EXCLUSIV | Cum trăiește românca din Gaza cu șapte copii, la două luni după ce ea și familia sa au fost repatriați. ”Stăm 11 persoane în două camere”

EXCLUSIV | Cum trăiește românca din Gaza cu șapte copii, la două luni după ce ea și familia sa au fost repatriați. ”Stăm 11 persoane în două camere”
Alina Kronz a venit cu familia în România ca să scape de infernul din Gaza, dar viața în țara ei natală s-a dovedit extrem de complicată
Publicat: 15/01/2024, 08:30

În luna noiembrie, Alina Kronz și soțul ei palestinian și-au luat cei șapte copii și au fugit din calea războiului din Gaza. Au lăsat în urmă toată agoniseala de-o viață și s-au refugiat în România, țara de origine a femeii. Când s-au mai liniștit după perioada grea în care au trăit cu frica morții, zi de zi, soții Kronz și-au dat seama că traiul în România nu va fi lipsit de griji. S-au trezit că cei șapte copii ai lor au mari obstacole în continuarea studiilor, viața aici este foarte scumpă, iar ajutorul de la stat insuficient și soțul femeii, de profesie medic, nu se poate angaja.

Suceveanca Alina Kronz și soțul ei palestinian, alături de cei șapte copii pe care-i au, locuiau în Rafah și fac parte din primul val de români și membri ai familiilor acestora evacuați din Fâșia Gaza. Când au primit mult-așteptata veste că vor fi, în sfârșit, aduși în România, românca și soțul ei și-au închis vila pe care o terminaseră de construit în urmă cu 3 ani și pentru care au trudit din greu și au plecat fără să ia nimic în afară de hainele de pe ei.

Când a ajuns în țara natală, Alina s-a bucurat că a reușit să-și pună familia la adăpost. S-au dus cu toții la părinții ei, care locuiesc într-o căsuță de două camere dintr-un sat din Suceava. Soții Kronz au înțeles însă repede că viața lor aici nu va fi nici pe departe una liniștită. Cele mai mari dificultăți le-au întâmpinat în privința copiilor, care au vârste între 3 ani și jumătate și 21 de ani.

Chiar dacă pe unii dintre ei au reușit să-i înscrie la o școală pentru elevi vorbitori de limba arabă din București, la cursuri de la distanță, faptul că nu stau în București complică mult lucrurile. În plus, fata cea mare, care era studentă în an terminal, se află în imposibilitatea de a-și continua studiile. Adaptarea este cu atât mai grea, cu cât copiii, care s-au născut și au trăit în Gaza, vorbesc foarte puțin românește.

”Parcă am picat din cer”

Traiul scump din România a fost ca un duș rece pentru familia care o duce foarte greu financiar, ajutorul primit de la stat fiind insuficient pentru o familie formată din nouă persoane.

Deoarece soțul său de origine palestiniană nu are cetățenie română, angajarea acestuia în sistemul medical românesc este un proces complex și descurajator.

”Viața în România este foarte, foarte scumpă față de Gaza, cu nouă persoane este foarte greu. Soțul nu și-a găsit nimic de lucru pentru că nu are cetățenie română și trebuie să-și obțină actele de liberă practică. Stăm la părinții mei, într-un sat din Suceava, suntem 11 persoane în două camere. Sunt îngrozită, pentru că nu știm ce va fi. Am copii mari, nu vorbesc bine română, nu am cum să-i adaptez la școlile românești”, ne-a spus Alina Kronz.

Chiar dacă a regăsit România schimbată în bine, Alina Kronz spune că readaptarea nu este deloc ușoară.

”Parcă am picat din cer, nu știu nimic. După 20 de ani, este foarte greu, chit că aici este familia mea”, ni s-a destăinuit femeia.

”Am venit doar cu hainele de pe noi”

Deși statul român le acordă temporar un ajutor lunar, femeia spune că banii nu sunt suficienți, având în vedere nevoile unei familii de nouă persoane, dintre care șapte copii. Lipsa fondurilor este o piedică pentru a se putea muta în București, pentru ca cei mici să-și poată continua studiile în regim normal.

”Ne dau 3.000 de lei de cazare și 600 de lei pentru fiecare persoană. Noroc că ne-au mai ajutat părinții, locuind la sat, mai au câte ceva prin gospodărie. Copiii mei au numai hainele de pe ei, nu mai au nimic de schimb. Am venit doar cu hainele de pe noi. Cel mai mult am nevoie de o locuință în București pentru copii. Dar numai chiria este 700 de euro, plus utilitățile. Este un chin, săptămâna viitoare trebuie să stea șapte zile la București, ca să dea niște examene la școală. Am înțeles că la București sunt cămine pentru refugiații din Gaza, dar nu știu unde să fac cerere, cui să mă adresez”, ne-a mai spus femeia.

În încercarea de a-i oferi un sprijin, Gândul a contactat telefonic Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Reprezentanții de la call center ne-au recomandat să luăm legătura cu Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București, ceea ce am și făcut, doar că singurul număr afișat pe site-ul agenției nu este funcțional.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Drama româncei cu șapte copii, scăpată din iadul Gaza. ”Casa a rămas în picioare, am închis-o și am plecat”. Cum au supraviețuit foametei

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Gaza, un „iad viu” în urma ploilor abundente de iarnă (VIDEO) / Guvernul israelian negociază un nou armistițiusupraviețuit foametei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii