EXCLUSIV | ”Afacerea Țigareta” de la vama Giurgiu. Țigări de contrabandă dintr-o uriașă captură, ascunse chiar în sediul Punctului de Trecere a Frontierei. Denunțul care a pus DNA pe urmele unor polițiști de frontieră

EXCLUSIV | ”Afacerea Țigareta” de la vama Giurgiu. Țigări de contrabandă dintr-o uriașă captură, ascunse chiar în sediul Punctului de Trecere a Frontierei. Denunțul care a pus DNA pe urmele unor polițiști de frontieră
Publicat: 30/01/2023, 07:00
Actualizat: 30/01/2023, 10:51

O captură uriașă de țigări a fost făcută de polițiștii de frontieră de la vama Giurgiu la finalul anului trecut. Aproape jumătate de milion de țigări de contrabandă au fost găsite atunci ascunse într-un camion care transporta portocale. Astfel de capturi sunt frecvente la graniță, șoferul traficant a fost reținut de procurorii din Giurgiu, iar polițiștii de frontieră au confiscat țigările transportate ilegal. La scurt timp după captură, cazul a ajuns și în atenția procurorilor DNA, după un denunț făcut chiar de un angajat de la PTF Giurgiu, care a devoalat un plan bine pus la punct al unor colegi care ar fi sustras și ascuns o parte din țigările confiscate, au spus în exclusivitate pentru Gândul surse judiciare.

Contrabanda cu țigări este o ”afacere” cu o miză atât de mare că traficanții își asumă riscul de a fi prinși și trec peste graniță, ilegal, cantități mari de țigarete. Prinderea traficanților la frontieră cu sute de baxuri de țigări ascunse prin metoda ”capac”, printre mărfurile transportate cu acte, este deja un scenariu cu repetiție la vămile românești. Același scenariu a fost folosit, pe 21 decembrie 2022, de un șofer român de tir, care în acte transporta portocale din Bulgaria în Ungaria, iar ”în spate” pusese, sub ”capac”, aproape jumătate de milion de pachete de țigări de contrabandă.

Ajuns la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, polițiștii au vrut să verifice minuțios tirul, care trezea suspiciuni. Șoferul știa că, odată deschise ușile camionului, nu mai avea cum să nu fie prins.

Urmările pentru una dintre cele mai frecvente infracțiuni la frontieră sunt deja cunoscute. Șoferul a fost reținut, iar cele aproape 1.000 de baxuri cu 484.000 de pachete cu țigări, de diferite mărci, au fost confiscate și duse în depozitul Poliției de Frontieră din Giurgiu.

De aici, însă, începe o poveste altfel, pentru care intră pe fir procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au aflat că angajați de la PTF Giurgiu ar fi ascuns baxuri întregi cu țigarete de contrabandă din uriașa captură din decembrie.

Surse judiciare spun, în exclusivitate pentru Gândul, că, de aproximativ o lună, procurorii DNA din Structura Centrală ar avea în lucru un dosar în care fac cercetări in rem pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, legate de modalitatea în care șefi și angajați de la vama Giurgiu au încercat să sustragă bunuri confiscate.

Denunțați de ”un om de bine”

Astfel, după confiscarea baxurilor cu țigarete, spun sursele judiciare, autorii acțiunii de la PTF Giurgiu au înțeles că ar fi ”loc de manevră” și că ar putea scoate o parte din uriașa captură.

Procurorii DNA ar fi aflat ce se petrece la PTF Giurgiu în urma unui denunț făcut chiar de un angajat de acolo. Bărbatul le-a spus procurorilor anticorupție că unii colegi de-ai săi, dar și șefi de la Poliția de Frontieră Giurgiu ar fi luat mai multe baxuri de țigări dintre cele confiscate din tirul capturat după control, pe care le-ar fi ascuns chiar în incinta instituției.

Acesta le-a dat procurorilor detalii despre locul exact în care erau ascunse țigările, până când puteau fi vândute pe piața neagră, pentru ca cei care le-ar fi sustras să-și însușească banii astfel obținuți.

Procurorii DNA au luat de bun denunțul bărbatului și au început rapid cercetările. Bărbatul, spun sursele judiciare, le-ar fi menționat procurorilor anticorupție că ofițerii Direcției Generale Anticorupție cunoșteau deja cele petrecute la PTF Giurgiu în cazul capturii de țigări, pentru că fuseseră informați înaintea denunțului la DNA.

Noi dezvăluiri despre situația incredibilă descoperită de DNA la PTF Giurgiu și ofițerii DGA care ar fi știut despre furtul de la Poliția de Frontieră, dar, în mod surprinzător, nu au sesizat decât Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, vor fi publicate de Gândul, marți, în exclusivitate.

Ce se întâmplă cu țigările de contrabandă capturate la frontieră

Traficul cu țigări de contrabandă este una dintre cele mai frecvente infracțiuni la frontieră. Deși autoritățile au mai redus din fenomen, în continuare sunt capturate cantități uriașe de țigări transportate ilegal.

După capturare, baxurile cu țigări de contrabandă ajung în depozitele Poliției de Frontieră, unde sunt ținute până când pot fi distruse, pentru că ele nu pot fi valorificate.

Țigările de contrabandă care ajung în depozite sunt ambalate în saci, etichetate și rămân așa până când se finalizează procesul contrabandiștilor de la care au fost confiscate.

După decizia instanței, o comisie din care fac parte oficiali de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Protecția Mediului, Protecția Consumatorului și Poliție decide când și cum or fi distruse țigările capturate, de către antrepozitari.

În multe cazuri, țigările de contrabandă capturate sunt ținute pentru o lungă perioadă în depozite, pentru că urmărirea penală și procesele traficanților durează mulți ani până la finalizare.

CITEȘTE ȘI:

ANCHETĂ. Cadre militare MApN, implicate într-un dosar de contrabandă cu țigări. Au fost arestate 15 persoane

FOTO – VIDEO | Rețea de contrabandă cu țigări, destructurată de polițiștii și procurorii din București / Șase persoane vor fi audiate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase