EXCLUSIV. Biologul care a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană: „Ne așteptăm să găsim mai multe cazuri!” Cât de eficient mai este vaccinul?!

Redactor:
Ina Stoica
EXCLUSIV. Biologul care a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană: „Ne așteptăm să găsim mai multe cazuri!” Cât de eficient mai este vaccinul?!
Biologul care a indentificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană: „Ne așteptăm să găsim mai multe cazuri”. Cât de eficient mai este vaccinul Sursă foto: MedLife.ro

La mai bine de un an de la apariția primul caz de COVID-19 în România, astăzi, țara noastră a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană. Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL.RO cât de eficiente sunt vaccinurile existente împotriva noii tulpini africane, subliniind că se așteaptă să descopere mai multe cazuri cu noua tulpină SARS-COV-2.

Tulpina africană a ajuns în România

Studiul coordonat de biologul Dumitru Jardan spune că dintr-un lot de 93 de probe analizate, două conțin tulpina din Africa de Sud și 72 conțin tulpina britanică.

A fost total neașteptat să găsim aceste tulpini. Eram axați să vedem câți pacienți sunt prezenți cu tulpina britanică. Faptul că a apărut tulpina sud-africană la noi face lucrurile să fie ceva mai dramatice. Primele studii preliminare până în prezent arată că eficiența vaccinurilor este redusă în fața tulpinii sud-africane. Marii producători de vaccinuri spun că vaccinul s-ar putea să fie mai puțin eficient împotriva acestei tulpini. Însă acest mai puțin eficient nu este încă foarte clar. Dacă este însă mai puțin eficient împotriva unei forme ușoare de COVID-19 nu este o mare problemă, însă dacă nu este eficient împotriva formelor mai grave de COVID atunci este o problemă. Toți producătorii spun că vaccinul funcționează împotriva noilor variante COVID-19, dar pe de o altă parte, ei spun că lucrează la noi vaccinuri care să fie eficiente împotriva noilor variante. Este contradictoriu. Atâta timp cât nu avem studii mai mari și mai concludente este greu să spunem ceva sigur acum. Dar faptul că eficiența vaccinurilor scade nu este un lucru deloc bun”, spune biologul Dumitru Jardan.

Biologul Jardan: „Ne așteptăm să descoperim mai multe cazuri de tulpină africană”

Într-adevăr, ne așteptăm în curând să găsim mai multe cazuri de infectare cu tulpina sud-africană. Dacă se reduce dramatic eficiența vaccinurilor contra acestor tulpini și cei imunizați vor putea să facă boala. Însă rezultatele care sunt arată o reducere a eficienței. Nu este foarte clar ce înseamnă concret această reducere și dacă se referă la cazurile ușoare sau la formele severe de COVID-19. Cazurile ușoare nu pun presiune pe sistemul sanitar, în schimb, cele grave pun o mare presiune pe sistemul sanitar”, mai spune biologul Jardan pentru GÂNDUL.

Un program de secvențiere națională

Totodată, biologul Dumitru Jardan spune că este necesar un program național de secvențiere, astfel încât să avem informații actualizate despre modificările pe care le suferă virusl COVID-19.

Atâta timp cât noi nu secvențiem noi nu știm ce tulpini avem. Toate țările occidentale au un program național pentru a urmări și nu doar pentru SARS-COV-2, ci pentru foarte mulți patogeni au programate naționale. Ei își dau seama de situația din teren pentru că analizând cât mai multe probe, pot vedea ce mutații sunt din timp. Ar fi bine să avem un astfel de program și am înțeles că există deja la minister un grup de lucru care lucrează la asta și încearcă”, mai spune biologul Dumitru Jardan.

Unele tulpini ale virusului SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpi

Un studiu publicat în revista Nature Medicine arată că unele tulpini ale virusului SARS-COV-2 sunt rezistente la efectul anticorpilui neutralizanți în experiemente de laborator.

CercetătoriI de la Washington University School of Medicine au evaluat capacitatea anticorpilor de a neutraliza tulpinile recente de SARS-CoV-2. Experții au studiat și capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusuri sintetice create în laborator ce conţin proteina spike (S) precum varianta sud-africană şi cea braziliană.

Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Maria Sharapova, răspuns sarcastic pentru un bărbat care i-a cerut cadou o mașină Porsche!
Câți bani costă geaca purtată de Klaus Iohannis de Ziua Pământului. E aproape cât pensia...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Un deputat AUR susține că a trăit din alocația copiilor și câștiguri la loto. A...
BOMBĂ: Cătălin Scărlătescu s-a căsătorit! Ea este ALEASA
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Superstiții de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci azi, nu ai voie sub nicio...
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Informația care cutremură România: A fost găsită moartă în baie. Un final tragic...
David Beckham, plin de pătrățele la 45 de ani. Ce mănâncă și cum se antrenează
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este femeia care conduce o companie de 1 miliard de euro, cu mii de...
Inchide