EXCLUSIV| Mărturiile lui Viorel Pașca, bunul samaritean de la Dumbrava, care a trecut prin calvarul COVID: „Dacă ești un om fără bani și nu are cine să plătească pentru tine, în România, mori”

EXCLUSIV| Mărturiile lui Viorel Pașca, bunul samaritean de la Dumbrava, care a trecut prin calvarul COVID: „Dacă ești un om fără bani și nu are cine să plătească pentru tine, în România, mori”
Viorel Pașca. Sursă foto: Ebihoreanul.ro
Publicat: 02/12/2021, 09:00
Actualizat: 02/12/2021, 12:08

 Viorel Paşca este cunoscut drept ”bunul samaritean” din Dumbrava, pentru că de mai bine de 15 ani îi îngrijește și le oferă adăpost celor muribunzi. Recent, și viața lui a depins de grija altor oameni, pentru că a fost infectat cu COVID-19 și timp de două săptămâni a fost țintuit într-un pat de terapie intensivă.

Acum, când a ieșit din starea de pericol, Viorel Pașca povestește pentru Gândul experiența din spital, suferința prin care trece un bolnav cu formă gravă de coronavirus, dar și speranța care vine cu fiecare gură de oxigen.

Timp de 16 zile a fost internat la Spitalul din Oradea și cel mai mult a stat la ATI. Au urmat alte două săptămâni de tratament la Târgu Mureș și încă una la camera hiperbară, într-o clinică.

Primele zile au fost critice pentru bunul samaritean, iar medicii i-au spus fiului său, Manu, că Viorel poate muri în orice clipă. Plămânii i-au fost afectați aproximativ 75%. A fost conectat la aparatul de oxigen, chiar și la 65 litri/minut, cantitatea scăzând odată cu trecerea timpului.

Câte opt perfuzii pe zi

„Doctorul i-a spus fiului meu să se aștepte la ce este mai rău și că pot muri în orice clipă. Practic, nu mă durea nimic fizic, nu simțeam durerea, însă nu aveam deloc aer. Aveam plămânii afectați rău și respiram cu ajutorul măștii de oxigen. Doctorii îmi puneau câte opt perfuzii pe zi, dar și medicamente. Cu Covidul este groaznic. Din relatările fiului meu, este o mare problemă cu medicamentația, au fost solicitate medicamente din Olanda”, mărturisește Viorel Pașca.

În urmă cu o săptămână, Viorel s-a întors acasă, la Dumbrava, acolo unde a adăpostit peste două mii de suflete în casele construite cu ajutorul oamenilor buni.

Bărbatul știe că sună a clișeu că „binele ți se întoarce întotdeaună”, însă zicala i s-a adeverit. Cu ajutorul oamenilor buni, a beneficiat de tratament și a fost internat la o clinică privată pentru a urma un tratament cu oxigen hiperbaric.

M-au tratat bine pentru că m-au ajutat oameni care m-au cunoscut. Și eu sunt un om simplu, dar în România, un om pentru care nu are cine interveni este o mare problemă. Dacă nu interveneau acei oameni, aș fi murit. Clinica aceea este scumpă și cineva m-a ajutat și a plătit tratamentul. Dacă ești un om fără bani și nu are cine să plătească pentru tine, în România, din păcate, mori”, mărturisește Viorel Pașca.

Când a fost externat din spital, unul dintre plămâni era în continuare nefuncțional și Viorel respira cu ajutorul concentratorului de oxigen.

După 15 zile zile de cameră hiberbară, mai sunt leziuni, dar diferențele sunt covârșitoare. Nu mai sunt leziuni inflamatorii, mai sunt discrete leziuni de fibroză. Dar acestea se șterg”, spune medicul Bogdan Cristian Ion, cel care l-a tratat pe Viorel în camera hiperbară de la clinica din Târgu Mureș.

Oamenii care ajung la Dumbrava sunt cei de care statul român află atunci când se îmbolnăvesc și ajung în spital. Nu au acte de identitate, asigurări de sănătate și, de cele mai multe ori, singura soluție este să-i trimită la Dumbrava.

De la o singură casă în 2006, Viorel are acum 17 case care adăpostesc peste 450 de oameni. Zilele acestea, alte 50 de locuri vor fi date în folosință și ușile vor fi deschise pentru cei care au nevoie de hrană, medicamente și adăpost.

Viorel Pașca. Sursă foto: Facebook

Poveștile tulburătoare din Dumbrava

Săptămâna trecută, alte cinci ambulanțe au parcurs dus-întors mai mult de 6.000 de kilometri pentru a aduce bolnavi la Dumbrava, din București, Constanța, Neamt și Satu Mare.

Fiecare are o poveste teribilă. Unul dintre ei a stat cinci ani pe stradă, altul are corpul plin de arsuri, în urma unui explozii.

Tot zilele trecute, la Dumbrava a ajuns și o femeie al cărui iubit s-a sinucis și a fost dată afară din casă de sora bărbatului.

Avem în continuare cazuri la fel de grave. Toate aceste povești de viață ne încurajează și mai tare să ajutăm. Ne bucurăm că putem să fim de folos”, spune Viorel.

Cât timp a fost internat, Viorel a învățat câteva lucruri. Cel mai greu a fost să trăiască durerea și neputința unui bolnav imobilizat la pat.

„Și noi avem la Dumbrava mulți oameni imobilizați. Am stat aproape o lună imobilizat la pat și am văzut ce suferință este. Aici avem oameni imobilizați de 15 ani. A fost cumva un lucru bun, pentru că am învățat ce înseamnă suferința asta și am ieșit mai hotărât din spital pentru a aduce plusuri în activitatea pe care o fac”, spune Viorel Pașca.

Povestea de viață a lui Viorel Pașca o puteți citi într-un alt material publicat de Gândul. (Detalii aici)

Cei care vor să fie alături de bunul samaritean în lupta lui, pot dona în următoarele conturi, pe numele „Asociația Dumbrava DPG”, reprezentată de Viorel Pașca.

IBAN RO81BTRLEURCRT036044600- EURO

RO34BTRLRONCRT0360446001- LEI

Cod Swift BTRLRO22

Cei care vor să trimită colete prin poștă/curier:
Nume și număr destinar: Pașca Viorel/0751022191
Adresă: Localitatea Dumbrava, nr.83, comuna Holod, jud.Bihor


Citește și:

VIDEO| Povestea cutremurătoare a lui Tiberiu, bărbatul care și-a pierdut casa și serviciul în pandemie. A trăit în peșteră și 10 zile a băut doar apă din pereți: „Se ruga zilnic să moară”

Drama fraților din Botoșani plecați să își caute un rost și au ajuns imobilizați la pat după un accident produs de un șofer beat. ”Nu au făcut nimic pentru el deoarece au crezut că va muri”

Morții nimănui. Dramele din spatele celor 600 de cruci din Dumbrava. ”A stat două luni la morgă fără ca cineva să-l revendice”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte