EXCLUSIV | Decizie neașteptată a procurorilor militari în cazul jandarmului care a căzut de pe cal de Ziua Națională. O probă importantă ar fi lipsit din dosar

Publicat: 01/12/2022, 17:43
Actualizat: 01/12/2022, 17:43

Procurorii militari bucureșteni care i-au anchetat pe cei doi jandarmi care, anul trecut, de Ziua Națională, s-ar fi îmbătat înainte de parada militară, iar unul dintre ei a căzut de pe cal, au luat o decizie neașteptată. Anchetatorii spun că soluția a fost stabilită în funcție de probele pe care șefii Jandarmeriei București le-au depus la dosar.

Cu toate că reprezintă cea mai disciplinată armă a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Jandarmeria a suferit, anul trecut, cu ocazia evenimentelor organizate de Ziua Națională, tocmai la capitolul disciplină.

Astfel, au fost deschise două anchete interne după ce, la parada de la Cluj, jandarmii nu s-au sincronizat, iar, la București, un subofițer a fost filmat de un trecător în timp ce se chinuia să se urce pe cal. Ajuns în șa, acesta a continuat să se clatine, iar, după ce a ajuns cu capul în jos, a căzut de pe cal și s-a lovit de asfalt. Nici atunci plutonierul nu s-a lăsat păgubaș și, din cauza mișcărilor nesigure, a reușit să răstoarne și calul.

Ancheta a durat jumătate de an

Ajunsă pe site-urile de socializare, filmarea a făcut de râs Jandarmeria, motiv pentru care atât actorul principal, cât și colegul său, tot de la jandarmeria călare, au fost reclamați la Parchetul Militar.

Plângerea ar fi fost făcută pentru fals în declarații, după ce militarii ar fi negat că au consumat alcool în timpul serviciului, deși conducerea Jandarmeriei ar fi avut probe că cei doi ar fi cumpărat o sticlă cu whisky de la o benzinărie.

Dosarul a așteptat luni la rând pe rafturile Parchetului Militar București, în condițiile în care anchetatorii nu au considerat că acesta constituie o prioritate și au preferat să lucreze pentru rezolvarea altor cazuri.

Potrivit unor surse judiciare, după jumătate de an, procurorii militari au clasat dosarul, după ce s-a stabilit că, deși șefii Jandarmeriei îi acuzau pe cei doi de faptul că au băut, nu au adus, în acest sens, nicio dovadă științifică din care să rezulte că erau băuți.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro,citeste mai mult
Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Polițieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase