EXCLUSIV | De la maxima istorică pentru o zi de ianuarie, la ninsori și viscol. „Au fost schimbări importante în structura maselor de aer”

EXCLUSIV | De la maxima istorică pentru o zi de ianuarie, la ninsori și viscol. Au fost schimbări importante în structura maselor de aer
Publicat: 27/01/2023, 15:47
Actualizat: 27/01/2023, 15:58

Ninsorile, viscolul și gerul i-au determinat pe meteorologi să emită mai multe atenționări cod portocaliu și cod galben în majoritatea zonelor țării. Temperaturile negative vin în contextul în care, săptămâna trecută, am avut cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României. În 18 ianuarie, temperatura a ajuns la 22,5 grade Celsius la Turnu Măgurele. O săptămână mai târziu, valorile termice au fost și de -6 grade Celsius.

Meteorologii spuneau, acum câteva zile, pentru Gândul, că această creștere de temperatură mult peste normalul perioadei se datorează unei mase de aer cald care a pătruns și pe teritoriul țării noastre. Acum, însă, valorile termice se apropie de normal. Specialiștii spun că trecerea de la temperaturi de peste 20 de grade Celsius la temperaturi negative are o explicație.

„Au fost schimbări importante în structura maselor de aer. În luna decembrie și în prima jumătate a lunii ianuarie am fost sub influența unor mase de aer cald. Am avut abateri pozitive peste normă. Săptămâna trecută, atunci când am avut acel record, am fost sub influența unui aer cald venit dinspre Nordul Africii.

Treptat, dinspre Europa Nordică a coborât un aer mai rece și peste bazinul Mării Mediterane. Ulterior, acest aer rece a ajuns și în partea de sud-est a Europei, inclusiv peste țara noastră, și a înlocuit masa de aer cald. La momentul înlocuirii maselor, așa cum se întâmplă, s-au generat și cicloni responsabili cu precipitațiile din perioada aceasta, cu tendința ca mâine și poimâine să se ocludă (să ajungă la stadiul final – n.r.) pe partea de vest a Mării Negre”, a precizat, pentru Gândul, meteorologul Mihai Timu.

Cât de „vinovată” este încălzirea globală?

Climatologul Roxana Bojariu spune că există fluctuații de temperatură.

„Trecerea ne arată că avem și fluctuații în sistem, determinate de acest schimb permanent ce apare în sistemul complex format din ocean, atmosferă, suprafață de gheață. Trecerea s-a făcut de la o temperatură foarte ridicată la o temperatură aproape de normal. Acum, fluctuațiile au loc în jurul unor valori termice din ce în ce mai mari, iar aici este componenta încălzirii globale”, a spus, pentru Gândul, Roxana Bojariu.

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări cod galben și portocaliu de ninsori valabile până duminică, 29 ianuarie.

„Până duminică dimineață avem mai multe atenționări în vigoare. Vorbim despre un cod galben pentru toate județele din Muntenia, Dobrogea, din jumătatea de sud a Moldovei, dar și Sud-Estul Transilvaniei. Din noaptea de vineri spre sâmbătă vor predomina ninsorile. În aceste zone, din loc în loc, se va depune un strat consistent de zăpadă.

De asemenea, vor exista și intensificări ale vântului cu viteze de 45-55 km la oră, viscolind ninsoarea. Există un cod galben și pentru Carpații Meridionali, de Curbură și Carpații Orientali. În plus, un cod portocaliu este valabil până duminică dimineață pentru județele Vrancea, Buzău, dar și pentru zona de munte a județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova. Aici vor fi ninsori abundente și viscol”, a spus meteorologul Mihai Timu.

În București vor predomina precipitațiile sub formă de ninsoare umedă. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun că temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi va oscila între 0 şi 2 grade Celsius, însă stratul de zăpadă depus ar putea ajunge și la 15 cm.

CITEȘTE ȘI:

ANM: Cod galben de ninsori și polei în mare parte din țară. Care sunt zonele vizate

CFR Infrastructură: Circulația trenurilor se desfășoară în condiții normale de iarnă. Toate magistralele feroviare sunt operaționale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...