EXCLUSIV. Ion Rădoi, după ce a fost trimis în judecată de DNA: Nu am nicio vină. Mă simt hărțuit. Dacă vor să elimine un lider de sindicat, e o problemă. A desființa un sindicat este, totuși, prea mult

EXCLUSIV. Ion Rădoi, după ce a fost trimis în judecată de DNA: Nu am nicio vină. Mă simt hărțuit. Dacă vor să elimine un lider de sindicat, e o problemă. A desființa un sindicat este, totuși, prea mult
Ion Rădoi, liderul USLM
Publicat: 18/04/2022, 14:09
Actualizat: 26/04/2022, 11:51

Fostul lider sindical de la metrou, Ion Rădoi, afirmă, în exclusivitate pentru GÂNDUL, că se simte hărțuit, în contextul în care a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție. El declară că nu a făcut decât să respecte legea. „Dacă vor să elimine un lider de sindicat e o problemă. A desființa un sindicat este totuși prea mult”, a subliniat Rădoi.

„În primul rând, nu consider că am nici cea mai mică vină. Funcția mea e de lider sindical, de 30 de ani. Eu am procedat în conformitate cu legile în vigoare și am negociat contractul colectiv de muncă al salariaților de la metrou. Mă consider hărțuit, nu am forțat niciodată pe nimeni să facă sau să semneze ceva. Toată activitatea s-a bazat, cum spuneam, pe lege – care implică atât legea bugetului de stat, hotărâri de guvern etc”, a explicat Ion Rădoi, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

El afirmă că „toate aprobările i s-au pus în cârcă”. De asemenea, el a vorbit și despre greva angajaților Metrorex și susține că se afla în concediu la momentul mitingului.

„Din iulie 2021 nu mai am niciun venit. În continuare, sunt ținut sub control judiciar”

„În ce privește protestul, când acest protest s-a desfășurat eu eram în concediu, iar protestul a avut la bază faptul că voiau să disponibilizeze 1.700 de salariați sau să le reducă salariile cu 20%. Și în acest moment există, însă, un deficit de personal, de aproape 1.000 de lucrători, nicidecum ceea ce au atacat ei (DNA-n.red.) pe nedrept. Sindicatul comercianților, sindicat care face parte din societatea națională ATU România. În continuare, sunt ținut sub control judiciar. Nu am niciun salariu, niciun venit, din iulie 2021 până în prezent, deși am o familie cu 3 copii și 3 nepoți”, a mai spus sursa citată anterior.

Fostul lider de sindicat spune că va veni în fața judecătorilor ori de câte ori va fi chemat.

„Voi veni în fața instanței și voi arăta care este adevărul și am speranța că mi se va face dreptate, în ce privește denunțul făcut de către ministrul care a stat doar foarte puțin timp la ministerul, Cătălin Drulă, voi arăta și aici că nu am nicio vinovăție vis-a-vis de ceea ce a spus el, întrucât aprobarea acelui contract cu toate drepturile salariaților (contractul colectiv de munca – n.red.) a fost semnat și aprobat și de actualul ministru de Interne, Lucian Bode, și nu văd unde este vina mea. Dacă vor să elimine un lider de sindicat e o problemă. A desființa un sindicat este totuși prea mult”, a conchis Ion Rădoi.

Acuzat de șantaj

Ion Rădoi, fostul lider de sindicat de la Metrorex, a fost trimis în judecată. Procurorii DNA îl acuză de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite și șantaj.

În același caz a mai ajuns în fața judecătorilor și administratorul unor societăți comerciale, pentru complicitate la infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite.

Anchetatorii au deschis acest dosar pentru a verifica modul în care Ion Rădoi și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

„Influența și autoritatea în calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaților”, transmite Direcția Națională Anticorupție (DNA), într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de inculpatul Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom