EXCLUSIV VIDEO | Natalia Intotero, despre rocada PSD-PNL: ”Schimbarea oricărui ministru înseamnă stagnare pentru domeniul respectiv de cel puțin trei-patru luni”

Publicat: 13/02/2023, 10:00

Președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a spus într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV că preferă ”stabilitatea” în ceea ce privește menținerea actualelor ministere PSD și după ce Marcel Ciolacu îi va lua locul premierului Nicolae Ciucă. Un alt element de stabilitate la care deputata PSD a făcut referire este legat de continuitatea Coaliției PNL-PSD și după 2024.

Rotația premierilor conform acordului politic dintre PNL și PSD a dus la numeroase controverse atât în ce privește data la care ar trebui să aibă loc, cât și referitor la schimbarea miniștrilor între cele două partide. Schimbul de ministere între PSD și PNL a fost negociat în cadrul unui protocol pe care Nicolae Ciucă îl consideră bătut în cuie, în timp ce Marcel Ciolacu dorește o renegociere asupra lui.

Acordul politic care stă la baza Coaliției de guvernare, semnat în noiembrie 2021, de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități, prevede că Nicolae Ciucă va fi premier până pe 25 mai 2023. În același document scrie că ministerele Transporturilor și Finanțelor vor trece de la PSD la PNL, iar PSD în schimb va primi portofoliile Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerului Justiției.

”La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în Guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor Publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, conform acordului politic.

Deși Ministerul Transporturilor ar ajunge la PNL în urma rotației, Marcel Ciolacu și alți oficiali ai PSD susțin o evaluare a activității fiecărui ministru, în ideea menținerii celor care au obținut performanță.

Unul dintre miniștrii considerați performanți de PSD este ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar asta, conform declarațiilor liderilor PSD, ar însemna ca acesta să-și mențină portofoliul și în urma rotației premierilor.

Natalia Intotero a explicat de ce se vrea această strategie de păstrare a actualilor titulari la ministerele unde s-au obținut rezultate în actuala Coaliție de guvernare.

Schimbarea oricărui ministru înseamnă o perioadă de stagnare pentru domeniul respectiv, cel puțin de trei-patru luni. Cred că actuala clasă politică din România a ajuns la un nivel de maturitate încât să conștientizeze cât este de importantă continuarea activității unui ministru acolo unde există performanță”, a spus deputata PSD.

Președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților a dat ca exemplu efectele multiplelor schimbări din Ministerului Educației, care au generat nemulțumire și incapacitatea de a duce la bun sfârșit proiecte de la un mandat la altul.

La Educație, ați văzut câți miniștri au fost schimbați și poate și acesta a fost motivul nemulțumirii actuale a unor actori care sunt interesați de tot ceea ce înseamnă educație, dar și a părinților și a elevilor. La finalul studiilor, mulți dintre tineri aleg să plece în străinătate și pentru că foarte mulți dintre cei care au vrut să fie miniștri nu au mai luat nimic bun din ce a făcut predecesorul și au venit doar cu idei noi, cu dorință de reformă și, când încercau să implementeze reforma, erau schimbați, după care iarăși urma o perioadă de stagnare”, a precizat Natalia Intotero.

Performanțele miniștrilor, evaluate înainte de rotația premierilor 

Reevaluarea miniștrilor și a performanțelor acestora este unul dintre argumentele invocate de PSD pentru păstrarea titularilor unor ministere, la rotația premierilor.

Întrebată dacă Sorin Grindeanu este unul dintre miniștrii pentru care se va negocia păstrarea portofoliului de la Transporturi și ulterior rotației, Natalia Intotero a spus că ”va fi o discuție la nivelul conducerii partidelor de coaliție.”

Continuitatea și stabilitatea reprezintă două elemente centrale ale discursului social-democrat în raport cu eficiența și schimbul de ministere între PSD și PNL.

Este foarte important, acolo unde există seriozitate, unde se văd rezultate, să existe și o continuitate pentru dezvoltare.

Evaluarea fiecărui ministru este rolul partidului care a susținut acea persoană, iar apoi la nivelul Coaliției, sunt convinsă că vor exista discuții vizavi de păstrarea sau modificarea unor portofolii. Dar, repet, din punctul meu de vedere, acolo unde există seriozitate, unde se văd și rezultate pentru accelerarea dezvoltării pe fiecare domeniu în parte, este nevoie de continuitate”, a spus Natalia Intotero

Stabilitatea Coaliției PNL-PSD

Natalie Intotero a vorbit și de importanța stabilității și continuității colaborării PNL-PSD și după 2024, fără însă a confirma și un parcurs comun al celor două partide la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare sau prezidențiale.

Ar fi foarte important să existe această stabilitate. Uitându-ne la alte țări, care sunt considerate un exemplu din punct de vedere al dezvoltării economice, observăm că a fost dezvoltare economică acolo unde a fost și o continuitate a actului guvernării”, a spus deputata PSD.

Natalia Intotero a precizat că toate aceste decizii politice vor fi luate la nivelul celor două partide și în funcție de rezultatele sondajelor.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Când vor fi adoptate noile legi ale educației? Președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților anunță termenul-limită în martie 2024: ”Timp încă avem”

EXCLUSIV VIDEO | Învățământul românesc, salvat de profesorii pensionați? Natalia Intotero: ”Ne confruntăm cu o lipsă a cadrelor didactice. Atragerea tinerilor depinde de salarizare”

EXCLUSIV | Va fi sau nu va fi rotația premierilor PNL – PSD în luna mai? Ce spun oficialii Coaliției de guvernare

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?