EXCLUSIV | Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării: „Putin nu este în largul lui. Rusia s-a împotmolit în Ucraina”

Publicat: 11/05/2022, 12:45

Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării Naționale, a declarat, pentru Gândul, că Rusia este în prezent înțepenită în Ucraina, iar Vladimir Putin pare foarte preocupat de situația gravă pe care a creat-o. În ceea ce privește Republica Moldova, fostul ministru consideră cu nu poate fi atacată militar de către Rusia, în momentul de față.

„Situația din Ucraina a devenit una foarte complexă. Este clar că Ucraina rezistă, fiind sprijinită masiv din afară. Cred că problema principală este pentru Rusia, să găsească o soluție din această situație, pe care a creat-o singură și nesilită de nimeni”, a declarat, pentru Gândul, Ioan Mircea Pașcu.

Fostul ministru al Apărării este de părere că Rusia ar intenționa să organizeze referendumuri în zonele pe care le-ar putea ocupa militar.

„Dacă Rusia își va consolida pozițiile militare în zonele de sud și sud-est ale Ucrainei, ulterior va încerca să organizeze referendumuri prin care să ceară alipirea la Rusia. Repet, poate organiza aceste referendumuri doar dacă ocupă militar aceste zone. Iar dacă face această mișcare, cale de înțelegere cu Ucraina nu va mai exista, și nici o cale pentru stingerea conflictului. Ca atare, este o situație fără ieșire pentru Moscova în momentul de față”, spune fostul vicepreședinte al Parlamentului European.

Ioan Mircea Pașcu mai precizează că Vladimir Putin trebuie să găsească o justificare în fața propriului popor pentru acest război.

„Putin trebuie să le spună rușilor de ce a intrat în Ucraina și ce a obținut”

„El trebuie să le spună rușilor de ce a intrat acolo și ce a obținut. Ori el nu a obținut nimic, decât morți și distrugeri, și de-o parte și de cealaltă. Pierderile sunt mari și pentru Rusia, iar asta poate influența opinia publică, așa cum s-a întâmplat în Uninea Sovietică, pe timpul invaziei din Afganistan, când au murit foarte mulți soldați ruși”, afirmă fostul ministru.

Ucraina respinge în continuare ultimatumul Rusiei privind predarea soldaților de la Mariupol
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ

„Rușii sunt angajați complet în zone unde nu reușesc să obțină ce și-au propus”

În ceea ce privește riscurile din Republica Moldova, Ioan Mircea Pașcu susține:

„Republica Moldova poate să fie destabilizată cu ușurință, ceea ce înseamnă că rămâne vulnerabilă la operațiuni speciale, dar nu la operațiuni militare propriu-zise, pentru că rușii sunt angajați complet în celelalte zone unde nu reușesc să obțină ce și-au propus. Ei s-au concentrat pe anumite zone părăsind Kievul. Ca atare, Rusia s-a împotmolit în Ucraina, este înțepenită acolo”.

Fostul europarlamentar crede că Putin este foarte preocupat.

„Vladimir Putin pare foarte preocupat și nu a fost în largul lui la parade de pe 9 mai. Oricum, la toată parada de pe 9 nu am văzut o față destinsă, toate fețele erau de oameni preocupați”, a conchis Ioan Mircea Pașcu.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult