Jandarmul care a căzut de pe cal la parada de 1 Decembrie ar fi fost beat

Publicat: 16/12/2021, 19:00
Actualizat: 16/12/2021, 20:38

Cei doi jandarmi trimiși în fața procurorilor militari, după ce unul dintre ei s-a prăbușit de pe cal cu ocazia paradei militare de 1 Decembrie, ar fi fost băuți. Întrebați dacă au consumat alcool înainte de a intra în serviciu, cei doi plutonieri ai subunității de cavalerie ar fi negat, iar superiorii Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București au considerat că se fac vinovați de fals în declarații.

Jandarmeria Română a deschis două anchete interne după incidentele care au avut loc de Ziua Națională. La parada de la Cluj, jandarmii nu s-au sincronizat, iar la București un subofițer a fost filmat de un trecător în timp ce se chinuia să se urce pe cal. Ajuns în șa, acesta a continuat să se clatine iar după ce a ajuns cu capul în jos, a căzut de pe cal și s-a lovit de asfalt. Nici atunci plutonierul nu s-a lăsat păgubaș, iar din cauza mișcărilor nesigure, a reușit să răstoarne și animalul.

Incidentul a fost filmat de unul dintre trecători și postat pe un site de socializare. Rapid, acesta a devenit viral și a fost preluat de presă. După ce ar fi primit reproșuri dure din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, factorii de decizie ai DGJMB au hotărât ca atât plutonierul care a căzut de pe cal, cât și un alt subofițer să fie reclamați la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, pentru fals în declarații.

Jandarmeria intenționează să-i pună la plată

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că plângerea a fost formulată chiar de către șeful Jandarmeriei București, colonelul Cătălin Stegăroiu, împotriva plutonierului Alin Dana și a plutonierului adjunct Ionuț Dumitru. Cei doi ar fi fost acuzați că, înainte de misiune, ar fi băut, fapt care explică scenele din ziua paradei, devenite deja cunoscute de milioane de oameni.

Totuși, cei doi nu au fost testați nici cu etilotestul și nici cu DrugTest-ul, drept pentru care eventualul consum de alcool sau stupefiante nu mai poate fi demonstrat. Chiar și așa, pentru a considerat că aceștia au mințit, colonelul Stegăroiu a ținut să depună pe numele acestora o plângere penală la Parchetul Militar București.

În același timp, Jandarmeria București a anunțat că le va cere despăgubiri în instanță, pentru grave prejudicii de imagine, însă nu a putut explica și cum ar putea calcula, în bani, prejudiciul provocat de cei doi plutonieri.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase