute, procurorii s-au dus direct în zona indicată de denunțător, unde au găsit mai multe cartușe de țigări. Surse judiciare spun că, imediat după ce unul dintre anchetatorii DNA a încercat să miște o placă de rigips a tavanului fals dintr-o încăpere a PTF Giurgiu, acesta ar fi căzut cu totul și odată cu el au căzut, ca ploaia, țigările de contrabandă.

Cum au dispărut ”din pix” țigări de contrabandă din evidențele capturilor

Anchetatorii DNA au stabilit și cum erau ”scăzute” din evidențe baxurile cu țigări de contrabandă care ajungeau să fie sustrase din captură și ascunse, au precizat sursele citate.

Astfel, cei care au întocmit actele de constatare și confiscare a țigărilor de contrabandă, sub atenta supraveghere a superiorilor, ar fi menționat în fals o cantitate mai mică decât cea descoperită în camionul controlat în decembrie.

Țigările de contrabandă care nu ar mai fi ajuns în evidență ar fi fost ulterior transportate în orașului Giurgiu, iar o parte a fost ascunsă în tavanul fals al sediului PTF Giurgiu, au mai spus sursele judiciare, pentru Gândul.

Ce se întâmplă cu țigările de contrabandă capturate la frontieră

Traficul cu țigări de contrabandă este una dintre cele mai frecvente infracțiuni la frontieră. Deși autoritățile au mai redus din fenomen, în continuare sunt capturate cantități uriașe de țigări transportate ilegal.

După capturare, baxurile cu țigări de contrabandă ajung în depozitele Poliției de Frontieră, unde sunt ținute până când pot fi distruse, pentru că ele nu pot fi valorificate.

Țigările de contrabandă care ajung în depozite sunt ambalate în saci, etichetate și rămân așa până când se finalizează procesul contrabandiștilor de la care au fost confiscate.

După decizia instanței, o comisie din care fac parte oficiali de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Protecția Mediului, Protecția Consumatorului și Poliție decide când și cum or fi distruse țigările capturate, de către antrepozitari.

În multe cazuri, țigările de contrabandă capturate sunt ținute pentru o lungă perioadă în depozite, pentru că urmărirea penală și procesele traficanților durează mulți ani până la finalizare.

CITEȘTE ȘI:

Răzbunare în stil mafiot în București. Contrabandiștii i-au tăiat cablurile de frână, ca să-l omoare

Liderii rețelei de trafic de țigări din Arad, arestaţi preventiv

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom