EXCLUSIV | „Make Romania Great Again.” MIZELE vizitei premierului Ciolacu în SUA, comentate de un analist politic: „Sunt mai mult decât binevenite”

EXCLUSIV | „Make Romania Great Again.” MIZELE vizitei premierului Ciolacu în SUA, comentate de un analist politic: „Sunt mai mult decât binevenite”
Publicat: 05/12/2023, 09:00
Actualizat: 05/12/2023, 11:02

Radu Magdin, analist de politică externă, a analizat pentru Gândul mizele vizitei premierului Marcel Ciolacu în SUA, cea mai importantă vizită în calitate de premier,  ținând cont și de contextul actual – dar și de transformările de pe scena politicii externe – într-o lume prinsă în ultimii ani între valuri pandemice și războaie.

Analistul recunoaște că deplasarea premierului în Statele Unite ale Americii este importantă pentru România, aducând un capital de imagine, dar și de subtanță în politica externă a țării noastre, despre care Radu Magdin mărturisește că președintele Iohannis a redus-o la stadiu de „atenție și îngrijorare” în cei peste nouă ani de mandat.

Marcel Ciolacu redeschide discuția despre visul american

Reamintim că Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu comunitatea de români din zona Washington-Virginia-Maryland. În acest context, premierul României a declarat că renunțarea la vize și programul Visa Waiver pentru români vor putea deveni realitate din anul 2025.

În plus, premierul s-a întâlnit la Washington și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, căruia i-a mulţumit pentru ajutorul acordat în recuperarea românilor aflaţi în Fâşia Gaza. Oficialul român a spus că România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Rusiei.

Totodată, premierul i-a transmis șefului diplomației americane că, „în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova.”

„Pentru publicul local este important că liderii noștri sunt respectați și bine primiți la Washington”

Analistul Radu Magdin precizează că întâlnirile lui Marcel Ciolacu în SUA cu miniștri din domenii-cheie au o miză importantă, mai ales în ceea ce privește domeniul economic, respectiv investițiile străine în țara noastră.

„Vizita lui Ciolacu în SUA este importantă pentru România, pentru că miza premierului este aceea de a arăta faptul că el continuă setul de acțiuni externe care se umple de conținut în politica noastră externă și să scoată din zona de atenție și îngrijorare în care a bagat-o președintele Iohannis de peste nouă ani.

Din această perspectivă, întâlnirile cu mai mulți miniștri din domenii-cheie ai colaborării bilaterale și cu o serie de companii – actuale investitoare sau posibile investitoare în România – sunt mai mult decât binevenite. Miza este una și de imagine internă, pentru că, pentru publicul local, este important că liderii noștri sunt respectați și bine primiți la Washington”, a punctat analistul.

„Președintele nu are, din păcate, o poveste în spate, a avut un apetit foarte scăzut pentru comunicare publică”

Radu Magdin a vorbit și despre vizitele externe ale președintelui Iohannis din ultima perioadă, ironizate, nu de puține ori pe rețelele de socializare, șeful statului fiind catalogat cu apelativul „turist” de către cei care îi urmăresc deplasările în diferite destinații.

Analistul de politică externe susține însă că pentru Klaus Iohannis acesta este „decontul” anilor în care i-a ținut pe oameni într-o „beznă” de comunicare, lucru care se întoarce acum împotriva lui, chiar și în cazul acestor vizite de stat, care, la bază, au un substrat util și necesar pentru România.

„În ceea ce privește vizitele președintelui în Africa și Dubai, eu cred că ele au fost utile. Sunt vizite necesare și normale de reprezentare statală și este bine că au fost făcute. Faptul că președintele nu are, din păcate, o poveste în spate – pentru că a avut un apetit foarte scăzut pentru comunicare publică –  asta se întoarce acum împotriva președintelui Iohannis, pentru că este, practic, ironizat cu ocazia fiecărei vizite externe ca fiind turist, ceea ce nu este neapărat adevărat”, a conchis Radu Magdin, într-o intervenție pentru Gândul.

„Marile realizări după Revoluție sunt apartenența la UE, la NATO și la parteneriatul strategic cu SUA”

Marcel Ciolacu se află într-o vizită oficială la Washington și New York, în cadrul căreia se va întâlni, printre alții, cu secretarul de stat Antony Blinken și cu secretarul Apărării, Lloyd Austin.

Premierul a declarat, în cadrul unei întâlniri cu românii stabiliți în SUA, că România ține în acest moment spatele frontului din Ucraina. Declarația este făcută în contextul în care premierul a reiterat importanța parteneriatului strategic cu SUA, dar și importanța apartenenței țării noastre la UE și NATO.

”Am trecut printr-o pandemie, printr-o criză energetică, printr-o inflație accentuată și mai nou trecem în România printr-o criză de securitate regională și nu ăn ultimul rând globală, România având cea mai lungă frontieră cu Ucraina și adevărul este că România ține în acest moment spatele frontului din Ucraina.

România nu ar fi putut face acest lucru fără partenerul său strategic, SUA. Marile realizări ale noastre după Revoluție sunt apartenența la UE, la NATO și la parteneriatul strategic cu SUA. Astăzi n-am fi vorbit de o democrație consolidată, de stabilitate și n-am fi dormit liniștiți în România fără acest parteneriat.

Îmi doresc foarte mult ca în mandatul meu, după un record de aproape 5 miliarde de dolari – raporturile comerciale cu SUA, SUA să devină cel mai important investitor direct în România în toate domeniile și cel mai important investitor non-UE al României”, a declarat Marcel Ciolacu la o recepție cu membri ai comunității românești din zona Washington-Virginia-Maryland.

Ciolacu: „Sunt convins că renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver vor deveni realitate din anul 2025”

„Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, vor deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, s-a adresat premierul celor prezenţi.

„Noi, partea americană, facem tot ce putem pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a României”

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, prezentă la recepţia de la Washington D.C., a afirmat că parteneriatul strategic „nu a fost niciodată mai important decât în prezent, în contextul ameninţărilor cu care ne confruntăm în Europa, din cauza unei Rusii agresive şi a atacului său asupra Ucrainei”.

„România a fost un partener puternic şi a făcut multe eforturi pentru a susţine Ucraina, în special în ceea ce priveşte transportul de cereale, primirea de refugiaţi şi în domeniul asistenţei militare. (…) Noi, partea americană, facem tot ce putem pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a României pe Flancul estic al Alianţei. Eu şi ministrul Apărării am avut plăcerea de a vedea unele dintre noile capabilităţi pe care România le-a ales”, a afirmat Kavalec. 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu vrea ca românii să meargă fără viză în SUA: Programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat Muzeul Holocaustului din Washington. „Să ne angajăm cu toţii pentru a avea grijă ca istoria să nu se repete”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii