EXCLUSIV | Criză de însoțitori de bord în industria aviatică, în ciuda avantajelor. Un debutant câștigă 1.200 de euro, chiar și fără diploma de BAC

EXCLUSIV | Criză de însoțitori de bord în industria aviatică, în ciuda avantajelor. Un debutant câștigă 1.200 de euro, chiar și fără diploma de BAC
Mihaela Spînu este instructor și examinator pentru însoțitorii de bord de pe aeronave Boeing și Airbus | Sursă foto: arhivă personală
Publicat: 09/09/2023, 12:00

Companiile aeriene angajează pe bandă rulantă însoțitori de bord, astfel că cererea a devenit mai mare decât oferta. Unele companii aeriene se confruntă cu un deficit de personal, în condițiile în care criteriile de angajare nu sunt atât de exigente. Un începător câștigă cel puțin 1.200 de euro pe lună, iar unele companii acceptă și însoțitori de bord care nu au BAC-ul luat.

Odată cu terminarea pandemiei, aeroporturile din întreaga lume au devenit un adevărat furnicar. Turiști de toate naționalitățile au vrut să-și ia revanșa și să-și finalizeze călătoriile pe care nu au avut ocazia să le facă în anii de pandemie.

Acest fenomen a atras după sine și o nevoie mai mare de personal de zbor, inclusiv de însoțitori de bord. Astfel, în prezent, aceasta a devenit una dintre cele mai rentabile profesii.

Cererea pe piața muncii este foarte mare, salariul este unul bun, mai ales pentru cineva care nu are experiență, iar condițiile de angajare nu sunt atât de exigente. Tot ce trebuie să faci este să urmezi un curs de specialitate, la care te poți înscrie dacă îndeplinești niște condiții de bază: să ai cel puțin 18 ani, o înălțime de minimum 1,57 metri (pentru fete), respectiv 1,65 metri (pentru băieți) și să vorbești limba engleză la un nivel mediu.

Mai mult decât atât, sunt companii care acceptă însoțitori de bord fără să aibă studiile finalizate, mai exact fără diploma de BAC, dar trebuie să fi absolvit 12 clase.

Politica tatuajelor

Condițiile au început să fie din ce în ce mai relaxate și în ceea ce privește tatuajele. Dacă în trecut candidații cu tatuaje nu aveau nicio șansă de a lucra ca însoțitori de bord, sunt companii aeriene care acum trec cu vederea acest lucru.

”Tatuajele nu sunt acceptate dacă sunt pe față, pe gât, pe ceafă, pe urechi sau pe fața palmelor. Există însă și unele companii care le acceptă, dacă sunt acoperite cu fond de ten sau cu uniforma”, ne-a explicat Mihaela Spînu, instructor și examinator pentru însoțitorii de bord de pe aeronave Boeing și Airbus, care lucrează în domeniu de 21 de ani și are în spate 15.000 ore de zbor.

Mihaela Spînu lucrează ca însoțitor de bord de 21 de ani | Sursă foto: arhivă personală

Un însoțitor de bord debutant câștigă cel puțin 1.200 de euro pe lună, dar odată ce capătă experiență poate ajunge la un salariu de aproximativ 4.500 de euro. Cel mai bine se câștigă însă în aviația privată, unde se pot încasa și 10.000 de euro lunar.

”Avem cereri pentru 100 de însoțitori de bord, dar nu avem de unde să le dăm”

Cu toate aceste avantaje financiare și nu numai, industria aviatică se confruntă cu o criză de însoțitori de bord.

”Avem cereri de la două companii, dintre care una ne-a cerut 100 de însoțitori de bord, în luna septembrie, dar nu avem de unde să le dăm, deoarece 95% dintre cursanții mei s-au angajat deja. Vor aplica doar cele două grupe care au terminat în august, dar sunt numai 30. Pentru primăvară, am o cerere de 500 de însoțitori”, ne-a mai spus Mihaela Spînu.

La cursul care durează trei săptămâni și costă 1.350 de euro, se învață regulile de bază ale profesiei, iar la final se dă un examen.

Un curs de însoțitor de bord durează trei săptămâni, iar la final se dă un examen | Sursă foto: arhivă personală

”Știu persoane care spun despre însoțitorii de bord că sunt doar ospătari. În realitate, noi suntem pompieri, medici, polițiști, bone și moașe. Se poate ca cineva să facă infarct, să nască, să se certe, să se ia la bătaie, iar când ești într-un avion cu 200 de pasageri la bord, la 10.000 de metri înălțime, nu poți să suni la 112”, a mai spus Mihaela Spînu.

Marile companii aeriene fac angajări, indiferent de vârstă

În ciuda ideilor preconcepute că profesia de instructor de zbor este rezervată exclusiv tinerilor, există și cazuri în care persoane trecute de 40 de ani, care s-au reorientat din punct de vedere profesional, au început o carieră în domeniu.

”Noi avem dreptul să zburăm până la 65 de ani, nu aș recomanda însă unei persoane de peste 40 de ani să aplice pentru curs decât dacă vorbește foarte bine engleza și are un aspect fizic plăcut. Marile companii angajează și persoane de 50 de ani sau de 60 de ani. Noi am avut un cursant de 49 de ani, care acum este angajat la o mare companie, iar înainte lucrase pe un vas de croazieră. În România, sunt acceptate foarte ușor persoane tinere, de 18-19 ani, pe când în restul Europei companiile aeriene angajează și persoane cu vârsta peste 40 de ani”, a adăugat Mihaela Spînu.

Dincolo de posibilitatea de a călători prin lume și de avantajele financiare, profesia de însoțitor de bord înseamnă și o disciplină, care este respectată cu sfințenie.

”În aviație, există disciplină. Noi facem vizita medicală obligatoriu în fiecare an, plus test antidoping. Avem și copii care sunt aduși de părinți mai cu forța la curs, tocmai pentru această disciplină. Dacă fac profesia asta, nu au timp de prostii. Dacă ți se face dosar penal, îți pierzi jobul”, ne-a mai spus Mihaela Spînu.

CITEȘTE ȘI:

La ce parte a corpului se uită toate stewardesele, în momentul în care vă salută la îmbarcarea în AVION

VIDEO Motivul pentru care românca din imagine a fost dată afară de către stewardesă, dintr-un avion WizzAir

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Avertizare ANM: Cod galben de ploi şi vânt în mai multe judeţe
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Cutremur în televiziune. Vedeta ProTV a anunțat acum: Nu sunt pregătită să mor
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţie dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...