EXCLUSIV | Șeful Federației Părinților: Ce s-a întâmplat în Prahova, unde doi elevi mimează un act sexual, e grotesc. Mi-a fost rușine să văd

EXCLUSIV | Șeful Federației Părinților: Ce s-a întâmplat în Prahova, unde doi elevi mimează un act sexual, e grotesc. Mi-a fost rușine să văd
Doi elevi mimează un act sexual cu profesoara, într-o școală din Prahova
Publicat: 09/04/2023, 08:00

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), a analizat pentru Gândul ultimele incidente din școlile românești, care au culminat cu imaginile în care doi elevi mimează un act sexual lângă o profesoară, în Prahova. Potrivit lui Iulian Cristache, situația învățământului este una critică, iar responsabil este statul, care nu investește suficient în acest sistem.

Președintele FNAP a declarat pentru Gândul că, la nivelul școlilor, nu există suficient personal calificat care să facă informare și prevenție pe toate planurile.

„Mie îmi este foarte greu ca președinte de Federație să gândesc într-o singură cheie, de părinte, și să nu gândesc pentru sistem, la nivel general. Dacă dorim să ne revenim, să reducem aceste cazuri de violență, atunci avem nevoie de investiții masive la nivelul sistemului educațional. Cum s-a ajuns la aceste gesturi șocante în școli? Noi tot vorbim de informare și de prevenție. Dar cine să facă prevenție? Nu are cine, pentru că nu există suficient personal la nivelul unităților de învățământ. Avem consilieri, dar nu suficienți, unii au module psiho, alții nu au. Deci este nevoie de personal calificat care să știe cum să interacționeze cu acești copii”, a declarat Iulian Cristache pentru Gândul.

Reprezentantul părinților este de părere că primul nivel de educație al copilului se oferă acasă, dar școala trebuie să continue buna educație a elevilor.

Iulian Cristache: „Aș merge cu o oră de consiliere în trunchiul comun obligatoriu”

„Mai departe, aș merge cu o oră de consiliere în trunchiul comun obligatoriu. Pentru că dacă avem un singur consilier la 1.500 de elevi, nu facem nimic, și doar aruncăm înspre familii, ceea ce nu este deloc normal. Eu nu mă poziționez sută la sută nici de partea familiilor, nici sută la sută de partea profesorilor, și mă gândesc obiectiv, pentru că această mocirlă este comună. Dacă în primă fază educația ține de familie, școala ar trebui să fie o continuare la ceea ce se întâmplă în familie, apoi, când copilul se întoarce de la școală, familia să continue ceea ce se întâmplă la școală”, susține Iulian Cristache.

Președintele FNAP spune că părinții și profesorii se acuză reciproc atunci când au loc evenimente nefericite în școli.

„Nu sunt de acord cu părinții care arată doar spre profesori”

„Nu sunt de acord cu părinții care arată doar spre profesori, dar nici cu acei profesori care arată doar spre părinți. Dar sunt unii profesori care au ieșit pe Facebook cu niște mesaje mai mult decât violente, ceea ce mă înspăimântă. Dacă de la unii părinți, cu scuzele de rigoare, nu pot avea pretenții, pentru că nu toți au un nivel de educație ridicat, văd niște mesaje de la niște profesori, care ar trebui să fie vectori de imagine și de comportament, și efectiv sunt îngrozit. Stau și mă întreb ce comportament au acești profesori în sala de curs, dacă pe Facebook au un limbaj atât de violent”, este de părere Iulian Cristache.

Potrivit reprezentantului părinților, sistemul are nevoie de mult mai mulți bani, pentru personal calificat, dar și pentru camere video în clase.

„Noi tot spunem că avem nevoie de camere video și audio pentru supraveghere. Probleme putem avea în fiecare sală de curs. Și atunci când un elev, sau un profesor, au un comportament inadecvat, având acele camere ar ajuta mult. Camerele video în clase ar trebui să fie un «must have» la nivelul sistemului de învățământ”, susține Iulian Cristache.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a analizat și cazul din Prahova, unde doi elevi, incitați de alți copii, au mimat un act sexual lângă o profesoară.

„Ce s-a întâmplat în Prahova este ceva grotesc. Mi-a fost rușine să duc filmulețul până la capăt”, afirmă Iulian Cristache.

„Și un copil educat poate să ajungă într-o asemenea ipostază”

Acesta mai spune că și un copil educat poate să ajungă la astfel de gesturi, din cauza anturajului.

„Și un copil educat poate să ajungă într-o asemenea ipostază. Da, anturajul poate să-l ducă în acel punct. Adică, un copil poate să să comporte exemplar acasă, apoi, dacă intră în anturaj cu copii care, de exemplu, consumă substanțe interzise, sau intră în legătură cu alți copii care în primă fază nu-l bagă în seamă, și pentru a fi luat în considerare trebuie să epateze, să-și arate așa-zisa șmecherie. În ceea ce privește cazul de la Ion Creangă, am înțeles că despre acel copil se spune că ar fi unul bun, dar nu pot să trec peste ce a făcut, și să mă uit în ochii doamnei profesoare și să-i cer să-i acorde elevului circumstanțe”, explică Iulian Cristache.

Președintele FNAP mai afirmă că și profesoara de la Prahova are partea ei de vină pentru gesturile deplasate ale elevilor.

„Acolo a fost un comportament permis de-a lungul mai multor zile. Sub nicio formă nu cred eu că acel copil din prima s-a urcat pe bancă și a mimat actul sexual. Probabil că doamna a permis acest comportament grotesc și nu a făcut altceva decât să încurajeze. Dar nici în această situație, acel copil nu are scuze pentru gesturile deplasate. Faptul că profesoara nu a știut cum să procedeze, sau nu a anunțat conducerea unității de învățământ, ea trebuie să intre în comisia de disciplină”, a conchis Iulian Cristache.

Doi elevi ai unei școli din Pietriceaua, județul Prahova, s-au filmat în timp ce mimează acte sexuale cu profesoara de engleză, chiar în timpul orei. Imaginile pot fi văzute AICI.

Incidentul vine la doar câteva zile după ce la un liceu din București, o profesoară a fost înjunghiată de un elev.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern