EXCLUSIV | Drama româncei cu șapte copii, scăpată din iadul Gaza. ”Casa a rămas în picioare, am închis-o și am plecat”. Cum au supraviețuit foametei

EXCLUSIV | Drama româncei cu șapte copii, scăpată din iadul Gaza. ”Casa a rămas în picioare, am închis-o și am plecat”. Cum au supraviețuit foametei
Alina Kronz, soțul ei și cei șapte copii au făcut economie maximă la mâncare și apă ca să poată supraviețui în ultima lună, de când a început războiul sursă foto: arhivă personală
Publicat: 10/11/2023, 07:00
Actualizat: 10/11/2023, 09:38

Aproape o sută de români au scăpat din iadul din Fâșia Gaza. Unii au lăsat în urmă agoniseala de-o viață, luând cu ei doar câteva lucruri și speranța unei noi vieți. Este și cazul Alinei Kronz, o româncă din Suceava, care locuia în Gaza din 2005, împreună cu soțul ei palestinian și cei șapte copii. De când a început războiul, întreaga familie a trăit cu spaima morții, în condiții greu de imaginat. De o săptămână, magazinele alimentare se goliseră. Nici măcar macaroane sau orez, hrana de bază în ultima lună, nu se mai găseau, iar pentru o pâine stătea la coadă și trei ore, cu teama că, oricând, poate să cadă o bombă care să-i curme viața.

Familia Kronz se numără printre cei 93 de români care au avut șansa de a fi evacuați din Fâșia Gaza. Alina Kronz locuia în Gaza din 2005, unde s-a mutat împreună cu soțul ei, un medic chirurg pediatru de origine palestiniană și primul lor copil. Între timp, familia s-a mărit, cei doi soți având acum șapte copii, dintre care cel mai mic are doar 3 ani și jumătate.

Soții Kronz au reușit să-și facă un rost în Rafah, situat la granița cu Egipt, care acum a ajuns aproape o ruină, fiind lovit constant de armata israeliană.

De trei ani, familia Kronz se mutase într-o casă cu etaj, suficient de spațioasă pentru toți membrii familiei. În timp ce soțul ei lucra la spital, ea s-a dedicat creșterii și educării copiilor.

În ultima lună, de când a început războiul, Alina și familia ei numeroasă au trăit în fiecare zi cu teama că ar putea fi ultima. Pe lângă bombardamente, s-au confruntat cu neajunsuri care i-au constrâns să ducă o adevărată luptă pentru supraviețuire.

”Nu mai era mâncare, toate magazinele s-au golit”

Pentru o bucată de pâine, stătea la cozi interminabile, sub amenințarea bombelor, care puteau să cadă în orice moment.

”A fost foarte rău. Au fost foarte multe bombardamente, nu aveam curent, apă și gaze, iar prețul alimentelor a crescut mult, s-a dublat. Am trecut prin momente foarte grele eu și familia mea. Am șapte copii, cu vârste de la 3 ani și jumătate până la 21 de ani, și toți au fost speriați.

Plecam din casă pe proprie răspundere să le aduc ceva de mâncare copiilor. Mâncam conserve, macaroane și orez, dar în ultima săptămână nici pe astea nu le mai găseam, nu mai era mâncare, toate magazinele s-au golit. Stăteam la coadă 3-4 ore pentru o pungă cu pâine”, a povestit, pentru Gândul, Alina Kronz.

Ca să reziste în aceste condiții vitrege de viață, au fost nevoiți să facă economie maximă și la apă.

”În perioada asta de o lună, am redus consumul și la mâncare, și la apă. Am folosit puțină apă, am băut mai puțină decât în mod obișnuit”, ne-a mai spus femeia.

”Am fost foarte speriată că nu vom reuși să ajungem la graniță”

Deși vila în care locuiau era una spațioasă, iar copiii aveau camerele lor, când a început războiul întreaga familie s-a mutat în livingul casei, ca să fie toți împreună dacă s-ar fi întâmplat vreo nenorocire.

”Aveam casă cu etaj, dar în timpul războiului am dormit toți, la un loc, jos, în salon, ca nu cumva să se întâmple ceva. Înainte, copiii dormeau câte doi în cameră. Aveam casa de trei ani, iar soțul meu a muncit la spital 20 și ceva de ani pentru ea. Casa a rămas în picioare, am închis-o și am plecat. Sper să o apere Dumnezeu”, ne-a mai spus femeia.

Un număr de 93 de persoane, cele mai multe cu dublă cetățenie româno-palestiniană, au ieşit, marți seara, din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah sursă foto: MAE

Vestea că vor fi, în sfârșit, evacuați din Gaza a fost printre cele mai bune primite vreodată. Nu au îndrăznit să se bucure însă atât de mult cât ar fi vrut, deoarece știau că greul nu a trecut, iar temerile lor s-au dovedit întemeiate.

”În noaptea în care am fost anunțați că plecăm, am fost foarte speriată că nu vom reuși să ajungem la graniță, au fost mai multe bombardamente decât de obicei. Ne-a dus la graniță, cu mașina, fratele soțului meu, care este și el tot medic”, ne-a spus românca.

Nu și-a mai văzut părinții de 10 ani

Odată ajunsă în țară, Alina Kronz și familia ei vor locui la părinții acesteia, în Suceava. Din cauza condițiilor restrictive de călătorie din Gaza, soțul ei având doar cetățenie palestiniană, românca nu a mai fost în România de zece ani. Chiar dacă au lăsat în urmă războiul, femeia își face griji pentru viitorul incert al copiilor ei.

”Fata cea mare e studentă în anul IV. Am și copii în clasa a X a, a XII a, nu știu ce vor face mai departe. Toți au și cetățenie română, dar știu foarte puțin limba română”, ne-a mai spus Alina Kronz, care nu știe dacă se va mai întoarce vreodată în Gaza, chiar dacă războiul va înceta.

Deocamdată, tot ce își dorește este să scape de traumele pe care le-au trăit în ultima lună, iar apoi să-și reorganizeze viața, care va fi o provocare deloc ușoară pentru o familie cu copii atât de numeroasă.

CITEȘTE ȘI:

Primele imagini cu românii evacuați din Fâșia Gaza – GALERIE FOTO

SURSE | Cetățenii români refugiați din Gaza vor fi interogați și MONITORIZAȚI de serviciile secrete. Miza, securitatea UE și NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×