EXCLUSIV | După 19 ani într-o închisoare din Chile, românul George Rusu va fi transferat în țară. A făcut greva foamei 67 de zile și a slăbit 22 kg

EXCLUSIV | După 19 ani într-o închisoare din Chile, românul George Rusu va fi transferat în țară. A făcut greva foamei 67 de zile și a slăbit 22 kg
Clujeanul George Rusu și-a petrecut 19 ani din viață într-un penitenciar din Chile, după ce a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri
Publicat: 23/10/2023, 09:00

Vești bune pentru românul încarcerat de 19 ani într-un penitenciar din Chile. Curtea de Apel Cluj a aprobat transferul lui George Rusu în România, unde urmează să execute restul de pedeapsă. Românul speră ca, de data aceasta, hotărârea să fie pusă în aplicare și să fie adus în țară până la sfârșitul anului. Aceleași speranțe le-a avut și în 2021, dar așteptarea lui a fost zadarnică: nu a mai venit nimeni după el. A fost nevoit să reia toate demersurile pentru transfer și a făcut greva foamei timp de 67 de zile.

Clujeanul George Rusu avea 37 de ani când a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Și-a petrecut deja 19 ani din viață într-un penitenciar din Chile, care nu are nimic în comun cu închisorile din România. Este singurul european dintre cei 2.500 de deținuți, pentru care conflictele și violența dusă la extrem fac parte din lupta pentru supraviețuire. Săptămânal, se raportează câteva decese în rândul celor închiși aici, care mor în urma altercațiilor cu alți deținuți.

Nici românul nu a scăpat de furia deținuților care caută orice pretext pentru a face scandal și a sări la bătaie. A fost atacat de un condamnat, dar a reușit să se apere și să-și salveze viața.

A făcut greva foamei timp de 67 de zile

Singurul lucru care i-a dat puterea să reziste psihic într-un mediu atât de viciat a fost speranța că își va putea ispăși o parte din pedeapsă în România. Ani de zile, s-a chinuit să obțină transferul în țara sa natală, o procedură foarte complicată, de altfel. În toată această perioadă, a trecut de la speranțe la deziluzii care l-au pus la pământ, de unde tot singur și-a găsit puterea de a se ridica.

În 2021, a crezut că, în sfârșit, va reuși să plece din închisoarea de coșmar în care trăiește de atâta amar de vreme. Curtea de Apel Cluj i-a aprobat transferul în România, unde urma să ispășească restul pedepsei. A așteptat în fiecare zi ca ușa celulei sale să se deschidă și gardienii să îl anunțe că poate pleca acasă. Nu s-a întâmplat însă așa, nimeni nu a venit după el. Într-un târziu, a aflat că transferul în țară i-a fost anulat, din motive neînțelese de el.

A fost momentul în care a clacat și a apelat la un gest disperat pentru a-și susține cauza. În primăvară, George Rusu a intrat în greva foamei, dar faptul că a refuzat hrana timp de 67 de zile i-a cauzat multe probleme de sănătate. A rămas cu sechele grave, a slăbit 22 de kilograme, a făcut artroză de nivel 4, are dureri cumplite, șchioapătă și necesită o proteză la șold. Toate aceste probleme de sănătate nu echivalează însă cu durerea pierderii tatălui său, care a murit înainte de a mai apuca să-și strângă în brațe fiul, pe care nu îl mai văzuse de 19 ani.

George Rusu a slăbit 22 de kilograme după ce a făcut greva foamei timp de 67 de zile

După greva foamei, lucrurile au început să se miște însă din nou. George Rusu a reluat de la zero întreaga procedură pentru extrădarea sa în România, iar perseverența lui a dat roade. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Curtea de Apel Cluj i-a aprobat, pentru a doua oară, transferul în România.

George Rusu a primit această nouă decizie cu optimism, pe care și l-a păstrat în ciuda faptului că primul transfer nu s-a mai concretizat.

”Curtea a hotărât să se facă transferul meu, posibil cât mai repede. Este o veste bună. Așteptăm ca hotărârea tribunalului să fie dusă la îndeplinire de serviciul Interpol. Dacă printr-o minune sau printr-o profundă speranță, până la sfârșitul anului aș fi acasă, ar fi ceva extraordinar”, a spus, în exclusivitate pentru Gândul, George Rusu, care visează zi și noapte la momentul în care va ajunge în țară, chiar dacă, în următorii ani, pentru el ”acasă” va însemna o închisoare din România.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Drama românului închis de 19 ani în Chile. „Am slăbit 22 de kg, am nevoie de proteză la șold, sunt șchiop și am dureri cumplite”

Care a fost ultima dorință a lui Dorin, deținutul român găsit MORT într-o închisoare din Italia. Avea doar 26 de ani

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Reguli noi pentru cei care stau la bloc. Legea se va aplica până în 2027
Zi meteo dificilă în România. Vremea devine mohorâtă
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei