LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 95: Antony Blinken, întrevedere cu liderii israelieni: „Palestinienii trebuie să poată rămâne în Gaza”

Publicat: 09/01/2024, 10:33
Actualizat: 09/01/2024, 16:11
16:10

Imagini inedite din timpul luptelor soldaților israelieni cu teroriștii Hamas: „Grenadă aruncată. Mergem înainte. Țintiți. Terorist la pământ”

„Grenadă aruncată. Mergem înainte. Țintiți. Un terorist. Terorist la pământ”. Sunt doar câteva din indicațiile care se aud pe filmarea culeasă de pe camerele de corp amplasate pe pieptul soldaților israelieni. Imaginile sunt din timpul luptelor date în Khan Yunis, transmite Tzahal-ul.

Trupele Brigăzii de Commando israelian operează în inima orașului Khan Yunis împotriva infrastructurii teroriste și a complexelor subterane, consolidând controlul operațional asupra sudului Fâșiei Gaza, transmite armata israeliană.

În timpul operațiunilor din Gaza, forțele IDF au pătruns în zeci de puțuri și tuneluri. În timp ce scanau un puț de tunel din zonă, un grup de teroriști a ieșit din el și a aruncat explozibili spre soldați. Soldații au răspuns cu foc și i-au eliminat pe teroriști, după cum se poate vedea în imaginele culese de pe trupurile soldaților israelieni.

Vezi imagini VIDEO – AICI.

16:00

Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă un nou bilanţ de 23.210 de morţi; 187 de militari israelieni morţi în Gaza (armata)

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat marţi că 23.210 palestinieni au fost ucişi de loviturile israeliene în Fâşia Gaza de la începutul războiului între mişcarea islamistă palestiniană şi Israel, informează Reuters şi AFP.

Numărul palestinienilor răniţi a ajuns la 59.167, potrivit aceleiaşi surse.

Persoanele ucise ori rănite sunt în majoritate lor femei, adolescenţi şi copii.

În ultimele 24 de ore, 126 de palestinieni au fost ucişi, iar 241 răniţi, a adăugat ministerul.

De partea cealaltă, armata israeliană a comunicat marţi că încă 9 soldaţi au fost ucişi în Fâşia Gaza, ceea ce ridică bilanţul acestor pierderi umane la 187, conform Agerpres.

Cei mai mulţi dintre militarii care şi-au pierdut viaţa recent provin din unităţi de genişti care acţionau împotriva tunelurilor Hamas în sudul şi centrul enclavei, unde se concentrează acum Israelul după ce sâmbătă a declarat că gruparea islamistă palestiniană a fost dezmembrată în nord.

15:21

Coreea de Sud are dovezi ale unui acord de arme între Coreea de Nord şi Hamas

Serviciile secrete sud-coreene au dovezi privind posibila utilizare a unor arme nord-coreene de către organizaţia militantă palestiniană Hamas, conform unor relatări din mass-media, citate de AFP.

Ziarul sud-coreean JoongAng Daily a relatat marţi că Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) a publicat o fotografie a unei grenade propulsate de rachetă F-7 fabricate în Coreea de Nord, care a fost folosită de Hamas. Marcajele de pe siguranţă sunt în coreeană.

Există de mult timp rapoarte despre un posibil acord de arme între Hamas şi Coreea de Nord. Phenianul a negat că armele nord-coreene au fost folosite în atacul Hamas şi al altor grupuri extremiste asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanşat războiul din Gaza.

NIS a prezentat luni fotografii cu o bazooka dezmembrată şi a confirmat relatările din mass-media americane despre posibile livrări de arme din Coreea de Nord către Hamas, relatează Agerpres.

NIS a precizat că au fost colectate dovezi concrete cu privire la amploarea şi calendarul livrărilor de arme nord-coreene.

14:51

Asistentă medicală din Israel, despre drama trăită în tunelurile Hamas din Gaza: „Am fost în STARE DE ȘOC, credeam că o să înnebunesc în orice moment”

Nili Margalit, asistentă medicală, a fost răpită din satul său de civili palestinieni, în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023. Ulterior, femeia a fost „vândută” teroriștilor Hamas și a ajuns, desculță, în tunelurile din Fâșia Gaza, fără să știe că tatăl ei și alte 1200 de persoane fuseseră deja ucise în acea zi fatidică.

Nili Margalit a fost eliberată în luna noiembrie a anului trecut, împreună cu mai multe femei în vârstă, după ce între Israel și gruparea Hamas a fost încheiat un acord temporar de încetare a ostilităților, dar experiența de viață prin care a fost obligată să treacă a marcat-o profund.

(Continuarea articolului poate fi citită aici…)

12:00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: Palestinienii trebuie să poată rămâne în Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, afirmă că palestinienii nu trebuie să fie presaţi să părăsească Gaza şi că trebuie să li se permită să se întoarcă la casele lor atunci când condiţiile permit acest lucru, relatează BBC. Oficialul american se afla în Qatar în cadrul ultimului său turneu în Orientul Mijlociu.

Blinken a condamnat declaraţiile unor miniştri israelieni, care au cerut relocarea palestinienilor în altă parte. Oficialul american se afla în Qatar în cadrul ultimului său turneu în Orientul Mijlociu. „Civilii palestinieni trebuie să se poată întoarce acasă de îndată ce condiţiile permit”, a declarat  Blinken. „Ei nu pot, nu trebuie să fie presaţi să părăsească Gaza”, conform News.ro.

Ministrul israelian de finanţe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a cerut ca palestinienii să părăsească Gaza şi să facă loc israelienilor care ar putea „face să înflorească deşertul”. Iar ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir, un alt politician de extremă dreapta, a lansat săptămâna aceasta un apel „pentru a încuraja migraţia locuitorilor din Gaza” ca „soluţie” la criză

11:27

ANALIZĂ | Se destramă coaliția lui Netanyahu? Gaza POST-CONFLICT, o nucă tare: „Răbdarea aliaților occidentali și a SUA, pusă la încercare de Israel”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se bazează pe o coaliție din ce în ce mai șubredă, iar viitorul Fâșiei Gaza, după ce conflictul dintre Israel și gruparea islamistă Hamas se va fi încheiat, este incert.

Întrebarea esențială care divizează din interior această coaliție condusă de Netanyahu este cea referitoare la cum ar trebui să fie guvernată Fâșia Gaza după distrugerea Hamas.

Deocamdată, gruparea islamistă Hamas rezistă în fața soldaților israelieni, chiar dacă a fost fragmentată și lovită profund. Pe de altă parte, la granița cu Libanul, Israelul se confruntă, aproape în fiecare zi, cu rachete lansate de militanții Hezbollah, susținuți de Iran, „parteneri” ai Hamas în această luptă împotriva „regimului sionist”.

(Continuarea articolului poate fi citită aici…)

11:00

Un important lider Hamas a fost UCIS în Siria. Armata israeliană: ”Figură centrală, responsabilă pentru rachetele lansate de pe teritoriul sirian”

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că un important lider al grupării islamiste Hamas a fost eliminat, dar nu în Fâșia Gaza sau în Liban, ci în Siria.

Potrivit IDF, Hassan Akasha era responsabil pentru tirurile de rachete lansate către Israel de pe teritoriul sirian.

„Era o figură centrală, responsabilă pentru rachetele lansate către Israel de Hamas de pe teritoriul sirian în ultimele săptămâni.

Nu vom permite ca terorismul să fie exercitat de pe teritoriul sirian şi vom face Siria responsabilă pentru orice activitate provenind de pe teritoriul său”, au transmis reprezentanții IDF.

(Citește continuarea articolului aici…)

10:25

Armata israeliană a arătat jurnaliştilor un loc unde Hamas producea arme

Armata israeliană a dezvăluit luni, în centrul Fâşiei Gaza, un complex de tuneluri şi ateliere prezentate jurnaliştilor drept „cel mai mare loc de fabricare a armelor Hamas” descoperit „de la începutul războiului”, transmite AFP.

Clădirile din Bureij arătate jurnaliştilor aduşi de către armată erau destinate să găzduiască o fabrică de producţie de ciment sau alte bunuri industriale, a declarat la faţa locului generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Ele au fost folosite de fapt pentru a produce arme, inclusiv rachete, care au fost depozitate în ascunzători subterane echipate cu lifturi speciale, a adăugat el.

Locul este situat de-a lungul drumului Salaheddin, o arteră majoră nord-sud din Fâşia Gaza „prin care se transportă ajutorul umanitar de la Rafah”, la graniţa cu Egiptul, „spre oraşul Gaza”, a remarcat generalul Hagari. Potrivit acestuia, această alegere nu este o coincidenţă, mişcarea islamistă palestiniană fiind convinsă că Israelul nu va lovi această axă, scrie Agerpres.

Ofiţerul le-a arătat jurnaliştilor ceea ce el a descris drept detonatoare folosite pentru a lansa rachete capabile să lovească ţinte la o sută de kilometri distanţă, de două ori distanţa dintre nordul Fâşiei Gaza şi Tel Aviv. Potrivit acestuia, armele erau realizate cu materiale şi produse precum îngrăşăminte, destinate iniţial uzului civil (agricultura, construcţii, spitale).

09:23

Israelul trece la lovituri mortale asupra unor ţinte legate de Iran în Siria

Israelul desfăşoară un val fără precedent de lovituri mortale în Siria, vizând camioanele de marfă, infrastructura şi persoanele implicate în transportul de arme al Iranului către proxizii săi din regiune, au declarat pentru Reuters şase surse cu cunoştinţe directe despre acest lucru.

Sursele, printre care un ofiţer al serviciilor de informaţii militare siriene şi un comandant al alianţei regionale care sprijină Damascul, au declarat că Israelul şi-a schimbat strategiile în urma raidului din 7 octombrie al luptătorilor Hamas pe teritoriul israelian şi a campaniilor de bombardamente israeliene care au urmat în Gaza şi Liban.

Deşi Israelul a lovit ani de zile ţinte legate de Iran în Siria, inclusiv zone în care a fost activă gruparea armată libaneză Hezbollah, acum declanşează raiduri aeriene mai mortale şi mai frecvente împotriva transferurilor de arme iraniene şi a sistemelor de apărare aeriană din Siria, au declarat sursele, citate de News.ro.

Blinken se întâlneşte marţi cu liderii israelieni în încercarea de a împiedica conflictul din Gaza să se transforme într-o conflagraţie regională

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Tel Aviv şi urmează să se întâlnească marţi cu liderii israelieni în încercarea sa de a împiedica conflictul din Gaza să se transforme într-o conflagraţie regională, în timp ce armata israeliană a declarat că lupta împotriva Hamas va dura tot anul, potrivit France24.

Blinken a sosit la Tel Aviv la sfârşitul zilei de luni pentru a-i informa pe oficialii israelieni cu privire la cele două zile de discuţii cu liderii arabi pentru a pune capăt războiului.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit luni seară la Tel Aviv pentru a se întâlni cu liderii israelieni.

Se aşteaptă ca Blinken să-i informeze pe aceştia cu privire la discuţiile sale cu liderii arabi, să încerce să obţină o mai bună protecţie pentru civilii palestinieni şi să împiedice extinderea conflictului din Gaza. Israelul continuă atacurile aeriene asupra sudului şi centrului Gaza, inclusiv rapoarte de bombardamente în apropierea Spitalului Martirilor Al-Aqsa, relatează News.ro.

Medicii fără frontiere şi alte grupuri de ajutorare s-au retras din spitalul din Deir al-Balah, spunând că este prea periculos pe fondul bombardamentelor israeliene. Israelul a ucis luni un comandant de top al grupării Hezbollah, susţinută de Iran, într-un atac în sudul Libanului, ceea ce sporeşte temerile că conflictul din Gaza s-ar putea extinde în întreaga regiune.

Aproximativ 249 de palestinieni au fost ucişi şi 510 au fost răniţi în loviturile israeliene asupra Gaza în ultimele 24 de ore, a declarat luni Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Oficialii israelieni afirmă că 1 139 de persoane au fost ucise în atacurile din 7 octombrie din sudul Israelului, conduse de Hamas, printre care 695 de civili israelieni, inclusiv 36 de copii. Cel puţin 23.084 de persoane au fost ucise şi 58.926 au fost rănite în urma asaltului israelian asupra Fâşiei Gaza, potrivit ministerului sănătăţii din enclava condusă de Hamas.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Meghan Markle, sperietoarea de la Palatul Kensington. Angajații tremurau când o vedeau
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului