Condamnat pentru că a operat 19 femei fără să aibă studii, Matteo Politi s-ar fi înscris la doctorat. „Am deja propuneri de profesor universitar”

Condamnat pentru că a operat 19 femei fără să aibă studii, Matteo Politi s-ar fi înscris la doctorat. „Am deja propuneri de profesor universitar”
Matteo Politi susține că și-a înregistrat în Italia toate actele care îi atestă studiile, inclusiv cele de medicină, și s-a înscris la un doctorat în Biotehnologie
Publicat: 03/03/2024, 07:00

În timp ce pe site-ul Poliției Române figurează în continuare ca urmărit general pentru executarea unei pedepse cu închisoarea de 3 ani și 10 luni pentru înșelăciune și instigare la fals intelectual, italianul trimis în judecată pentru că a făcut operații estetice fără să aibă studii își vede de liniștit de viață. Matteo Politi, care opera în România sub numele Matthew Mode, se află acasă, la Mestre. Politi susține că și-a înregistrat în țara natală toate actele care îi atestă studiile, inclusiv cele de medicină, și s-a înscris la un doctorat în Biotehnologie, fiind plătit în această perioadă de statul italian.

Matteo Politi a fost trimis în judecată în ianuarie 2020 de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a profesiei de doctor, el fiind acuzat că a exercitat fără drept profesia de medic și a indus în eroare mai multe persoane pe care le-a operat. Procurorii au stabilit că Politi a determinat și funcționari din Ministerul Educației să îi recunoască diploma de licență, pe care o avea de la Universitatea din Priștina, Kosovo, deși documentul ar fi fost fals.

Conform procurorilor, începând din martie până în decembrie 2018, acesta ar fi operat 19 paciente în cadrul unei clinici din București, dar chiar și la Spitalul privat Monza. De-a lungul timpului, Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România. În urma intervențiilor chirurgicale pe care le-a efectuat, Politi ar fi obținut profituri de zeci de mii de euro.

În februarie 2019, Politi, care a operat în România sub numele Matthew Mode, spunea că a plătit o avocată pentru a obține dreptul de a practica în țara noastră și că aceasta i-a transmis că toate actele sunt în regulă.

Italianul fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare în martie 2023. Arestat de carabinieri în locuința sa din Mestre, în august 2023, Politi a fost eliberat după câteva zile pe bază de semnătură, o formă de control judiciar în Italia. Curtea Supremă din Italia a refuzat să îl extrădeze pe motiv că acesta va executa pedeapsa în țara de origine.

Italianul Matteo Politi apare pe site-ul Poliției Române ca urmărit general

”Am publicat și lucrări pe site-uri științifice”

Gândul a reușit să ia legătura cu Matteo Politi, care a vorbit despre ce face acum în Italia, dar și despre problemele pe care le are în continuare cu justiția. Politi spune că și-a înregistrat în țara natală actele care îi atestă studiile, inclusiv cele medicale. El a făcut declarații absolut surprinzătoare: deși s-a vehiculat că ar avea doar studii până la nivelul gimnazial, italianul spune că s-a înscris la doctorat.

”Eu nu am fugit niciodată din România, ci am plecat deoarece nu aveam nicio restricție, nu am plecat ca un evadat. S-a scris că am fost la Hong Kong, dar nici nu am pașaport, nu aveam cum să fiu acolo. Le-am zis că, dacă se întâmplă ceva, sunt aici. Poliția mă găsea dacă mă căuta în Italia. Am fost cu facultatea să mi se recunoască actele la nivel italian. Am înregistrat actele și m-am înscris la doctorat în Biotehnologie. Statul italian a verificat actele mele intens, luni de zile, și în Kosovo, și acestea sunt OK.

Acum am bursă de studii în cercetare. Sunt prins cu studiile, cu lucrul. Sunt medic cercetător, fac aceste studii și sunt plătit în acest timp. Vreau să termin doctoratul. Am publicat și lucrări pe site-uri științifice. Am deja propuneri de profesor universitar, dar trebuie să termin doctoratul”, a spus, pentru Gândul, Matteo Politi, care locuiește cu părinții săi.

”Nicio firmă nu mă angaja mai mult de 3-4 luni”

De altfel, părinții săi l-au întreținut o perioadă lungă de timp după ce s-a întors în Italia.

”Nu mai aveam bani, toți banii mei sunt sub sechestru în România și în continuare îmi țin banii blocați. Am lucrat și ca barman, dar nicio firmă nu mă angaja mai mult de 3-4 luni, cine vrea pe unul despre care a apărut că este escroc? Noroc că am o familie care m-a susținut, dar la 43 de ani nu îmi place să stau după părinții mei”, ne-a mai spus italianul, care nu mai vrea să audă de România. Politi consideră că tot ceea ce i s-a întâmplat a fost doar pentru faptul că este italian.

”E vorba de rasism, că sunt italian. A fost cineva în spate. Nu am ce să fac în România, este e foarte clar că cineva m-a dat afară”, a adăugat Politi, care susține că este nevinovat.

Italienii au refuzat extrădarea mea pentru că au făcut verificări. Nu vreau sa merg la pușcărie pentru ce nu am făcut. Organele au zis că eu nu sunt medic, după care INML a zis că nu am făcut nicio vătămare corporală. Condamnarea trebuie să fie anulată, faptele mele nu există. Dacă nu ajunge anularea în Italia, vedem ce o să facem”, a mai spus acesta.

Matteo Politi susține că s-a înscris la doctorat, în Italia

”Diploma eliberată de Facultatea de Medicină din Kosovo era validă”

Avocatul din România al lui Matteo Politi, Valentin Stoica, ne-a explicat de ce italianul este în libertate și în ce stadiu este procesul.

”La termenul de judecată privind cererea de revizuire a hotărârii de condamnare a domnului Matteo Politi, Ministerul Public, în mod surprinzător, a solicitat respingerea ca inadmisibilă a acesteia, deși tot Ministerul Public, la propunerea organelor de cercetare penală, a dispus clasarea pentru aceleași fapte față de care anterior s-a pronunțat condamnarea. Pe înțelesul tuturor, am avut un dosar penal în care s-au cercetat mai multe infracțiuni. Acest prim dosar penal a fost disjuns, adică s-a împărțit în două dosare penale, însă ambele dosare penale, formate ca urmare a divizării dosarului inițial, priveau aceleași fapte de care Matteo Politi a fost acuzat și condamnat la închisoare cu executare.

Astfel, într-un dosar penal a fost judecat și condamnat, iar al doilea nu a mai ajuns pe rolul instanței ca urmare a faptului că s-a dispus clasarea, întrucât din cercetările efectuate după condamnare, au fost administrate probe în favoarea domnului Matteo Politi și s-a concluzionat faptul că diploma acestuia eliberată de Facultatea de Medicină din Kosovo era validă/valabilă și, totodată, a fost efectuată înainte de a profesa ca medic în România, iar Ministerul Educației și Cercetării din România a acordat, în mod procedural legal, dreptul domnului Politi să profeseze ca medic pe teritoriul țării noastre”, ne-a spus avocatul Valentin Stoica.

Avocatul din România al lui Matteo Politi, Valentin Stoica, ne-a spus că acesta nu profesează ca medic în Italia, ci „participă la cursurile dedicate acestui domeniu”

Cazul ar putea ajunge până la CEDO

Dacă cererea de revizuire se va respinge, Matteo Politi ar putea solicita la CEDO despăgubiri de la statul român.

”Această clasare în cel de-al doilea dosar, divizat din primul, a venit după condamnare și privește aceleași fapte pentru care domnul Politi a fost acuzat și condamnat. Astfel, este irațional, ilogic ca cererea de revizuire să fie respinsă, iar Ministerul Public, prin faptul că a solicitat respingerea cererii de revizuire, a «faultat» justiția din România, riscând să atragă, la modul general, asupra instituțiilor jurisdicționale românești, opinii critice din partea țărilor membre U.E.

Totodată, în cazul în care cererea de revizuire se va respinge, atunci domnul Matteo Politi, prin faptul că există această ordonanță de clasare pentru aceleași fapte pentru care s-a pronunțat condamnarea, este în drept să solicite la CEDO despăgubiri de la statul român, cererea acestuia fiind, în această ipoteză, admisibilă. Precizez că domnul Matteo Politi se află în stare de libertate în Italia, însă nu profesează ca medic, acesta participă la cursurile dedicate acestui domeniu”, a adăugat Valentin Stoica.

CITEȘTE ȘI:

Falsul medic italian Matteo Politi a fost CONDAMNAT definitiv. El a fost dat în urmărire și, cel mai probabil, nu mai e în România

„Chirurgul” Matteo Politi va face închisoare în Italia. Curtea de apel din Veneția a respins cererea de extrădare, dar condamnarea rămâne aceeași

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
7 medicamente vor fi retrase de pe piața din România, începând de săptămâna viitoare
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Raisa Maria a fost găsită moartă, la 100 de metri de casă. Fetiţa de nici...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce pensie va avea un român după 40 de ani de muncă. Daniel Baciu a...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Apariție STRANIE în spațiul cosmic! Ce au observat cercetătorii?
Alertă la granița cu Rusia. Moscova: Se pregătesc pentru lansarea unor lovituri nucleare pe teritoriul...
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Alertă meteo! Cod Galben de ploi torențiale, furtuni și vijelii cu grindină. Ce zone sunt...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență
×