EXCLUSIV | Ionuț Stroe: ”Rocada premierilor nu este condiționată de tranșa 3 din PNRR. Este prevăzută a se întâmpla la finalul lunii mai”

EXCLUSIV | Ionuț Stroe: ”Rocada premierilor nu este condiționată de tranșa 3 din PNRR. Este prevăzută a se întâmpla la finalul lunii mai”
Publicat: 31/03/2023, 09:00

Deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, îl contrazice pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și susține că rocada premierilor nu este condiționată de tranșa 3 din PNRR. Ionuț Stroe accentuează chiar faptul că rocada ”este prevăzută a se întâmpla la finalul lunii mai”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene consideră că este de preferat ca rocada guvernamentală să fie amânată până după depunerea cererii de plată numărul 3 din PNRR, pentru ca plățile să nu fie întârziate, însă colegul său de partid Ionuț Stroe susține că cele două evenimente nu se condiționează reciproc  și amintește că data schimbului de premier dintre PNL și PSD este prevăzută în protocolul de guvernare:

Rocada premierilor nu este condiționată de această tranșă numărul 3. Rocada premierilor și schimbul de ministere sunt prevăzute a se întâmpla la finalul lunii mai”, a spus Ionuț Stroe, pentru Gândul.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor a ținut să menționeze faptul că atenționările lui Marcel Boloș referitoare la posibilele amânări ale plăților din PNRR dacă se va schimba conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene reprezintă o opinie personală.

Boloș este o voce foarte importantă în PNL, dar, mai mult decât un punct de vedere al dânsului, eu cred că respectarea protocolului de către toate părțile este mult mai importantă în acest moment”, a afirmat Ionuț Stroe.

Liberalii și disponibilitatea de a negocia protocolul de guvernare

Dacă referitor la data rocadei guvernamentale, prevăzută în protocolul Coaliției la finalul lunii mai, liberalii nu par a fi dispuși să negocieze, aceștia rămân însă flexibili asupra schimbului de ministere, conform declarațiilor lui Ionuț Stroe.

”Există un protocol care descrie în detaliu modul în care se va face această rocadă la nivel guvernamental, există acolo nominalizate ministerele care vor primi miniștrii liberali, respectiv social-democrați, cum la fel, evident, este descrisă și rotația premierilor și a secretarului general. Așa că nu vedem niciun fel de dificultate în a traversa această perioadă în care se pot face aceste schimbări. Până la urmă, atât noi, cât și social-democrații am exprimat public faptul că nu vom avea niciun fel de sincope în a realiza tranziția”, a mai spus Ionuț Stroe.

Întrebat dacă, la rocada guvernamentală, Ministerul Transporturilor ar putea rămâne tot în portofoliul lui Sorin Grindeanu, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să revină tot liberalilor, Ionuț Stroe nu a negat posibilitatea unor negocieri în acest sens și a menționat flexibilitatea celor din PNL în ceea ce privește schimbul de ministere cu partenerii de Coaliție:

”Mereu noi am fost flexibili în relația cu partenerii și cred că același lucru îl așteptăm și din partea lor, așa că orice fel de discuții care să îmbunătățească acest cadru în care evoluăm împreună pot avea loc.

Deocamdată, schimbarea sau forma asta de tranziție către un Guvern condus de PSD este descrisă de acest protocol. Ne raportăm la el în condițiile în care nu există niciun fel de alte discuții referitoare la alte portofolii, dar nimeni nu este rigid sau inflexibil, pentru că prin dialog am reușit să depășim momente mult mai dificile decât cel care va urma, așa că suntem dispuși să stăm la masa dialogului și, dacă situația actuală va fi menținută, protocolul va fi respectat 100%”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL.

Speculații asupra rocadei guvernamentale

Rocada de prim-ministru, dar și de miniștri, prevăzută în protocolul Coaliției PSD – PNL, a lansat numeroase speculații legate atât de momentul în care va avea loc, cât și de forma sub care se va realiza. Un lucru este cert, cele două partide de guvernare trebuie să se înțeleagă asupra reîmpărțirii de ministere, deși protocolul Coaliției are prevederi clare în acest sens.

Deși reprezentanții PSD au lăudat în mod special de-a lungul guvernării activitatea desfășurată de Sorin Grindeanu în Ministerul Transporturilor, Marcel Ciolacu a menționat că una dintre posibilități este ca actualul ministru al Transporturilor să devină președintele Camerei Deputaților, în urma rocadei de premieri.

Ce prevede acordul coaliției de guvernare

Acordul politic încheiat de Coaliție prevede că, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai 2023, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, care va rămâne în funcție până la alegerile generale din 2024.

Conform acordului politic, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel, vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Va fi sau nu va fi rotația premierilor PNL – PSD în luna mai? Ce spun oficialii Coaliției de guvernare

EXCLUSIV | „Cartoful fierbinte” din PNRR. Cât plătește România pentru cei 200.000 de „speciali” Analist: „Riscăm să spulberăm o șansă istorică”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Schimbare majoră pentru pensionarii din România. Ce pregătesc guvernanții în privința vârstei de pensionare
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
Un român beat a vrut să coboare din avion chiar înainte de decolare și a...
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Momentul când DJ Lalla se îndreaptă spre plajă, surprins în imagini. Ultimele clipe din viaţa...
2023: Se poate circula cu o copie după permisul auto? Ce se întâmplă dacă prezinți...
VIDEO - Ultimele imagini cu DJ Lalla! Cum a fost surprinsă tânăra cu doar două...
Mărire de până la 30%! Care sunt cele trei scenarii pentru creșterea pensiilor de la...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Bănuind că în casa ei se petrec lucruri bizare, Victoria a instalat o cameră de...
Au crezut că AU SALVAT un câine neajutorat de pe stradă, dar au aflat la...
Cum a murit DJ Lalla? Au venit rezultatele! Tatăl artistei e distrus
Mobilizare de rezerviști în România. Sancțiuni dure pentru cei ce nu se prezintă
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Bulă la service: Am venit pentru o verificare la roată. Nevastă-mea spune că...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse