VIDEO | Marcel Ciolacu vrea ca românii să meargă fără viză în SUA: Programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025

Publicat: 04/12/2023, 09:37
Actualizat: 04/12/2023, 10:47

Aflat în a doua zi a vizitei oficiale în Statele Unite, Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu comunitatea de români din zona Washington-Virginia-Maryland. În acest context, premierul României a declarat că renunțarea la vize și programul Visa Waiver pentru români va putea deveni realitate din anul 2025.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu comunitatea română din zona Washington-Virginia-Maryland. Acesta a făcut selfie-uri cu românii stabiliți în SUA, ba chiar i-a luat în brațe pe unii dintre ei. De aici, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj în sensul în care își dorește ca românii să poată călători în SUA fără vize, asta în anul 2025, spune premierul.

Sunt ferm convins cu ajutorul dvs. proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment și proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunțarea la vizele și programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăși această provocare fără ajutorul dvs. și fără implicarea dvs. personal, a transmis Marcel Ciolacu comunității române de la Washington.

Ciolacu le-a vorbit românilor din SUA și despre încercările lui și a familiei sale de a părăsi țara, în urmă cu ceva ani. Premierul a mărturisit că acum 30 de ani a „încercat să facă parte” din diaspora din Marea Britanie, iar fratele său, a trăit 10 ani în Germania, spune premierul.

Am încercat acum reizeci de ani, la fel ca și dvs. să fac parte din diaspora românească, undeva în Europa, în Marea Britanie. Nu am reușit acest lucru. A încercat și fratele meu în Germania. A stat vreo 10 ani și pe urmă a revenit în țară împreună cu familia, a declarat Marcel Ciolacu în SUA.

Obiectivele vizitei lui Marcel Ciolacu

Premierul își dorește să relanseze parteneriatul strategic cu Statele Unite într-o nouă etapă, de „prietenie”, spune acesta. De asemenea, un alt obiectiv al lui Ciolacu este acela de a atrage investițiile americane în țara noastră până la nivelul de „cel mai important partener comercial non-UE al României”, spune șeful Executivului.

O avem întâlniri cu mai mulți decidenți și sperăm, acest parteneriat strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii devină un parteneriat de prietenie. Îmi doresc foarte mult ca mandatul meu, după un record de aproape 5 miliarde de euro de dolari, raporturile comerciale cu Statele Unite, Statele Unite devină cel mai important investitor direct în România, în toate domeniile și nu în ultimul rând cel mai important partener comercial non-UE al României, a precizat premierul României.

„Contre” între Marcel Ciolacu și ambasadorul român în SUA

În cadrul întâlnirii delegației guvernamentale cu reprezentanții comunității românești, a existat și un schimb de replici între ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru și premierul Marcel Ciolacu. Conform surselor Gândul care se află cu premierul în Statele Unite, Muraru i-ar fi spus lui Ciolacu că „domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanților ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”.

În acest context, Marcel Ciolacu i-a transmis și o replică ambasadorului Muraru. A spus că cea mai mare calitate în politică și diplomație este „răbdarea” și i-a dat și un sfat: „sa nu își piardă răbdarea într-un moment important pentru țara noastră”.

„O să-mi permit cred eu…. așa dl. ambasador e mai tânăr decât mine. Cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferență între politică și diplomație și sunt ferm convins că dl. ambasador nu și-a pierdut încă răbdarea cum nici eu n-am făcut-o de multe ori mi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România și mai puțin pentru interesele noastre sau viziunile noastre”, a replicat premierul Marcel Ciolacu.

Programul premierului în SUA

Luni, Marcel Ciolacu și echipa guvernamentală vor avea mai multe întâlniri, după cum urmează:

Ora 15:30 Participare la ceremonia oficială de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington

Ora 18:00 Întrevedere cu Lloyd Austin, secretarul american al apărării

Ora 20:30 Întrevedere cu  Antony Blinken, secretar de stat, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii

Ora 23:45 Întrevedere cu doamna Jennifer Granholm, secretar pentru energie al Statelor Unite ale Americii

Din delegația premierului mai fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei.

Sursa/ GOV

CITIȚI ȘI:

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat Muzeul Holocaustului din Washington. „Să ne angajăm cu toţii pentru a avea grijă ca istoria să nu se repete”

Grefierii PROTESTEAZĂ, luni, în fața instanței supreme. Sunt nemulțumiți, între altele, din cauza neplăţii integrale a salariilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată