EXCLUSIV | Șeful Federației Părinților: Ce s-a întâmplat în Prahova, unde doi elevi mimează un act sexual, e grotesc. Mi-a fost rușine să văd

EXCLUSIV | Șeful Federației Părinților: Ce s-a întâmplat în Prahova, unde doi elevi mimează un act sexual, e grotesc. Mi-a fost rușine să văd
Doi elevi mimează un act sexual cu profesoara, într-o școală din Prahova
Publicat: 09/04/2023, 08:00

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), a analizat pentru Gândul ultimele incidente din școlile românești, care au culminat cu imaginile în care doi elevi mimează un act sexual lângă o profesoară, în Prahova. Potrivit lui Iulian Cristache, situația învățământului este una critică, iar responsabil este statul, care nu investește suficient în acest sistem.

Președintele FNAP a declarat pentru Gândul că, la nivelul școlilor, nu există suficient personal calificat care să facă informare și prevenție pe toate planurile.

„Mie îmi este foarte greu ca președinte de Federație să gândesc într-o singură cheie, de părinte, și să nu gândesc pentru sistem, la nivel general. Dacă dorim să ne revenim, să reducem aceste cazuri de violență, atunci avem nevoie de investiții masive la nivelul sistemului educațional. Cum s-a ajuns la aceste gesturi șocante în școli? Noi tot vorbim de informare și de prevenție. Dar cine să facă prevenție? Nu are cine, pentru că nu există suficient personal la nivelul unităților de învățământ. Avem consilieri, dar nu suficienți, unii au module psiho, alții nu au. Deci este nevoie de personal calificat care să știe cum să interacționeze cu acești copii”, a declarat Iulian Cristache pentru Gândul.

Reprezentantul părinților este de părere că primul nivel de educație al copilului se oferă acasă, dar școala trebuie să continue buna educație a elevilor.

Iulian Cristache: „Aș merge cu o oră de consiliere în trunchiul comun obligatoriu”

„Mai departe, aș merge cu o oră de consiliere în trunchiul comun obligatoriu. Pentru că dacă avem un singur consilier la 1.500 de elevi, nu facem nimic, și doar aruncăm înspre familii, ceea ce nu este deloc normal. Eu nu mă poziționez sută la sută nici de partea familiilor, nici sută la sută de partea profesorilor, și mă gândesc obiectiv, pentru că această mocirlă este comună. Dacă în primă fază educația ține de familie, școala ar trebui să fie o continuare la ceea ce se întâmplă în familie, apoi, când copilul se întoarce de la școală, familia să continue ceea ce se întâmplă la școală”, susține Iulian Cristache.

Președintele FNAP spune că părinții și profesorii se acuză reciproc atunci când au loc evenimente nefericite în școli.

„Nu sunt de acord cu părinții care arată doar spre profesori”

„Nu sunt de acord cu părinții care arată doar spre profesori, dar nici cu acei profesori care arată doar spre părinți. Dar sunt unii profesori care au ieșit pe Facebook cu niște mesaje mai mult decât violente, ceea ce mă înspăimântă. Dacă de la unii părinți, cu scuzele de rigoare, nu pot avea pretenții, pentru că nu toți au un nivel de educație ridicat, văd niște mesaje de la niște profesori, care ar trebui să fie vectori de imagine și de comportament, și efectiv sunt îngrozit. Stau și mă întreb ce comportament au acești profesori în sala de curs, dacă pe Facebook au un limbaj atât de violent”, este de părere Iulian Cristache.

Potrivit reprezentantului părinților, sistemul are nevoie de mult mai mulți bani, pentru personal calificat, dar și pentru camere video în clase.

„Noi tot spunem că avem nevoie de camere video și audio pentru supraveghere. Probleme putem avea în fiecare sală de curs. Și atunci când un elev, sau un profesor, au un comportament inadecvat, având acele camere ar ajuta mult. Camerele video în clase ar trebui să fie un «must have» la nivelul sistemului de învățământ”, susține Iulian Cristache.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a analizat și cazul din Prahova, unde doi elevi, incitați de alți copii, au mimat un act sexual lângă o profesoară.

„Ce s-a întâmplat în Prahova este ceva grotesc. Mi-a fost rușine să duc filmulețul până la capăt”, afirmă Iulian Cristache.

„Și un copil educat poate să ajungă într-o asemenea ipostază”

Acesta mai spune că și un copil educat poate să ajungă la astfel de gesturi, din cauza anturajului.

„Și un copil educat poate să ajungă într-o asemenea ipostază. Da, anturajul poate să-l ducă în acel punct. Adică, un copil poate să să comporte exemplar acasă, apoi, dacă intră în anturaj cu copii care, de exemplu, consumă substanțe interzise, sau intră în legătură cu alți copii care în primă fază nu-l bagă în seamă, și pentru a fi luat în considerare trebuie să epateze, să-și arate așa-zisa șmecherie. În ceea ce privește cazul de la Ion Creangă, am înțeles că despre acel copil se spune că ar fi unul bun, dar nu pot să trec peste ce a făcut, și să mă uit în ochii doamnei profesoare și să-i cer să-i acorde elevului circumstanțe”, explică Iulian Cristache.

Președintele FNAP mai afirmă că și profesoara de la Prahova are partea ei de vină pentru gesturile deplasate ale elevilor.

„Acolo a fost un comportament permis de-a lungul mai multor zile. Sub nicio formă nu cred eu că acel copil din prima s-a urcat pe bancă și a mimat actul sexual. Probabil că doamna a permis acest comportament grotesc și nu a făcut altceva decât să încurajeze. Dar nici în această situație, acel copil nu are scuze pentru gesturile deplasate. Faptul că profesoara nu a știut cum să procedeze, sau nu a anunțat conducerea unității de învățământ, ea trebuie să intre în comisia de disciplină”, a conchis Iulian Cristache.

Doi elevi ai unei școli din Pietriceaua, județul Prahova, s-au filmat în timp ce mimează acte sexuale cu profesoara de engleză, chiar în timpul orei. Imaginile pot fi văzute AICI.

Incidentul vine la doar câteva zile după ce la un liceu din București, o profesoară a fost înjunghiată de un elev.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea Ancăi Molnar. Make-up artista a fost condusă pe ultimul drum...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
Ordin UE pentru FEMEILE din România. Devine complet interzis. Intră în vigoare azi, 13 iunie
Autostrada care va lega pentru Bucureștiul de Giurgiu. Variantele de traseu
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Claus von Stauffenberg, nazistul care a încercat să-l omoare pe Hitler
×