EXCLUSIV | Liderii Coaliției, acord asupra celor mai disputate ministere. PSD ia Transporturile și Dezvoltarea. Ce portofolii își adjudecă PNL – SURSE

EXCLUSIV | Liderii Coaliției, acord asupra celor mai disputate ministere. PSD ia Transporturile și Dezvoltarea. Ce portofolii își adjudecă PNL - SURSE
Sursa: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 18/05/2023, 23:38
Actualizat: 18/05/2023, 23:47

Liderii PSD și PNL au ajuns, joi seara, la un acord cu privire la cele mai disputate portofolii – Ministerul Transporturilor și cel al Dezvoltării, au declarat pentru Gândul surse politice apropiate negocierilor. Astfel, structura Cabinetului Ciolacu este mai aproape de varianta finală după o zi de discuții extrem de tensionate care, așa cum a admis prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, s-au aflat „într-un scurt impas”.

În acest moment, PSD a obținut Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care va fi, în continuare, condus de Sorin Grindeanu, potrivit surselor Gândul. De asemenea, liberalii au fost de acord ca social-democrații să preia și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, vizat de UDMR, în timp ce PNL va prelua Finanțele și Justiția. PSD va face o „rocadă” cu PNL, care va prelua Ministerul Culturii, în schimbul portofoliului Digitalizării, care va reveni social-democraților. În același timp, liberalii vor numi și ministrul Mediului, portofoliu aflat în prezent la UDMR.

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit într-o şedinţă, joi, începând cu ora 13.00, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu. După trei de discuţii între delegaţiile PNL şi PSD, negocierile s-au blocat temporar la Ministerul Transporturilor, pe care social-democrații ar fi dorit să îl păstreze, deşi potrivit protocolului acesta ar reveni PNL, după rocadă.

Joi după-amiaza negocierile au intrat într-un „scurt impas”

De altfel Sorin Grindeanu a declarat joi după-amiaza, după ce a ieșit de la discuțiile de la București dintre liderii Coaliției pentru a fi prezent la conferința PSD Prahova, că negocierile au intrat  „într-un scurt impas”.

„Sigur că ați dori să aflați ce s-a întâmplat până la ora 4 cât am stat în acea comisie de negociere și eu cu Gabriela Firea am reușit să plecăm, iar Marcel Ciolacu și Paul Stănescu au rămas la discuții. Sigur, toate aceste negocieri se duc în jurul discuției dacă PSD păstrează sau nu Ministerul Transporturilor, dacă se întâmplă sau nu anumite rocade, sau se respectă sau nu un protocol.

Să știți însă că cel mai important lucru este să reușim să păstrăm o stabilitate. Cu bune și cu rele. Pe care această coaliție a reușit să o dea într-un context extrem de dificil. E mai important decât ce vor Grindeanu, Rareș Bogdan, Motreanu sau Iulian Dumitrescu. Sunt convins că dacă există bună-credință din partea tuturor vom reuși să depășim acest mic impas care nu este de nedepășit”, a declarat  Grindeanu cu puțin timp înainte ca discuțiile să se deblocheze.

Grindeanu a mai precizat că susține reducerea numărului de ministere, dat fiind că „sunt 20 de ministere și peste 100 de secretari de stat”.

Liderii UDMR au ieșit de la negocieri

Mai mult decât atât, liderii UDMR au plecat de la negocieri, după ce li s-ar fi cerut să cedeze ministerul Dezvoltării, informație care a ieșit din culisele negocierilor inițial pe surse, fiind confirmată ulterior de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad András, care a declarat că UDMR nu vrea să părăsească coaliţia de guvernare, fiind chiar de acord cu comasarea Ministerului Sportului cu un alt minister, dar să păstreze portofoliul Dezvoltării.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?