LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Armata israeliană crede că Hamas pierde controlul asupra nordului Fâșiei Gaza / G7 și NATO cer ”pauze umanitare”

Publicat: 08/11/2023, 07:40
Actualizat: 08/11/2023, 22:20
22:16

SUA consideră că reocuparea Fâșiei Gaza de către Israel ar fi ”o greșeală”

”Cred că putem anticipa cu toții că, o anumită perioadă după încheierea conflictului militar, forțele israeliene probabil vor fi încă în Fâșia Gaza și vor fi anumite responsabilități inițiale în materie de securitate. (…) În acest moment sunt o serie de întrebări, fără prea multe răspunsuri. Știm ce nu vrem să vedem în Fâșia Gaza post-conflict, nu vrem să vedem un control exercitat de grupul Hamas, nu vrem să vedem reocuparea teritoriului de către Israel, ar fi o greșeală”, afirmă John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Citește articolul AICI

21:51

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza raportează 19 morți în urma unui atac aerian israelian

Cel puțin 19 persoane au fost ucise, miercuri, într-un atac aerian israelian asupra unei clădiri situate în apropierea unui spital din tabăra de refugiați Jabalia, situată în nordul Fâșiei Gaza, anunță Ministerul local al Sănătății, citat de agenția Reuters.

Informațiile nu pot fi verificate din surse independente, dar armata israeliană a mai efectuat alte două atacuri asupra acestui centru pentru refugiați, argumentând că acolo se ascund militanți Hamas.

Mii de civili au fugit, miercuri, spre sudul Fâșiei Gaza în contextul intensificării confruntărilor militare terestre în nordul teritoriului palestinian.

21:44

Stoltenberg cere întreruperea confruntărilor militare în Fâșia Gaza

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a reafirmat că NATO susține dreptul Israelului de a se apăra, subliniind însă că operațiunile militare trebuie să fie în limitele dreptului internațional și cerând ”pauze umanitare”.

”Israelul are dreptul de a se apăra, în conformitate cu dreptul internațional. Iar civilii trebuie protejați. Statele aliate susțin pauzele umanitare pentru a permite transferul asistenței în Gaza”, a declarat Jens Stoltenberg.

Citește articolul AICI

21:11

Antonio Guterres este preocupat de numărul mare de victime civile din Fâșia Gaza

”Există încălcări ale grupului militant Hamas, ținând cont de faptul că folosesc scuturi umane. Dar când observăm numărul mare de civili uciși în operațiunile militare, ceva este în mod clar greșit” în operațiunile militare israeliene, a declarat miercuri Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Citește articolul AICI

20:59

Israelul consideră că grupul Hamas pierde controlul asupra zonei de nord a Fâșiei Gaza

Armata israeliană a anunțat, miercuri seară, că grupul Hamas pare să piardă controlul asupra zonei de nord a Fâșiei Gaza.

”Aproximativ 50.000 de locuitori din nordul Fâșiei Gaza au fugit miercuri spre sud. Se deplasează pentru că au înțeles că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâșiei Gaza. Hamas a pierdut controlul și continuă să piardă controlul în nordul Fâșiei Gaza”, a declarat Daniel Hagari, un purtător de cuvânt militar israelian, citat de cotidianul Le Monde.

17:48

Armata israeliană anunță distrugerea a 130 de tuneluri din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat, miercuri, că a distrus aproximativ 130 de tuneluri ale grupurilor islamiste în cursul operațiunilor din Fâșia Gaza.

”În cadrul activităților terestre ale forțelor militare israeliene în Fâșia Gaza, au fost descoperite și distruse 130 de tuneluri ale organizației islamiste Hamas”, a declarat miercuri Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de cotidianul Le Monde.

Informațiile nu pot fi confirmate din surse independente.

15:57

Cel puțin 10.569 de morți în Fâșia Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza este de cel puțin 10.569 de morți, inclusiv 4.324 de copii, și peste 26.000 de răniți, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

15:54

Grupul G7 cere ”pauze umanitare” în Fâșia Gaza

”Susținem pauze umanitare și crearea de coridoare pentru a facilita asistența medicală de care este nevoie urgent, cerem evacuarea civililor și eliberarea ostaticilor”, anunță miniștrii de Externe din Grupul G7.

Citește articolul AICI

15:11

Washingtonul susține unificarea Fâșiei Gaza cu Cisiordania și se opune ocupației israeliene

”Aspirațiile poporului palestinian trebuie să fie în centrul guvernării Fâșiei Gaza. Va trebui să existe o guvernare palestiniană unificată, în Fâșia Gaza și în Cisiordania, sub conducerea Autorității Palestiniene”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Citește articolul AICI

10:16

IDF l-a ucis pe Mohsen Abu Zina, șeful departamentului de armament și industrii al Hamas

IDF și Shin Bet spun că pe baza informațiilor furnizate, un avion de vânătoare israelian l-a ucis pe Mohsen Abu Zina. Conform armatei israeliene, acesta a fost „șeful departamentului de armament și industrie” pentru Hamas și s-a specializat în fabricarea de „arme strategice și rachete”. (detalii și imagini video – AICI)

08:28

Ex-premierul israelian Ehud Olmert îl contrazice pe Beniamin Netanyahu: ”Să controlezi Gaza din nou? Nu!”

Potrivit lui Ehud Olmert, fost premier israelian în perioada 16 aprilie 2006 – 31 martie 2009, ca lider al partidului de centru „Kadima”, întemeiat de predecesorul sau, Ariel Sharon -, premierul Beniamin Netanyahu a fost „distrus emoțional” de atacul terorist din data de 7 octombrie, lansat de Hamas.

Fostul premier al Israelului consideră că, acum, Beniamin Netanyahu ”calculează greșit” atunci când spune că Israelul va controla Gaza după încheierea conflictului cu Hamas. (continuarea AICI)

Este a 33-a zi a conflictului Israelului cu Hamas. Joe Biden i-a cerut premierului israelian o pauză „tactică” de câteva zile a luptelor, pentru a permite intrarea de ajutoare umanitare și a fi eliberați câțiva ostatici.

Reuniți în Japonia, Miniștrii de externe ale Grupului celor Șapte (G7) ar putea cere o pauză umanitară.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden se opune reocupării Gazei de către Israel, după război.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că „Israelul și SUA sunt prieteni, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu orice”.

Rashida Tlaib, cenzurată

Rep Rashida Tlaib, singura parlamentară palestiniană-americană din Congresul american, a fost cenzurată marți de Camera Reprezentanților din SUA pentru retorica ei legată de războiul Israel-Hamas.

Angajat al organizației Medici Fără Frontiere, ucis în Gaza

Un angajat al organizației medicale de caritate Doctori fără Frontiere (MSF) a fost ucis în Gaza alături de familia lui. Mohammed Al Ahel, un tehnician de laborator, a fost ucis în casa sa din tabăra de refugiați Shati, când zona a fost bombardată, iar clădirea s-a prăbușit peste ei. Tragedia a avut loc pe 6 noiembrie.

Satele libaneze, atacate de Israel

Jurnaliștii de la Agenția Națională de Știri din Liban spun că atacuri aeriene israeliene au lovit la periferia satelor libaneze Yater, Kafra și Shebaa. Totodată, artileria a bombardat zone libaneze aflate aproape de frontiera cu Israelul.

Pauza umanitară, invocată de miniștrii G7

Miniștrii de externe ai Grupului celor Șapte (G7) ar putea menționa în declarația lor comună necesitatea unei pauze umanitare în luptele din Fâșia Gaza.

Arabia Saudită, gazda summiturilor națiunilor arabe și islamice

Arabia Saudită va găzdui în următoarele zile summituri ale națiunilor arabe și islamice pentru a discuta despre conflictul israeliano-palestinian, a declarat marți ministrul de investiții al Arabiei Saudite.

UPDATE MAE: 93 români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza / ”Este pentru prima dată când ieșim de aici” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Aproximativ o sută de români și familiile lor, dintre cei peste 260 care au cerut să fie evacuați din Fâșia Gaza, au reușit să ajungă, marți după-amiază, în Egipt, pe la frontiera de la Rafah. Românii, atât adulți, cât și copii, au călătorit prin punctul de frontieră cu autocarul. Aceștia speră ca în cursul nopții să plece spre România. Nu toți au însă unde să locuiască, odată ce vor ajunge în țară. (CITIȚI CONTINUAREA AICI)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?