VIDEO EXCLUSIV| Imaginile dezastrului COVID din valul 4. Curtea Spitalului din Craiova, plină de mașini funerare, în timp ce rudele așteaptă să ridice trupurile

Publicat: 13/10/2021, 17:49
Actualizat: 13/10/2021, 18:03

Zeci de mașini funerare au ajuns, miercuri dimineață, la Spitalul de Urgență Craiova pentru a ridica trupurile a 35 de morți de COVID-19. În ultimele 24 de ore, aici au fost raportate 12 decese COVID, iar la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova au murit alte 10 persoane.

Medicii de la Spitalul de Urgență au solicitat unități frigorifice mobile, iar directorul Spitalul de Boli Infecțioase Craiova spune că astăzi (miercuri-n.r.) a fost înregistrat cel mai mare număr de morți de la începutul pandemiei. Și aici morga este plină și nu mai sunt locuri.

Mașinile funerare au ajuns încă de la primele ore ale dimineții în curtea Spitalului Județean de Urgență. Rudele deznădăjduite au venit să ridice trupurile celor care au murit din cauza virusului SARS-COV-2.

”Suntem depășiți”

Conducerea spune că pacienții care ajung la Spitalul de Urgență vin în stare foarte gravă, iar resursele sunt limitate. Nici medicamente nu mai sunt la Craiova. Remdesivir și Tolicizumab au ajuns marți la spital, însă doar câteva flacoane.

Tragem un semnal de alarmă în privința pacienților care vin într-un număr cât mai mare la unitate de primiri urgențe. În fiecare zi, ne confruntăm cu pacienți care ajung în stare gravă și foarte gravă infectați cu Sars-Cov 2, cu necesar de oxigen, aproape toți pacienții care ajung la Spitalul Județean de Urgență au nevoie de oxigen. Resursele sunt limitate, suntem depășiți, deja în ultimele zile ne-am confruntat cu această criză a locurilor cu oxigen în spital, fie că sunt cu flux scăzut sau înalt de oxigen.

 Laurențiu Ivanovici,  manager SJCU Craiova

Prefectul Nicușor Roșca îi îndeamnă pe craioveni să vină se se vaccineze într-un număr cât mai mare. Acesta a dat exemplul Spaniei și Italiei care s-au confruntat cu mii de morți, însă au depășit valul de decese datorită vaccinării.

Am solicitat Direcției de Sănătate Publică și managerilor de spitale să găsim soluții, am găsit și ceva soluții, dar soluțiile noastre sunt deja expirate și așteptăm și Spitalul Militar să îl introducem în spital covid, dar din lipsă de terapie intensivă, o să avem și câteva lucruri de pus la punct și pe terapie acută. Transmitem un mesaj locuitorilor județului Dolj să se gândească cât mai bine și să decisă într-un timp cât mai scurt să se vaccineze. Este singura posibilitate pe care o avem la îndemână pentru a ne imuniza, pentru că cealaltă posibilitate este să trecem prin boală, dar dacă trecem prin boală, o parte din noi trebuie să trecem și pe aici și nu știm dacă mai găsim loc disponibil” a declarat Nicușor Roșca, prefectul Dolj.

Și reprezentanții DSP fac apel la oameni să se vaccineze și să respecte măsurile igienico-sanitare.

„După cum ați văzut, în spitale nu mai sunt locuri, nu mai sunt locuri nici la Terapie Intensivă pentru formele grave și foarte grave, nu mai sunt locuri și la paturi cu guri de oxigen, 440 de paturi – toate sunt ocupate cu oxigen cu flux scăzut, deja nu mai sunt locuri nici pentru locurile simple, deci cazuri covid simple”, a declarat Iuliana Manea, reprezentant DSP Dolj.

Citește și:

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”

Georgiana Stănescu
Georgiana Stănescu este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova. În perioada 2005-2008 a fost corespondent Prima TV în judetele Dolj și Olt, iar din anul 2008 a fost corespondent al postului Realitatea TV. În anul citeste mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult