EXCLUSIV | Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”, în pericol de a fi închis: ”Un muzeu nu poate să funcționeze în doi oameni, suntem condamnați la dispariție”

EXCLUSIV | Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”, în pericol de a fi închis: ”Un muzeu nu poate să funcționeze în doi oameni, suntem condamnați la dispariție”

Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” – situat în Parcul Carol I, București – a fost fondat, în 1909, de ilustrul om de știință român Dimitrie Leonida. A avut ca model ca model Muzeul Transportului din Berlin. Acest muzeu este cel mai important muzeu tehnic din România, prin numărul şi valoarea obiectelor deţinute, dar acum se află în pericol de a fi desființat.

Muzeul a fost donat Ministerului Energiei – statului român, în ultimă instanță -, iar astăzi se află în administrarea Electrica Serv, filială a Electrica SA.

Din păcate, acest muzeu tehnic unic în România nu mai reprezintă o prioritate, reprezentanții Electrica Serv anunțând că – din cauza greutăților financiare – numărul angajaților muzeului va fi redus la trei.

GÂNDUL – trăgând un semnal de alarmă referitor la această nedorită situație – a contactat-o pe Laura Albani, director al Muzeului Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”, iar aceasta ne-a dezvăluit, ÎN EXCLUSIVITATE, toate semnele de întrebare care pot avea ca rezultat închiderea unei instituții de cultură cu o istorie impresionantă.

”Un muzeu nu poate să funcționeze în doi oameni. Este imposibil”

Laura Albani spune că, dincolo de cuvinte, o astfel de decizie luată de Electrica Serv înseamnă, practic, o închidere a muzeului, o condamnare la dispariție a unei instituții de cultură unicat în România.

Greutăți financiare există în această perioadă extrem de complicată, la toate nivelurile, nimeni nu contestă această realitate, dar cu doar doi oameni în schemă – cel de-al treilea fiind foarte bolnav, iar revenirea sa în activitate este pusă sub semnul întrebării – nu poate funcționa un muzeu.

Din punctul nostru de vedere, putem vorbi despre o închidere a muzeului. Suntem condamnați la dispariție. Muzeul este o donație a marelui inginer Dimitrie Leonida către Ministerul Energiei, respectiv statului român. Muzeul, la ora actuală, se află în administrarea Electrica Serv, o filială a companiei Electrica. Electrica Serv are greutăți financiare. Concret, are pierderi. Putem înțelege acest aspect. Dar, din această cauză, ei spun că muzeul este o cheltuială și nu mai pot să păstreze decât trei persoane în schema instituției. Dar, de fapt, sunt două persoane, doi muzeografi. Un muzeu nu poate să funcționeze în doi oameni. Este imposibil.

În primul rând, pentru că este un muzeu tehnic unic în România. Are obiecte de mare valoare și unice la nivel mondial și de țară, care trebuie întreținute zilnic. Nu este un muzeu de artă, acolo unde poți pune un tablou într-un depozit și apoi îl poți scoate, din când în când, pentru a fi prezentat publicului. Este nevoie de o conservare zilnică. În momentul în care rămân doi oameni – dânșii au anunțat că păstrează trei oameni, doi muzeografi și un conservator, numai că acel conservator are probleme foarte mari de sănătate și nici nu se știe dacă va mai putea să își reia activitatea – acel muzeu este ca și cum ar fi închis”, spune Laura Albani, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

”Dacă ministerele și Primăria Capitalei ar pune totul cap la cap, muzeul ar putea fi preluat de altcineva”

Directorul Muzeului Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” mai spune că ar fi normal ca un astfel de muzeu să fie sprijinit pentru a nu dispărea. Pierderea ar fi enormă, iar Ministerul Energiei și Ministerul Culturii ar trebui să se implice.

Nu în ultimul rând, o astfel de implicare se așteaptă și din partea Primăriei Generale a Capitalei, numai că Laura Albani are senzația că ”nimeni nu vrea să facă nimic” în ceea ce privește soarta acestui muzeu care luptă pentru a exista de 7 ani.

Normal ar fi ca un muzeu – care, totuși, este al Ministerului Energiei prin actul de donație, este o instituție de cultură – să beneficieze de un sprijin. Ar trebui ca ministerele să se implice, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii. Ar trebui să se implice Primăria Capitalei, doar acest muzeu se află pe teritoriul Capitalei. Eu nu pot să înțeleg, indiferent de greutățile financiare existente, cum nimeni nu vrea să facă nimic.

Este o luptă pentru supraviețuirea muzeului pe care o ducem de șapte ani. Am reușit să rezistăm, dar acum lucrurile se rostogolesc pe un făgaș nedorit și, practic, nu mai avem ce face. Decizia prin care suntem condamnați la desființare a fost aprobată în Consiliul de Administrație, președintele acestui consiliu de la Electrica este demisionar, începând de luni, dar planul a fost aprobat. Sindicatele au fost anunțate în februarie, acum au făcut adresă și către ITM (n.red.  – Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului București), cu planul de reorganizare…”, spune Laura Albani.

Nu numai noi plecăm din Electrica, dar muzeul va fi distrus. Până acum, tot oameni de la muzeu au fost dați afară. Mai rămăsesem șapte oameni. Iar acum rămân doi. Dacă un muzeu poate fi întreținut și poate să existe – fiind unic în țară – cu doi oameni… Eu cred că, totuși, dacă ministerele și Primăria Capitalei ar pune totul cap la cap, muzeul ar putea fi preluat de altcineva

Laura Albani

”Mâine avem Noaptea Muzeelor, noi participăm fiind unii din fondatorii Rețelei Naționale a Muzeelor”

De-a lungul timpului, conducerea muzeului a făcut nenumărate demersuri în care a atras atenția asupra problemelor care pot avea ca rezultat închiderea instituției. Promisiunile nu au lipsit, de altfel, însă nimic nu s-a concretizat, iar Laura Albani dezvăluie că însuși postul său este, acum, desființat.

Mai mult decât atât, Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” este unul din fondatorii Rețelei Naționale a Muzeelor, iar sâmbătă participă la ”Noaptea Muzeelor”, într-un moment în care existența îi este amenințată.

Toate conducerile muzeului au făcut astfel de demersuri, pentru a asigura funcționarea și supraviețuirea acestui muzeu. Dar nu s-a întâmplat nimic. Dorință poate există, dar n-a existat, cum se mai spune, putință… Inclusiv postul meu e desființat.

Iar aceasta ar fi problema principală. Dar nu trebuie să uităm, spre exemplu, că mâine avem Noaptea Muzeelor, noi participăm fiind unii din fondatorii Rețelei Naționale a Muzeelor. Avem o expoziție făcută în acest sens, avem în pregătire o expoziție care ar trebui să aibă pe data de 1 iunie vernisajul, împreună cu Muzeul Transporturilor din Ungaria. Avem programe educative și încercăm să ne gospodărim așa cum putem. Sunt și sectoare ale muzeului care nu au mai fost deschise de 20 de ani, pentru că nu am avut finanțări. Dar muzeul a rămas deschis.

Vina este dată pe costuri mari, iar cei de la Electrica Serv afirmă că nu mai pot să țină acest muzeu. Am înțeles situația. Dar dacă nu mai pot să păstreze muzeul, sunt atâtea foruri în țara asta, nu cred că cineva nu poate să se implice și să ia muzeul în subordine. Cu doi oameni oricum nu se poate. Cine stă la casă, cine face ghidajul? Ai o mie de acte de făcut. Pe de altă parte, noi nu avem personalitate juridică și atunci ai de făcut o mie de hârtii ca să capeți un bec”, mai spune, trăgând un semnal de alarmă, Laura Albani, director al Muzeului Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

”Este păcat că un om a înființat în 1900 un muzeu, pe forțe proprii, că a adunat atâtea obiecte unice și deosebite, iar ele vor sta undeva închise și se vor deteriora. Și nici publicul nu va mai avea, din păcate, acces la ele”

Laura Albani, director al Muzeului Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”

Piese de o mare valoare documentară, ilustrând spiritul inventiv al poporului român

În Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”, vizitatorii pot descoperi piese de o mare valoare documentară, ilustrând spiritul inventiv al poporului român:

  • moara de apă cu ”făcaie” (precursoarea turbinelor Pelton), a cărei construcție este atestată încă din secolul al XV-lea
  • macazul cu ac și inimă de lemn, imaginat pe la 1600 de minerii de la Brad,
  • primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul român Aurel Persu,
  • machetele avioanelor cu care Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă s-au înscris printre pionierii construcțiilor aerospațiale,
  • diferite utilaje fabricate de uzinele românești.
  • pilă Karpen

În cadrul acestui muzeu se află și ”Colecția Henri Coandă”, evocând – machete, fotografii și alte genuri de exponate – multiplele preocupări ale savantului român Henri Coandă, autorul a peste 250 de invenții pentru care a obținut 700 de brevete în diferite țări ale lumii.

Printre aceste machete se află și primul avion cu reacție din lume conceput de Coandă și pilotat chiar de elpe data de 16 decembrie 1910, lângă Paris. Tot aici pot fi văzute hidrogeneratorul pentru desalinizarea apei de mare (cu ajutorul energiei solare), sistemul de transport tubular cu mare viteză (o aplicație a efectului Coandă) și ”rezervorul oceanic” destinat petrolului extras din sondele marine.

Totodată, Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” dispune de o bibliotecă de peste 20.000 volume de știință și tehnică (donație a inginerului Dimitrie Leonida), dar și de o fototecă cu peste 10.000 imagini.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Robert De Niro își deschide hotel în România. Unde va fi și cât costă o...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei