EXCLUSIV.Ion Caramitru se judeca la Tribunalul București cu actorul Mihai Călin. Cei doi aveau întâlnire în sala de judecată peste câteva zile

EXCLUSIV.Ion Caramitru se judeca la Tribunalul București cu actorul Mihai Călin. Cei doi aveau întâlnire în sala de judecată peste câteva zile
Publicat: 07/09/2021, 15:33
Actualizat: 08/09/2021, 08:13

Actorul Ion Caramitru urma să aibă pe 16 septembrie un nou termen, la Tribunalul București, în procesul pe care îl deschisese împotriva lui Mihai Călin, actor al Teatrului Național ”Ion Luca Caragiale” .

Președinte al UNITER din 1990, Caramitru ocupa din 2005 și funcția de director al Teatrului Național din București, poziție din care – în ultimii ani – a fost puternic contestat de o parte dintre actori.

În septembrie 2019, Mihai Călin publica o scrisoare deschisă în care acuza „lipsa totală de deschidere spre dialog” a lui Ion Caramitru, faptul că acesta este „egoist și disprețuitor” și că doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de acesta, care primește 10% din încasările nete.

Acuzațiile aduse de Mihai Călin

„Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dvs., 3 ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a „înfiera” doi actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au „permis” să trimită, în primăvară ,un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau oserie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri”, a scris atunci Mihai Călin.

Nu vreți profesionalism, ci supușenie. Ați confiscat, în mare parte, TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități, ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursă a permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni. (….) Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs.(10% din încasări), acuza actorul Mihai Călin.

Următorul termen în proces era pe 16 septembrie

La scurt timp după acuzațiile aduse de Mihai Călin, Ion Caramitru a reacționat public, declarând că nu a depășit niciodată limita legii în acțiunile sale derivate din funcția de director al Teatrului Național. Mai mult, acesta preciza că îl va da pe acesta în judecată pentru defăimare şi va cere daune morale consistente.

Procesul a început pe 28 noiembrie 2019, la Judecătoria Sectorului 6 București, când magistrații au solicitat proba cu martori. Pe aprilie 2020, procesul prin care Ion Caramitru îi cerea daune lui Mihai Călin a fost suspendat din cauza stării de urgențe.

Ulterior, Ion Caramitru a pierdut în primă instanță și a contestat sentința la Tribunalul București. Următorul termen anunțat de judecători era pe 16 septembrie.

Ion Caramitru a murit în cursul zilei de duminică. Actorul de 79 de ani era internat de aproximativ o lună la Spitalul Elias din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase