EXCLUSIV. Biologul care a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană: „Ne așteptăm să găsim mai multe cazuri!” Cât de eficient mai este vaccinul?!

EXCLUSIV. Biologul care a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană: „Ne așteptăm să găsim mai multe cazuri!” Cât de eficient mai este vaccinul?!
Biologul care a indentificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană: „Ne așteptăm să găsim mai multe cazuri”. Cât de eficient mai este vaccinul Sursă foto: MedLife.ro
Publicat: 05/03/2021, 18:45
Actualizat: 05/03/2021, 20:20

La mai bine de un an de la apariția primul caz de COVID-19 în România, astăzi, țara noastră a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană. Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL.RO cât de eficiente sunt vaccinurile existente împotriva noii tulpini africane, subliniind că se așteaptă să descopere mai multe cazuri cu noua tulpină SARS-COV-2.

Tulpina africană a ajuns în România

Studiul coordonat de biologul Dumitru Jardan spune că dintr-un lot de 93 de probe analizate, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică.

A fost total neașteptat să găsim aceste tulpini. Eram axați să vedem câți pacienți sunt prezenți cu tulpina britanică. Faptul că a apărut tulpina sud-africană la noi face lucrurile să fie ceva mai dramatice. Primele studii preliminare până în prezent arată că eficiența vaccinurilor este redusă în fața tulpinii sud-africane. Marii producători de vaccinuri spun că vaccinul s-ar putea să fie mai puțin eficient împotriva acestei tulpini. Însă acest mai puțin eficient nu este încă foarte clar. Dacă este însă mai puțin eficient împotriva unei forme ușoare de COVID-19 nu este o mare problemă, însă dacă nu este eficient împotriva formelor mai grave de COVID atunci este o problemă. Toți producătorii spun că vaccinul funcționează împotriva noilor variante COVID-19, dar pe de o altă parte, ei spun că lucrează la noi vaccinuri care să fie eficiente împotriva noilor variante. Este contradictoriu. Atâta timp cât nu avem studii mai mari și mai concludente este greu să spunem ceva sigur acum. Dar faptul că eficiența vaccinurilor scade nu este un lucru deloc bun”, spune biologul Dumitru Jardan.

Biologul Jardan: „Ne așteptăm să descoperim mai multe cazuri de tulpină africană”

Într-adevăr, ne așteptăm în curând să găsim mai multe cazuri de infectare cu tulpina sud-africană. Dacă se reduce dramatic eficiența vaccinurilor contra acestor tulpini și cei imunizați vor putea să facă boala. Însă rezultatele care sunt arată o reducere a eficienței. Nu este foarte clar ce înseamnă concret această reducere și dacă se referă la cazurile ușoare sau la formele severe de COVID-19. Cazurile ușoare nu pun presiune pe sistemul sanitar, în schimb, cele grave pun o mare presiune pe sistemul sanitar”, mai spune biologul Jardan pentru GÂNDUL.

Un program de secvențiere națională

Totodată, biologul Dumitru Jardan spune că este necesar un program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă virusl COVID-19.

Atâta timp cât noi nu secvențiem noi nu știm ce tulpini avem. Toate țările occidentale au un program național pentru a urmări și nu doar pentru SARS-COV-2, ci pentru foarte mulți patogeni au programate naționale. Ei își dau seama de situația din teren pentru că analizând cât mai multe probe, pot vedea ce mutații sunt din timp. Ar fi bine să avem un astfel de program și am înțeles că există deja la minister un grup de lucru care lucrează la asta și încearcă”, mai spune biologul Dumitru Jardan.

Unele tulpini ale virusului SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpi

Un studiu publicat în revista Nature Medicine arată că unele tulpini ale virusului SARS-COV-2 sunt rezistente la efectul anticorpilui neutralizanți în experiemente de laborator.

CercetătoriI de la Washington University School of Medicine au evaluat capacitatea anticorpilor de a neutraliza tulpinile recente de SARS-CoV-2. Experții au studiat și capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusuri sintetice create în laborator ce conţin proteina spike (S) precum varianta sud-africană şi cea braziliană.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican